Het speelkleed wordt uitgereikt aan de horeca van Lichtenvoorde. Foto: Dinès Quist

Het speelkleed wordt uitgereikt aan de horeca van Lichtenvoorde. Foto: Dinès Quist

Horeca krijgt groot speelkleed cadeau

Algemeen

OOST GELRE - Een enorm speelkleed werd afgelopen zaterdagmiddag uitgerold op de marktpleinen van Groenlo en Lichtenvoorde. Op het kleed staat heel Oost Gelre afgebeeld met al zijn kerkdorpen, gemaakt voor kinderen om op te spelen terwijl hun ouders op het terras zitten. Het kleed is een cadeau van gemeente Oost Gelre aan de horeca, om hen een hart onder de riem te steken. Elk kerkdorp krijgt zo’n kleed dat door de horeca beheerd wordt. Niet alleen op de marktpleinen kunnen de kinderen over de kerktorens springen en racen door de straten van Oost Gelre, ook kan men zelf een kleed aanschaffen. Bij Jumbo Bennink in Lichtenvoorde en Groenlo kunnen er zegels gespaard worden waarmee een kleinere versie van dit unieke speelkleed bij elkaar gespaard kan worden.

Door Dinès Quist

Een kleurrijke prent verschijnt als initiatiefnemers Janick Bulten en Joost Baakman het speelkleed uitrollen over het marktplein. Het veertien vierkante meter grote kleed vertoont kenmerkende hoogtepunten van Oost Gelre. Een ritje over het kleed leidt je bijvoorbeeld langs het Zwarte Cross festival of de combinerace van Mariënvelde, de Slag om Grolle, Megapret of het Paasvuur van Zieuwent. De getekende afbeeldingen zijn van de hand van kunstenaar Vic Hulshof. Het vogelperspectief dat hij gebruikte, laat de prent tot leven komen waardoor de afbeeldingen uit het doek lijken te komen.

Geef Lichtenvoorde Kleur
De gemeente wilde graag wat doen om de horeca te steunen. “De horeca heeft het heel moeilijk gehad tijdens de coronastilte,” vertelt Vincent Lette van gemeente Oost Gelre. “Vanuit ‘Geef Lichtenvoorde kleur’ wilden we wat doen om hen te laten weten dat we ze een warm hart toedragen.” Lette zocht de samenwerking op met creatief duo Janick en Joost van ‘Beleefevenementen’. Zij bedachten dat een groot speelkleed een mooie aanvulling zou zijn om de horeca te steunen.

Beleefevenementen
Janick en Joost organiseren kleinschalige evenementen. Het duo is bekend als organisator van de horrortocht ‘Held op sokken’. Hun non-stop creatieve brein liet zich door corona niet lam leggen. “Het idee voor een speelkleed hadden we snel bedacht,” vertelt Janick. “Dat was iets waar we in coronatijd al mee aan de slag konden. We hebben een ontwerp gemaakt en om het mooi uit te werken hebben we de samenwerking gezocht met Vic Hulshof. Zijn stijl van tekenen spreekt ons erg aan en we wilden met een lokale kunstenaar werken. Het is fantastisch om te zien dat het eindresultaat hier nu op het plein ligt, waar het hoort.”

Positieve boost
Het kleed bewijst meteen zijn dienst, want het is amper uitgerold of de kleintjes huppelen er al vrolijk overheen. De horeca-eigenaren zijn erg blij met deze positieve boost. “We hebben het zo gemist, deze vrolijke kindjes op het plein en de gezelligheid op het terras. Het is heel fijn dat dit weer kan en we zijn blij met deze positieve aandacht van de gemeente,” vertelt de eigenaresse van restaurant Wissink in Groenlo. “Dit speelkleed is een superleuk cadeau. Het siert het plein, de kindjes kunnen erop spelen en de toeristen kunnen in één oogopslag de omgeving bestuderen. We zullen het kleed op een centrale plek neerleggen en veel gaan gebruiken.” Bij het kleed is ook speelgoed geleverd zodat de kinderen met nog meer beleving kunnen spelen.

Sparen voor een speelkleed bij Jumbo Bennink
Iedereen die dat wil kan dit bijzondere speelkleed thuis op de vloer leggen. Bij Jumbo Bennink in Lichtenvoorde en Groenlo kunnen zegels gespaard worden om een zachte versie van 1.20 bij 1.70 meter met korting aan te schaffen. Zegels sparen kan vanaf 30 juni tot dinsdag 3 augustus. “We vinden het een prachtig initiatief om de horeca te steunen”, vertelt Jumbo-ondernemer Pascal Bennink, “daar wilden we graag aan meehelpen. Het speelkleed is zo’n uniek item dat we als supermarkt de mogelijkheid willen benutten dit kleed uit te rollen naar de huiskamers van Oost Gelre.” Janick en Joost zijn blij met de samenwerking met Jumbo. “We hebben het kleed zo mooi willen maken dat het de huiskamer siert. Zo kunnen niet alleen ouders van kleine kinderen maar ook opa’s en oma’s en iedereen die dit unieke collectors item wil, genieten van Oost Gelre op de vloer.”

Kunstenaar Vic Hulshof (in het wit) op de stelten over het speelkleed. Foto: Dinès Quist
Speelkleed Oost Gelre. Foto: Dinès Quist
Vic Hulsfhof (in het wit) helpt een kindje op de stelten over het speelkleed. Foto: Dinès Quist
Een detail van speelkleed Oost Gelre. Foto: Dinès Quist
Het speelkleed wordt uitgereikt aan de horeca van Groenlo. Foto: Dinès Quist
Kindjes spelen op het marktplein van Groenlo op speelkleed Oost Gelre. Foto: Dinès Quist
Een detail van het speelkleed Oost Gelre. Foto: Dinès Quist

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant