Buurtbewoners en de 'tuinploeg' hebben de entree van Woonzorg Zieuwent versierd ter ere van de komst van de eerste bewoonster.  Foto: Kyra Broshuis

Buurtbewoners en de 'tuinploeg' hebben de entree van Woonzorg Zieuwent versierd ter ere van de komst van de eerste bewoonster.  Foto: Kyra Broshuis

Nieuwe bewoners in oude pastorie

Zorg

Mevrouw Wolterinck-ten Have eerste bewoonster Woonzorg Zieuwent

Door Kyra Broshuis

ZIEUWENT - Een feestelijk moment op de regenachtige eerste dag van februari. Woonzorg Zieuwent, gevestigd in de voormalige pastorie van de Sint Werenfriduskerk in hartje Zieuwent, verwelkomt de allereerste bewoner. Dat is mevrouw Marietje Wolterinck-ten Have, 88 jaar jong.

Buiten is het hekwerk versierd met vlaggetjes en welkomstborden en binnen wacht koffie en gebak. Mevrouw Wolterinck wordt ontvangen met bloemen en de allereerst post die voor haar binnengekomen is. “Ik was best zenuwachtig maar het is me allemaal zo ontzettend meegevallen. Zondag zijn we hier al geweest om de spullen te brengen en het was zo anders dan ik had verwacht. Echt huiselijk.”

Geboortegrond
De pastorie is geen onbekende plek voor mevrouw Wolterinck, zo vertelt ze. “Ik ben geboren en opgegroeid in Zieuwent en vroeger kwam ik hier bijna dagelijks een busje melk afgeven om het na de mis weer op te halen. Ook het beste stuk vlees van de slacht was voor de pastoor, zo ging dat vroeger.” Na haar trouwen in 1957 verhuisde het echtpaar Wolterinck naar Groenlo en daarna naar Lichtenvoorde. Daar heeft mevrouw tot vorige week zelfstandig gewoond. “Eigenlijk ben ik heel Oost Gelre doorgeweest en kom ik nu weer op mijn geboortegrond terug.”

De sfeer is
gezellig en
warm.
‘Dat is ook
wat we graag
willen bieden’


Welzijn
Ook voor zorgondernemer Els Greven is het een spannende dag. “Ik stond vanmorgen anders op dan anders. Mijn collega’s en ik hebben hier zo naar uitgekeken en eindelijk is het zover.” En het moet gezegd: de oude pastorie ziet er prachtig uit. Er is een gezamenlijke huiskamer met uitgebreide keuken en de sfeer is warm en gezellig. “Dat is ook wat we hier graag willen bieden”, legt vrijwilliger Lidwien Reukers uit. “Onze bewoners moeten zich hier echt thuis voelen. Dat wat de mensen thuis graag hadden gewild, gaan we hier voor hen creëren. Hun welzijn staat voor ons op 1.”

Voor mevrouw Wolterinck begint er nu een nieuwe fase. “Ik kan hier blijven doen wat ik graag doe zoals breien en kaarten. Met mijn eigen spullen om me heen voel ik me hier echt ontzettend welkom. Geweldig dat ik bloemen en kaarten enzo krijg maar zo is het wel genoeg. Ie hoof mien ok neet op de veurpagina te zetten, do maor achterop, ik bun neet zo belangriek…” Gelukkig denkt het team van Woonzorg Zieuwent daar heel anders over.

‘Mijn collega’s
en ik hebben
hier zo naar
uitgekeken en
eindelijk is
het zover’
Mevrouw Wolterinck-ten Have wordt hartelijk welkom geheten door vrijwilliger Lidwien Reukers. Foto: Kyra Broshuis

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant