Plasmadonor Dolf van 't Hooft en medewerkster Sanne Bouwman. Foto: Annekée Cuppers
Plasmadonor Dolf van 't Hooft en medewerkster Sanne Bouwman. Foto: Annekée Cuppers

‘Als je het zelf nodig hebt, ben je ook blij dat een ander dit voor jou gedaan heeft’

Zorg

ZIEUWENT/DOETINCHEM - Plasma doneren. Een goede zaak die weinig moeite kost en waarmee je het leven van anderen kunt verbeteren en misschien wel redden. Dolf van ‘t Hooft (50) uit Zieuwent is een trouwe plasmadonor op de inzamelingslocatie van Sanquin in Doetinchem. “Iets voor anderen kunnen betekenen met zo weinig tijd en moeite, dat mag best eens wat meer gepromoot worden”, zo vindt hij. 

Door Annekée Cuppers

Via een kennis
Het is donderdagavond 18.00 uur als Dolf zich bij de receptie van Sanquin in Doetinchem meldt. Een afspraak die hij handig online heeft kunnen maken. Plasma doneren kan tweewekelijks maar Dolf houdt een frequentie van ongeveer eens per maand aan. Na het invullen van een gezondheidsverklaring en een gezondheidscheck mag hij in de stoel plaatsnemen en komt de medewerkster hem aan de machine koppelen. “Ik had al wel eens aan doneren gedacht maar omdat ik er weinig over hoorde, dacht ik dat ze niet echt om donors verlegen zaten. Via een kennis ben ik er vier jaar geleden bekend mee geraakt en heb me toen ook aangemeld. Op die manier kun je mensen in een levensbedreigende situatie helpen en stel dat je het zelf eens nodig hebt. Dan ben je ook blij dat een ander dat voor jou gedaan heeft.”

Meteen weer naar huis
Dolf begon in eerste instantie met het doneren van bloed. “Daar was ik toch wel een dag of 2 minder fit door. Met plasma geven voel ik mij niet anders dan voor de tijd. En je mag direct na afloop weer naar huis waar je met bloed doneren nog een kwartiertje moet blijven zitten. Niet dat dat een straf is, je wordt hier uitstekend verzorgd en de zusters zijn allemaal erg aardig.”

Levensreddende medicijnen
De goedlachse Sanne Bouwman, een van de medewerkers die deze avond Dolf begeleidt, geeft wat nadere toelichting op de procedure. “Bij bloed doneren moet het lichaam weer een halve liter bloed bijmaken. Bij het doneren van plasma gaan rode bloedcellen, de bloedplaatjes en witte bloedlichamen gewoon weer terug je lichaam in. Plasma bestaat voornamelijk uit vocht met eiwitten, zouten en vetten, dat snel weer door het lichaam wordt aangevuld. Het is wel belangrijk om goed te blijven eten en drinken. Daarom komen we ook met versnaperingen langs en krijgen de donors diverse malen consumpties aangeboden”, vertelt ze terwijl ze Dolf er nog weer even op attendeert om regelmatig in de stressbal te knijpen om de bloedstroom goed op gang te houden. “Om stolling van het bloed in de machine te voorkomen, wordt aan je bloed een beetje antistollingsmiddel toegevoegd. Vooraf worden 3 buisjes bloed afgenomen die in het lab in Amsterdam worden nagekeken op een aantal ziektes en afwijkingen. Pas als alles akkoord is wordt het gewonnen plasma voor gebruik vrijgegeven.” Met het plasma kunnen levensreddende medicijnen voor meer dan honderd aandoeningen zoals immuunziekten of stollingsziekten gemaakt worden. Plasma is ook van levensbelang bij veel bloedverlies als gevolg van bijvoorbeeld ernstige brandwonden.

Die controles zijn ook een fijne check voor jezelf, zo vindt Dolf, net als de medische keuring die aan het doneren voorafgaat. Hij heeft gehoord dat in het buitenland bloedafnamelocaties vaak worden bemand door vrijwilligers. Dat klopt, volgens Sanne maar daar is bij Sanquin geen sprake van. “Hier werken alleen mensen met een medische achtergrond. Mocht er bijvoorbeeld iemand flauwvallen, dan weten we wat we moeten doen.” 

Band opbouwen
De 37-jarige medewerkster werkte voorheen in de ouderenzorg en maakt na 17 jaar de overstap naar de functie van medewerker bloedinzameling. “Mijn werk in het verpleeghuis was zwaar en ik begon me af te vragen of ik dit altijd wilde blijven doen. Toen deze vacature voorbij kwam, heb eerst een dag meegelopen om te kijken of het echt iets voor me was.” Al snel was het Sanne duidelijk ‘Dit vind ik leuk!’ en kon ze aan de slag op de locatie Doetinchem. “Ik doe dit werk nu drie jaar en heb er nog geen dag spijt van gehad. Ik ging van het werken met zieke mensen naar het werken met gezonde mensen en omdat ze regelmatig terugkomen bouw je met sommigen echt een band op. En het werk is erg afwisselend. Met 6 collega’s draaien we de locatie en rouleren door de dag heen met de verschillende werkzaamheden, zo blijft het werk aantrekkelijk. Daarnaast hebben verschillende collega’s een eigen expertise en worden we ook wel eens ingezet op een andere locatie. Dat maakt geen dag hetzelfde.”

Menselijke aspect
Naast het verrichten van de medische en technische handelingen komt ook het menselijke aspect om de hoek kijken. “Het is ons werk om donors gerust te stellen, ze op hun gemak te laten voelen. Vooral voor jongeren die voor het eerst gaan doneren, is een bezoek aan de afnamelocatie best spannend. Voor hen is het fijn dat ze regelmatig dezelfde gezichten zien en dat we van bepaalde zaken op de hoogte zijn. Zo komen sommigen hier om hun prikangst te overwinnen. Dat hoef je dan niet iedere keer uit te leggen.”

Geen centje pijn
Na een driekwartier zit de taak voor Dolf erop en komt Sanne hem weer van het apparaat afkoppelen. Het plasma doneren heeft hem geen centje pijn gekost, laat hij desgevraagd weten. Letterlijk, want reis- en parkeerkosten van donors kunnen bij Sanquin gedeclareerd worden. “Dat je anderen op zo’n makkelijke manier kunt helpen, daar mag best wel eens wat meer reclame voor gemaakt worden”, zo besluit hij. Waarvan akte.

Meer informatie over bloed en plasma doneren is te vinden op www.sanquin.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant