De impact van een schone zorgomgeving op de gezondheid van patiënten

Partnerbijdrage

Een schone omgeving is van groot belang. Dit zal iedereen beamen. Zowel thuis als op het werk. Er zijn echter ook situaties waarin een schone omgeving nog net wat belangrijker is. Dit zien we bijvoorbeeld terug in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Juist hier speelt hygiëne een essentiële rol. Dit zijn kwetsbare mensen die sneller vatbaar zijn voor bacteriën. Daarom is het belangrijk dat zij extra beschermd worden. Aan schoonmaak in de zorg wordt dan ook heel veel extra aandacht geschonken. Maar wat is nu precies de impact van een schone zorgomgeving op de gezondheid van patiënten? 

Mentale gezondheid
Allereerst is het belangrijk om naar de voordelen op de mentale gezondheid te kijken. Opgenomen zijn in een zorginstelling heeft niet alleen invloed op de fysieke gezondheid. Patiënten zijn niet alleen ziek, maar hebben ook zorgen en vaak heimwee naar huis. Het is voor hen dan ook van essentieel belang dat zij in een veilige, rustige en bovenal huiselijke omgeving worden opgevangen. Dat betekent ook dat de omgeving schoon moet zijn. Een schone omgeving draagt bij aan een betere mentale gezondheid. Je zit lekkerder in je vel als je in een schone omgeving bent. Dit merk je vast zelf ook wel als je thuis bent en het huis net lekker opgeruimd en schoon is. Dat voelt direct een stuk prettiger. Ook in de zorg telt dit mee.

Verlagen van algehele infectiedruk
Ook moet er rekening worden gehouden met de voedingsbron van bacteriën en infecties. Juist in de gezondheidszorg zijn deze duidelijk zichtbaar. Als hier niet extra op de hygiëne wordt gelet, kan dat gevolgen hebben voor iedereen. De zorg raakt overbelast, infecties kunnen zich snel verspreiden en daardoor zal het land in disbalans raken. Dit zagen we bijvoorbeeld gedurende de pandemie gebeuren. Waarschijnlijk zal het niet op dergelijke schaal gebeuren, maar ook een griepvirus kan werkend Nederland aardig platleggen. Om nog maar over de druk op de gezondheidszorg te zwijgen. Door het inschakelen van een schoonmaakbedrijf zoals CSU schoonmaakbedrijf, gespecialiseerd in hygiëne binnen verschillende sectoren, kan de algehele infectiedruk verlaagd worden. Bacteriën en virussen maken zo minder kans om zich te verspreiden. Niet alleen onder patiënten, maar ook onder alle andere mensen die met hen in aanraking komen. 

De kwaliteit van de schoonmaak
Naast bovenstaande voordelen moet er toch nog een kanttekening bij deze conclusies worden getrokken. Het gaat er namelijk niet alleen om dat er schoongemaakt wordt, maar ook dat dit op de juiste wijze wordt gedaan. De kwaliteit van de schoonmaak is extra belangrijk in de gezondheidszorg. Daarom is het belangrijk dat er voor gespecialiseerde bedrijven wordt gekozen. Bedrijven die ervaring hebben binnen deze sector en weten waar ze op moeten letten.

Een onderzoek naar de kwaliteit van de schoonmaak is echter niet gemakkelijk. Want hoe meet je de kwaliteit van de schoonmaak? Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende onderzoeken die uitgevoerd kunnen worden. Wil er verandering komen en verbetering optreden, is het immers noodzakelijk dat duidelijk wordt waar verbetering mogelijk is. 

‘Dit artikel wordt u aangeboden door CSU. Het is niet gemaakt onder de verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.’

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna