Marlies Hengeveld, coördinator en Leo Scharenborg, vicevoorzitter, bij een kansrijk dak van de hospice. Helaas nog even geen zon. Foto: Joke de Haan
Marlies Hengeveld, coördinator en Leo Scharenborg, vicevoorzitter, bij een kansrijk dak van de hospice. Helaas nog even geen zon. Foto: Joke de Haan

Laat de zon schijnen voor Hospicegroep de Lelie

Zorg

WINTERSWIJK - In de gezellige huiskamer van Hospice De Lelie vertellen Marlies Hengeveld en Leo Scharenborg over hun plannen om ervoor te zorgen dat hun toekomstige gasten op het vertrouwde comfort niveau kunnen blijven rekenen zonder dat de eigen bijdrage omhoog zou moeten. De hospice wil graag toegankelijk blijven voor iedereen die hen nodig heeft.

Door Joke de Haan

Bij de hospice zijn de energie kosten de pan uit gerezen. In twee jaar tijd is dit bedrag meer dan verdubbeld. Het komt nu neer op 25000 euro per jaar. Dat wil de hospice niet zomaar doorberekenen aan de gasten.

Marlies licht dit toe. “Juist bij onze gasten, die aan de laatste fase van hun leven zijn begonnen willen wij graag een liefdevolle verzorging bieden die ook de mantelzorgers ontlast. Dit doen we door te zorgen voor een fijne omgeving. Waar in de zomer de airco aan kan en in de winter de verwarming”. Leo vult aan: “We zijn een stichting die draait op een grote schare vrijwilligers en die voor ongeveer twee derde van de kosten subsidie ontvangt. Maar om het werk goed te doen hebben we echt de financiële steun van derden nodig. Daarom starten we nu met een grote sponsoractie.” Hij toont een zomerse brochure: Laat de zon schijnen voor De Lelie. Hierin worden sympathisanten opgeroepen om een zonnepaneel van 400 euro of een deel daarvan te kopen. Leo hoopt dat inwoners en bedrijven naar eigen vermogen een bijdrage willen leveren aan dit zorgzame project. Het streefbedrag is 50.000 euro. Daarmee kunnen ruim 100 zonnepanelen geplaatst worden en de verwarmingsbronnen en regelingen aangepast worden. Dan is minder gas nodig en kan meer zelf opgewekte stroom worden gebruikt. Dat is voldoende om door te kunnen gaan op het gewenste comfortniveau zonder lastenverzwaring voor de gasten.

Marlies vertelt dat zij het afgelopen jaar op de hospice 55 gasten hebben mogen begeleiden naar een waardig einde. “We kunnen het leven niet verlengen, maar wel veraangenamen. Dat gebeurt overigens ook op verzoek bij mensen thuis. Maar het is belangrijk dat dit voor iedereen een keuze blijft.”

Voor iedereen die meedoet aan de actie, komt er Informatie beschikbaar op de website www.hospicegroepdelelie.nl. Daarop kan men volgen wat de stand van zaken is. Een storting op rekening NL36 RABO 0371 2083 19 is welkom. Alle donaties worden gewaardeerd. De aanleg van de zonnepanelen gaat in het eerste kwartaal van 2023 van start.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna