Buurt vindt 7 corsogroepen te veel

Algemeen

Mogelijk geluidswal tegen overlast

Door Kyra Broshuis

LICHTENVOORDE - De buurtbewoners van de Waterzuivering in Lichtenvoorde zijn in gesprek met de gemeente Oost Gelre over hun zorgen over de toekomstig bouwhallen voor het Lichtenvoordse corso. Een aantal jaren geleden is de gemeente, samen met Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde (SBL),  gestart met een zoektocht voor het huisvesten van corsogroepen. Deze zoektocht heeft geleid tot een locatiestudie. Uit de locatiestudie is de locatie nabij de Waterzuivering naar voren gekomen als de locatie met de meeste potentie. Op 15 december heeft de gemeenteraad besloten om tot aankoop van de locatie over te gaan met als doel het realiseren van corsohallen. In april is de verkoop rondgekomen. 

Afspraken
Tijdens de bijeenkomst over de aangekochte locatie voor de bouw van corsohallen nabij de Waterzuivering hebben de buurtbewoners hun zorgen geuit. Ook Herman ter Haar, voorzitter van de Stichting Bloemencorso, was aanwezig bij het (digitale) overleg. De Stichting staat er open voor om, net als bij de bouwlocatie aan de Lievelderweg, met de buurt en de gemeente een overeenkomst op te stellen met daarin afspraken over de locatie en het gebruik ervan. Er is nog geen overeenstemming bereikt over het het aantal hallen dat op de locatie wordt ingepast. Om hier overeenstemming over te krijgen heeft de gemeente de omwonenden verzocht een klankbordgroep op te stellen om hier nader over in gesprek te gaan. Dat is inmiddels gebeurd en op korte termijn gaan  de gemeente en de SBL met de klankbordgroep in gesprek.

Overlast
Er zijn 7 groepen die actief op zoek zijn naar een nieuwe locatie. Het corso heeft aangegeven dat het loslaten van het aantal beoogde hallen een lastig punt is. Als er minder dan 7 hallen komen moeten er groepen teleurgesteld worden. De buurt geeft aan deze situatie te begrijpen, maar vraagt ook om begrip vanuit hun perspectief. De bewoners vinden het aantal van zeven groepen te veel. Ze verwachten overlast te krijgen op onder andere geluid en verlichting en geven aan dat ze veel verkeersbewegingen verwachten. Volgens wethouder Marieke Frank zijn er verschillende oplossingen voor de mogelijke geluidsoverlast. “Denk hierbij aan een geluidswal en het inplannen van groen. Uit metingen bij de eerste locatie blijkt dat een geluidswal een positieve bijdrage levert aan het reduceren van geluid. De wal kan ingepland worden en de hoogte kan in overleg met de omwonenden worden bepaald.”

De gemeente gaat met de klankbordgroep in gesprek over de kaders voor deze locatie. Hieronder vallen het aantal hallen en de bijkomende afspraken tussen de SBL en de buurt. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant