Toch nog kansen voor woningzoekenden in Vragender

Algemeen

Toch nog kansen voor woningzoekenden in Vragender

Versneld archeologisch onderzoek

Door Kyra Broshuis

VRAGENDER - Er kan mogelijk toch gebouwd worden op de hoek van de Pastoor Scheepersstraat en de Kapelweg in Vragender. De gemeente heeft de grond aangekocht maar de gemeenteraad stemde niet met de woonbestemming. Reden daarvoor was dat er belangrijke archeologische resten in de grond kunnen zitten en dat de funderingen van de nieuwe woningen dan maximaal 60 centimeter diep kunnen worden. De raad vind dat de starters in Vragender opgescheept worden met extra kosten en het collegevoorstel haalde het dan ook niet.

Behoefte is groot
Maar nu lijkt bouwen toch mogelijk. De gemeente Oost Gelre laat namelijk met spoed archeologisch onderzoek doen op het betreffende perceel. Woningbouw in Oost Gelre is een belangrijk speerpunt voor het college. De woningbehoefte is groot, voornamelijk onder starters. Voor starters is het moeilijk om toegang tot de woningmarkt te krijgen. Het college heeft onlangs dan ook besloten om deze groep financieel tegemoet te komen door een starterskorting op de kavelprijs te verlenen (voor kavels die worden uitgegeven door de gemeente).

Inzicht in de kosten
De voorgestelde locatie in Vragender is dé plek voor woningbouw volgens het college. “De onderhandelingen zijn afgerond en er is sprake van een goede landschappelijke inpasbaarheid. Vanwege het belang van het realiseren van woningbouw in Vragender zal er op korte termijn vervolgonderzoek op de locatie plaatsvinden. In andere gevallen voeren we dit onderzoek pas uit in de voorbereidingsfase voor de bestemmingsplanprocedure. We vervroegen nu het onderzoek. Het doel van dit onderzoek is om aan te tonen op welke wijze gebouwd kan worden en inzicht te krijgen in eventuele kosten die daarmee gemoeid zijn. Mochten er financiële consequenties zijn voor de bouw, voortkomend uit het archeologisch onderzoek, dan zullen we aangeven hoe hiermee om te gaan”, zo laat het college weten. Daarmee wijkt het college dus af van het eerdere standpunt dat de eventuele financiële gevolgen voor rekening van de koper zijn.

Onrust
Wethouder Marieke Frank zegt dat de kosten van het archeologisch onderzoek voor de gemeente zijn. CDA, OOG, PvdA en de VVD vinden het vreemd dat deze nieuwe inzichten niet twee weken eerder ter tafel kwamen. “Bij de raadsvergadering had het college duidelijker moeten zijn. Er is nu de nodige onrust in Vragender en dat had mogelijk niet gehoeven.” De starters in Vragender kunnen vooralsnog uitzien naar bouwmogelijkheden aan de rand van hun dorp. In september wordt het nieuwe collegevoorstel behandeld in de raad.

Wordt vervolgd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant