Vrijwilligers van Stoomhoutzagerij Nahuis zijn aan het werk om terrein en opstallen in orde te maken voor de kijkdagen. Foto: Theo Huijskes
Vrijwilligers van Stoomhoutzagerij Nahuis zijn aan het werk om terrein en opstallen in orde te maken voor de kijkdagen. Foto: Theo Huijskes

Kijkdagen Stoomhoutzagerij Nahuis in Groenlo zijn aanstaande

Algemeen

Ontvangst van belang-stellenden is weer mogelijk

Door Theo Huijskes

GROENLO - Bestuur, vrijwilligers en sympathisanten van de Stichting Stoomhoutzagerij Nahuis zijn helemaal in hun nopjes met de laatste ontwikkelingen inzake de coronamaatregeleln. Deze maken het namelijk weer mogelijk om zowel buiten als in de monumentale zagerij aan de Winterswijkseweg in Groenlo opnieuw belangstellenden te ontvangen. En zoals men uit de reeds jaren achtereen opgedane ervaringen kan afleiden, komen die belangstellenden niet alleen uit Groenlo en directe omgeving, maar van heinde en verre en zelfs uit het buitenland. Daarbij mag niet onvermeld blijven dat Groenlo als vestingstadje natuurlijk ook veel bekendheid en populariteit geniet.

Het is mede daarom dat de Stoomhoutzagerij de nodige voorbereidingen treft voor hopelijk opnieuw succesvolle kijkdagen. Deze zijn vooralsnog gepland op de zaterdagen 17 en 31 juli en 14 en 28 augustus van dit jaar van 10.00 tot 16.00 uur. De toegangsprijzen bedragen € 3,00 voor volwassenen en € 1,50 voor kinderen. Vooraf aanmelden is niet nodig. Indien het groepen betreft van dertig of meer personen, wordt een en ander wel aangeraden. Overigens is het ook mogelijk om een extra, afzonderlijke dag c.q. datum voor bezichtiging te organiseren en dat voor groepen van dertig of meer personen. De hiervoor in rekening te brengen kosten zijn afhankelijk van de groepsgrootte. Gedurende de kijkdagen zullen de adviezen en richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gevolgd worden. 

Desgevraagd deelt vrijwilligerscoördinator Wim de Ridder mee dat er alweer enkele weken wordt gewerkt om het totale terrein en de opstallen een opruim- en schoonmaakinjectie te geven. “Vanwege de coronaproblematiek staan begrijpelijkerwijs niet alle vrijwilligers te springen om daarbij een handje te helpen. Maar van de in totaal 35 beschikbare vrijwilligers zijn er voldoende beschikbaar om niet alleen dit soort klussen te klaren, maar ook om de geplande kijkdagen in goede banen te kunnen leiden.” Overigens heeft de vervanging van de oude, versleten stoomketel nog geen definitief karakter gekregen. Het binnenhalen van de benodigde gelden voor de realisering daarvan, kost meer tijd dan vooraf was gedacht. Maar dit laatste hoeft geen belemmering te zijn voor het doorgaan van de kijkdagen. Dit omdat dan geen gebruik wordt gemaakt van het stoomelement, maar de zaagactiviteit elektrisch wordt aangedreven.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant