Glenn Lansink met zijn gitaar. Foto: Lawrence Mooij/Dutchfoto

Glenn Lansink met zijn gitaar. Foto: Lawrence Mooij/Dutchfoto

Glenn Lansink lanceert instrumentale debuut EP ‘Get Up’

Algemeen

‘Het moest echt als nummers klinken in plaats van 4 of 5 minuten gitaarsolo’

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - “Tijdens corona zit je als muzikant meer stil dan je hoopt. Dat had ook zijn positieve kanten, in mijn geval. Voor corona was ik vooral bezig met veel optreden, maar had ik daardoor nooit de tijd genomen om zelf muziek te schrijven. Omdat ik nu veel thuis was, veel op mezelf was aangewezen, had ik nog meer tijd voor mijn grote passie: Gitaar. Ik heb dit complete album op mijn slaapkamer kunnen schrijven en ook de demo’s kunnen produceren. Naarmate er steeds meer versoepelingen kwamen, heb ik het in de studio op kunnen nemen met een aantal vrienden, en uit kunnen brengen.” Glenn Lansink (24) uit Lichtenvoorde, over zijn EP ‘Get Up’ die hij onlangs lanceerde op Spotify.

Ontwikkelen
Waar het publiek Glenn voornamelijk kent als zanger en gitarist van de bands King Boogie en Bad Timing, leeft Glenn zich uit op gitaar op zijn EP met 6 catchy en aanstekelijke nummers in verschillende stijlen, met ‘Turtled’ als uithangbord, een catchy rockpopnummer. Nummers die klinken alsof ze een verhaal vertellen, als volwaardige songs, met tekst. “Het was net een tijd waarin ik veel naar een bepaald genre muziek luisterde. In dit geval instrumentale muziek. Ik was bezig mezelf aan het ontwikkelen op gitaar. Ik dacht: ‘Hoe vet zou het zijn een muzikaal album te schrijven waarin ik kan laten horen wie ík ben als gitarist?’. Soms is het als je instrumentale muziek hoort, alsof het eindeloze jamsessies zijn. Dat moest het niet zijn. Dan denk ik dat een groot deel van het publiek al snel afhaakt. Het moest vooral toegankelijk zijn en er moesten wel bepaalde oorwurmpjes inzitten dat je het mee kan zingen, al is het dan zonder tekst. Het moest echt als nummers klinken in plaats van 4 of 5 minuten gitaarsolo.”

Titels
Titels bij zijn instrumentale songs te bedenken viel hem niet mee. “Bij elk nummer heb je altijd wel een bepaald gevoel. Heel vaak wordt dat dan weer versterkt door de tekst. Nu is er geen tekst, kun je er heel je inspiratie op los laten. Waar jij aan denkt bij dat nummer kun je dan helemaal voor je zien, omdat het dan niet wordt verstoord door een tekst.” ‘Turtled’: “De gitaarriffs geven een beetje een gevoel van voorover vallen. Zo dacht ik iets van ‘tumbeling.’ Toen daarna percussiepartijen erbij kwamen werd het ineens meer jungleachtig. Toen ben ik het in die hoek gaan zoeken, ‘tumble’, ‘turtle’.” ‘Sunday dawn’: “De zondagmorgen, kopje koffie, lekker rustig.” ‘Woozy’ is in de letterlijke vertaling iets van lichthoofdig of duizelig. In dat nummer zitten wel een paar akkoorden die een beetje een gevoel van vervreemding geven. ‘Dizzy’ vond ik te veel voor de hand liggend, heb ik er een synoniem voor gezocht.” ‘El Toto Nitro’; “Dat is wel een grappig verhaal. Bij ieder nummer had ik wel een bepaald gevoel wat ik wilde, behalve bij dit nummer, dus vroeg ik mijn moeder welk gevoel zij kreeg bij dit nummer toen ik haar de demo liet horen. Zij had een beetje het gevoel van een achtbaan omdat het de ene keer sneller gaat, de andere keer wat langzamer, veel verschillende delen. Toen ben ik de eerste namen van achtbanen van Six Flags in Amerika op gaan zoeken en die heetten ‘El Toro’ en ‘Nitro.’ Dat vond ik best wel goed klinken achter elkaar.” ‘Park waddle’: “De vrije vertaling is eenden die waggelen in het park. De bandleden vonden het wel iets weghebben van Toystory. Dat ritme en tempo geeft mij een idee van eenden die in een rij aan het waggelen zijn door het park.”

Studiegenoten
‘Get up’ nam Glenn op met jongens waarmee hij in Enschede op kamers zat. “Allemaal studiegenoten van me waarmee ik het supergoed kon vinden. We waren met elkaar precies een hele band bij elkaar. Zij wilden graag meewerken. Vanaf september tot december schrijven en repeteren, en vervolgens drie lange dagen de studio van het conservatorium in Enschede in geweest om het op te nemen. Daarna het perfectioneren van de mix en master.”

Glenn studeerde afgelopen week af en weet precies wat hij wil. “Ik geef gitaarles in Haaksbergen en Lichtenvoorde en wil met mijn band zoveel mogelijk de bühne op en met dit project mijzelf naar een hoger niveau tillen, mijzelf als gitarist in de kijker spelen hier in de omgeving en verder in Nederland. Daarnaast gitaarles blijven geven. Ik vind mezelf best wel een mensenmens en ik wil eigenlijk zoveel mogelijk mensen met muziek kennis leren maken. Ik zou het supervet vinden om een baan als eventproducer, programmeur of producent ergens te bekleden om zoveel mogelijk mensen met muziek bezig te laten zijn. Als muzikant wil ik me zo breed mogelijk profileren. Dit is een mooie vuurdoop wat betreft het uitbrengen van muziek, maar ik wil zeker ook nog albums uitbrengen met tekst. Ik heb al wel wat liggen. Ik speel sinds kort ook met Rik Vinke, een Drentse country artiest, waar we onze eigen muziek mee schrijven.” Verder maakt Glenn deel uit van Jazzalike ‘een band bestaande uit 8 jonge honden uit het oosten van het land met maar een doel: de zaal helemaal plat spelen!’ Ook startte hij een trio genaamd: ‘Lianne & de Heren’. “Na corona komen er weer feestjes en recepties. Wij willen daar laagdrempelige mooie muziek maken.”

Muziekles
Glenn ziet met lede ogen toe dat er al geruime tijd stevig bezuinigd wordt op muziekonderwijs. “Marianum LIVE waar ik speelde is hartstikke goed met het leren kennis maken met optreden. Ik speelde vanuit de muziekschool al in bandjes, had je samenspeelavonden, kwam je wel eens op een kermis terecht, maar zo’n groot podium als in de Bron (Groenlo, HW) dat is natuurlijk hartstikke mooi. Het is jammer dat je steeds meer ziet dat muziekscholen worden wegbezuinigd en hierdoor steeds minder bandjes komen. Toen ik 12 of 13 was waren er hier in Lichtenvoorde misschien wel 15 bands, die overal speelden, nu kan ik er misschien net vier opnoemen. Muziekles op school moet toegankelijk voor iedereen blijven, daar kan niemand afhaken, daarom is het juist belangrijk dat muziekscholen blijven bestaan zodat de jeugd instrumenten blijft bespelen.” Glenn is zelf het voorbeeld van vroegtijdig muziekonderwijs. Zijn muzikaliteit is niet genetisch bepaald door zijn ouders, maar hij werd wel met muziek opgevoed. “Elke zondagochtend werd ik wakker van de muziek die mijn vader op de stereotoren veel te hard aan had staan. Daar kwamen alle klassiekers wel voorbij. Queen, Dire Straits, Eric Clapton. Ik ben op mijn 8ste op gitaarles gegaan en heb ik altijd elektrische gitaar gespeeld. Via muziekschool Boogie Woogie ben ik in bandjes terecht gekomen met bandleden waar ik nu ook nog steeds mee speel. Na de muziekschool wilde ik mijn doel nastreven en ben ik naar het conservatorium gaan. In Enschede heb ik nu 5 jaar als gitarist gestudeerd en is de EP een deel van mijn afstudeerproject geweest.” Glenn slaagde uiteindelijk met een 8 voor zijn afstudeerproject.

https://open.spotify.com/album/41M0UH8WrDErCQa29EyEC9?si=17e48o6dT3-cxvctimzhKA&dl_branch=1

Foto: Lawrence Mooij/Dutchfoto
Foto: Lawrence Mooij/Dutchfoto
Visual van de EP 'Get Up'. Foto: Lawrence Mooij/Dutchfoto

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant