https://pixabay.com/photos/electric-scooter-e-scooter-scooter-4986729/
https://pixabay.com/photos/electric-scooter-e-scooter-scooter-4986729/

Steeds vaker helmen verplicht: een helder overzicht

Partnerbijdrage

Natuurlijk heb je er al over gehoord: vanaf 1 januari dit jaar zijn alle snorfietsers en hun passagiers verplicht een helm te dragen. Toch is het voor velen nog niet helemaal duidelijk hoe het nu precies zit. Wanneer is het verplicht en welke helmen zijn geschikt? Wij hebben een helder overzicht voor je gemaakt, zodat jij veilig rijdt en aan alle verplichtingen voldoet.

De nieuwe wet
Sinds 1 januari 2023 is de nieuwe wet van start gegaan. Deze wet is voorgeschreven met de bedoeling het aantal verkeersdoden en -gewonden onder snorfietsers significant omlaag te brengen. Als snorfietser ben je namelijk een kwetsbare verkeersdeelnemer. Wanneer ben je officieel een snorfietser? Als je brommer een blauw kenteken heeft en je maximaal 25 kilometer per uur mag rijden. De helmwetgeving geldt nu dus voor brommers, scooters, speed pedelecs, motoren en snorfietsen. Draag je de helm niet, dan kun je een boete van zo’n € 100,- krijgen.

Welke helm is geschikt/toegestaan?
Je mag niet zomaar elke helm dragen als je de weg op gaat. Dit moet een goedgekeurde brom-/motorfietshelm zijn of – op een snorfiets- een goedgekeurde speed pedelec helm. Dit is overal in Nederland verplicht. Hoe weet je of een helm is goedgekeurd? Je kunt het herkennen aan een cirkel met een hoofdletter E erin, met daarachter een cijfer. Elk land in de EU heeft een eigen cijfer, voor Nederland is dat 4. Speed pedelec helmen hebben een markering, zoals NTA 8776:2016, waaraan je kunt herkennen of deze is goedgekeurd. Naast het feit dat je motorhelm goedgekeurd is, moet je natuurlijk ook zorgen dat je een goed passende helm kiest.

Op het fietspad of niet?
De regels over wel of niet op het fietspad rijden, veranderen niet. In Amsterdam en Utrecht moeten snorfietsers op de rijbaan. In de rest van Nederland moeten ze op het fietspad rijden. Waar je ook rijdt, de helm is verplicht.

Waar let je op als je een helm koopt?
Een motorhelm kopen lijkt een hele opgave: er is zo’n groot aanbod, dus welke helm is nou het best voor jou geschikt? Eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk. Let op de volgende punten:

  • Type helm: kies een helm die geschikt is voor jouw voertuig en rijgewoonten. Voor een snelle motor waarmee je dagelijks op de snelweg gaat, is een integraalhelm het meest comfortabel en het veiligst. Rijd je niet zo vaak en alleen als het mooi weer is, dan is een systeemhelm (die je open kunt klappen) ideaal. Voor snorfietsen en oldtimers is een jethelm waarschijnlijk de beste keuze.
  • Keurmerk: kies een voor een helm die is goedgekeurd
  • Maat helm: meet je hoofd en kies een helm die goed past
  • Overige kenmerken: bepaal welke andere eigenschappen jouw helm moet beschikken. Zoals zonnevier, uitsparingen voor communicatieapparatuur, ventilatieopeningen etc.

Nu ben je helemaal op de hoogte van de nieuwe wetgeving en op welke punten je moet letten als je een motorhelm koopt. Goede reis!

Dit artikel wordt u aangeboden door helmonline.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna