Leerlingen van de Hamalandschool krijgen ballonnen en spekjes van buurtbewoners. Foto: Dinès Quist

Leerlingen van de Hamalandschool krijgen ballonnen en spekjes van buurtbewoners. Foto: Dinès Quist

Buurt zwaait Hamalandleerlingen uit

Algemeen

LICHTENVOORDE - Een ballonnenboog, een ijskraam en een heleboel buurtbewoners stonden op dinsdagmiddag 7 juni klaar voor de poorten van de Hamalandschool. Reden hiervoor was dat de leerlingen hun allerlaatste schooldag beleefden op deze plek. De leerlingen verhuizen naar Het Gele Park en hun oude school wordt afgebroken. Van dit spannende vooruitzicht was op deze feestelijke afscheidsdag niets te merken, want deze werd gedomineerd door theater, lekkernijen en cadeautjes.

Door Dinès Quist

Om iets voor tweeën staan er tientallen buurtbewoners, getooid met ballonnen en papieren handjes op stokjes, klaar om de leerlingen van de Hamalandschool voor de allerlaatste keer uit te zwaaien. “En zwaaien kunnen ze,” vertelt één van de omwonenden. In de buurt zijn ze gewend om te zwaaien naar de Hamalandleerlingen als ze van school opgehaald worden. “Vandaag kan dat voor de laatste keer en dat wilden we niet onbenut laten. Ruim veertig jaar heeft de Hamalandschool hier aan de Van Ostadestraat gezeten. Het zal wel wat stiller worden in de buurt, dat vind ik wel fijn. Toch zullen we hun gezelligheid ook erg gaan missen.”

Allerlaatste schoolbel klinkt
De allerlaatste schoolbel klinkt om klokslag twee uur en de 26 leerlingen die de school nog telt, komen langzaam hun lokalen uit. In een optocht lopen ze door de lange gang, waarvan ze vanochtend de muren mochten beschilderen. Ze laten de aula achter zich waar ze die middag nog genoten hebben van een theatervoorstelling. Bij de uitgang hangt een kunstige boom aan de wand, de blaadjes zijn voorzien van foto’s van de leerlingen. Elke leerling haalt zijn eigen blaadje uit de boom totdat er enkel kale takken overblijven. Directeur Johan van der Weerd staat in de deuropening, elk kind krijgt een warm woordje van hem en een cadeautje. Eenmaal buiten wordt de gietijzeren schoolbel symbolisch in zijn kistje opgeborgen. “Deze hebben we niet meer nodig,” vertelt Johan tegen de kinderen. “Op de nieuwe school krijgen we een andere bel.”

Samenwerken waar kan, apart waar nodig
Met een beetje pijn in het hart verlaten de docenten hun vertrouwde stek. Eén van hen vertelt dat ze hier al meer dan twintig jaar werkt. “Ik vindt het wel spannend om te starten op Het Gele Park. De Hamalandschool was kleinschalig en overzichtelijk, ik ben heel benieuwd hoe dat straks gaat.” Dat het noodzakelijk is om te verhuizen is een feit, aldus Van der Weerd. “Dit schoolgebouw lekt en is inmiddels te groot voor ons geworden. Het nieuwe pand heeft alle faciliteiten die de kinderen nodig hebben. Het gebouw is zo ontworpen, dat we kunnen samenwerken waar kan en apart waar nodig. Ik kijk er naar uit om te starten in Het Gele Park.”

Buurt zal school gaan missen
De oude Hamalandschool wordt gesloopt en maakt plaats voor negen nieuwbouwwoningen. De buurtbewoners worden betrokken bij de nieuwe plannen en zijn tevreden met de uitbreiding van hun buurt. Toch gaan zij het schoolgebouw missen. “We hebben altijd een goede band gehad met het schoolbestuur,” vertelt één van hen. “Wanneer we een buurtbijeenkomst hadden mochten we gebruik maken van de school, dat kan straks niet meer.” Als dank voor de fijne samenwerking zingen de buurtbewoners een zelfgeschreven lied voor het hele Hamalandteam.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant