Eddy te Woerd, Martien Louwers en Jos Hoederboom bij de AED buiten bij de bibliotheek. Foto: Barbara Pavinati
Eddy te Woerd, Martien Louwers en Jos Hoederboom bij de AED buiten bij de bibliotheek. Foto: Barbara Pavinati

AED bij bibliotheek van binnen naar buiten

Zorg

‘Het is goed dat de AED nu ook buiten openingstijden beschikbaar is‘

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE – Op donderdagmiddag 13 april is er een officieel moment in de bibliotheek van Lichtenvoorde. Met directeur van Bibliotheek Oost-Achterhoek Martien Louwers en wethouder Jos Hoenderboom wordt bij het openbaar in gebruik nemen van de AED van de bibliotheek stil gestaan. Eerst hing hij binnen, maar buurman en bestuurslid van de Vereniging van Eigenaren (VvE) Eddy te Woerd kwam anderhalf jaar geleden op het idee om hem buiten te laten plaatsen. Het initiatief ontstond tijdens het buurtmaken van de bewoners boven de bibliotheek met medewerkers van de bibliotheek. Eddy: “Binnen is hij niet altijd bereikbaar en aangezien er veel ouderen boven de bibliotheek wonen is dat niet handig. Ik ben van oorsprong EHBO’er en vind het belangrijk dat er ook een AED buiten in het centrum van Lichtenvoorde aanwezig is.”

In zicht van centrum
“Ik heb in eerste instantie contact gezocht met het management van de bibliotheek en de gebouwbeheerder. Zij stonden daar gelijk positief tegenover. Ik ben toen met mensen van de VvE op de Markt rond gaan lopen, maar we konden buiten nergens een AED ontdekken. Deze AED hangt nu in het zicht vanuit de Markt, uit de zon en in een verwarmde kast. Dit alles is ook in overleg met Benno Voorhuis, voorzitter van de Lichtenvoordse Ondernemersvereniging gegaan. Gezamenlijk hebben we een aanvraag bij de gemeente ingediend. De gemeente was enthousiast over het idee en betaalt de kast en de aansluitkosten. De VvE betaalt het onderhoud. Enkele mensen binnen de VvE hebben een reanimatiecursus gevolgd, in de bibliotheek kunnen alle medewerkers reanimeren. De AED is al aangemeld bij www.hartslag.nu waardoor er bij een melding van hartstilstand verschillende AED’ers opgeroepen kunnen worden,” legt Eddy uit.

Nog beter
Martien: ”Ik vind dit een mooi initiatief van de bewoners waar we graag aan meewerken. Het is goed dat de AED nu ook buiten openingstijden beschikbaar is.” Jos: ”Dit initiatief is mooi en kenmerkend voor onze gemeente. We zijn na het idee van Eddy met zijn allen om de tafel gaan zitten en hebben naar zijn uitleg geluisterd. Dit was een uitgelezen kans om het nog beter te doen, want de bereikbaarheid van AED’s was volgens de regelgeving. Eddy, de bibliotheek en Benno hebben voor een mooi en goed resultaat gezorgd.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna