Afbeelding

Schoenmakerij Michel Broshuis stopt na bijna 30 jaar en gaat door als Autosleutelservice Broshuis

Algemeen

Schoenmakerij Michel Broshuis stopt na bijna 30 jaar

LICHTENVOORDE - Het is een landelijke trend en een logisch gevolg van het nog altijd groeiende aanbod aan goedkope schoenen; veel ambachtelijke schoenmakers stoppen met hun vak. Zo ook de 52-jarige Michel Broshuis die met zijn schoenmakerij/annex sleutelservice al bijna 30 jaar aan de Rentenierstraat 25 gevestigd is.

Door Annekée Cuppers

Aan alles komt een eind. Lichtenvoorde, ooit het centrum van de leerfabrieken en ambachtelijke schoenherstellers in de Achterhoek, verliest met Michel Broshuis zijn laatste zelfstandige schoenmakerij. Een hard gelag voor de klanten die door Broshuis nu naar zijn collega in Aalten worden verwezen. Een logische keuze voor de ambachtsman zelf. “Schoenen zijn de afgelopen jaren steeds goedkoper geworden, dan loont het zich niet meer om er nieuwe hakken of zolen onder te zetten en met alleen het vaststikken van losse naadjes kun je als schoenhersteller geen boterham verdienen. Ik heb veel werkplezier beleefd aan het echte ambachtelijke herstelwerk maar dat aanbod loopt al jaren terug. Daarom heb ik het besluit genomen om per direct met de schoenmakerij te stoppen en mij alleen nog te richten op de (auto)sleutelservice. Deze blijft gewoon op de vertrouwde plek aan de Rentenierstraat.”

De sleutelservice stamt al uit 2009. Daarvoor verkocht Broshuis in zijn zaak ook (school)tassen, portemonnees en naamborden. “Kopen via internet kwam steeds meer in opmars en toen zag ik de bui al hangen. Klanten kwamen in de winkel om artikelen te bekijken en uitleg te vragen maar tot een aankoop kwam het nog zelden. Toen heb ik ervoor gekozen om met een sleutelservice te beginnen, dat bleek een gouden greep te zijn. Dat begon met de gewone huis-, tuin- en keukensleutels, later kwamen daar de autosleutels met ingebouwde chip bij. Toen hebben we geïnvesteerd in speciale apparatuur waarmee we nieuwe autosleutels kunnen programmeren. Onze klanten, waaronder veel garagebedrijven, komen uit het hele land. Het is een goede keuze geweest”, zo vertelt Broshuis die wil benadrukken dat particulieren uiteraard ook gewoon voor het bijmaken en repareren van gewone sleutels en autosleutels bij hem aan het juiste adres zijn.

Vertrouwensband
Hoewel Broshuis opgelucht is dat hij na een periode van wikken en wegen de knoop heeft doorgehakt, gaat hij zijn klanten zeker missen. “Sommige mensen kwamen al zo lang, daar heb ik gewoon een vertrouwensband mee opgebouwd. Af en toe leek ik wel een psychiater, mensen zijn soms een open boek en vertellen je over hun leven en wat hen bezighoudt. Die gezelligheid, dat sociale, dat ga ik zeker missen. Langs deze weg wil ik iedereen dan ook bedanken voor het vertrouwen van de afgelopen jaren en wens ze het allerbeste.”


www.autosleutels.org

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant