De  Groene Ruyt bestaat uit (vlnr) Dyon Temming, Eltjo Rendering, Oswald te Dorsthorst, Eric Harms en Peter Heijnsdijk. Foto: PR De Groene Ruyt
De Groene Ruyt bestaat uit (vlnr) Dyon Temming, Eltjo Rendering, Oswald te Dorsthorst, Eric Harms en Peter Heijnsdijk. Foto: PR De Groene Ruyt

De Groene Ruyt ontwikkelt landschapsgroen met aandacht voor toekomst én verleden

Algemeen

BARLO - De eerste opdracht voor de ontwikkeling van openbaar groen in Oost Gelre is inmiddels binnen. De Groene Ruyt start medio 2022 gefaseerd met de ontwikkeling van het Remisepark aan de Varsseveldseweg in Lichtenvoorde. De Groene Ruyt, een samenwerkingsverband tussen kweker Eltjo Rendering uit Barlo, landschapsarchitect Dyon Temming en hovenier Oswald te Dorsthorst (beiden uit Lichtenvoorde), ontwikkelt grote particuliere en openbare groenvoorzieningen op basis van de Integrale Beplantingsmethode Ruyten waarmee deze gebieden kunnen bijdragen aan de doelstellingen op het gebied van biodiversiteit, klimaatadaptatie, natuurinclusiviteit, CO2 en fijnstof.

Door Annekée Cuppers

De Groene Ruyt zag begin juli jl. officieel het levenslicht, maar de basis voor deze coöperatie werd eigenlijk al jaren geleden gelegd op de Floriade van 2002 in de Haarlemmermeer. Daar kwam de vader van Eltjo Rendering in contact met landschapsarchitect Frits Ruyten, die gepromoveerd is op de integrale beplantingsmethode Ruyten (IBR-methode, zie kader). Ruyten kreeg de kans om op de Floriade tien hectare bos volgens zijn methode aan te planten en nadat Eltjo dit bos met eigen ogen gezien had, viel bij hem het kwartje en wilde hij deze manier van groen aanleggen ook zelf in de praktijk brengen. 

“De traditionele manier waarop men in Nederland openbaar groen aanplant is gebaseerd op de bosbouw. Op zich is er niks mis met deze manier maar wat men in de plannen vaak vergeet, is dat het heel wat jaren van onderhoud kost voor je het gewenste eindresultaat hebt. Gemeentes en provincies hebben potjes voor ontwikkeling en aanleg maar als zo’n bos dan is aangeplant, is er vaak geen geld meer voor onderhoud en wordt het een kostenpost. Bij een bos aangelegd volgens de IBR-methode plant je de bomen en struiken in een groter formaat dan bij de traditionele manier gebruikelijk meteen op de gewenste afstand en laat je de natuur verder haar werk doen. Dat levert niet alleen direct een aantrekkelijker beeld op, het bespaart de overheden ook veel geld.”

Demobos
Om zijn visie uit te dragen en toekomstige opdrachtgevers te laten zien hoe een bos volgens de IBR-methode eruit ziet, was Eltjo op zoek naar een plek in de omgeving om een demobos aan te leggen. Een uitgelezen kans deed zich voor in 2018 toen de letterzetterkever een verdroogd kerstbomenbosje bij de buurman ernstig had aangetast. “Samen met Dyon Temming die tijdens de opstartfase van zijn bedrijf Het Buitenburo één dag in de week bij mij in de kwekerij werkte, ben ik naar de buren gegaan om te vragen of wij het bos mochten ruimen en een nieuw bos volgens de IBR-methode mochten aanleggen. Daar werd direct enthousiast op gereageerd, waarna Dyon aan het ontwerpen is geslagen.”

Dyon vult aan: “Ik was in die tijd al bezig met eetbaar groen in combinatie met stadslandschap en zag kansen om een bos te ontwerpen dat voor meerdere doelen geschikt was, bijvoorbeeld recreatie, waterretentie en leefomgeving voor insecten. Bij de uitwerking van het plan wilden we graag meerdere partners uit de branche betrekken en toen hebben we een presentatieavond georganiseerd. De animo was groot, er kwamen wel zo’n twintig bedrijven op af.”

Ook hovenier Oswald te Dorsthorst was die avond op uitnodiging van Eltjo present. Door zijn toedoen kwam de eerste opdracht voor de aanleg van een houtsingel binnen. De opdrachtgever had Oswald tijdens een vergadering van het Broodfonds waarvan zij beiden lid waren horen vertellen. “Dyon heeft een ontwerp gemaakt, Eltjo leverde het materiaal en ik heb de werkzaamheden uitgevoerd. Inmiddels hebben we meerdere grote en kleine projecten gedaan. We zijn een goed trio samen en leren nog iedere keer wat bij.” 

Historisch onderzoek
Dyon legt uit: “Onze manier van werken is gebaseerd op de IBR-methode en lijkt qua aanpak wel een beetje op de Engelse landschapsstijl. We doen eerst historisch onderzoek naar de landschappelijke karakteristieken van de plek. Welke flora en fauna zijn hier van oudsher aanwezig? Dit onderzoek is het vertrekpunt van waaruit we een ontwerp maken en soorten bomen en planten kiezen. Vervolgens is de bodemgesteldheid van groot belang. Hier is Eltjo een expert in. Als de bodemkwaliteit is geoptimaliseerd, planten we het materiaal aan waarbij de bomen, struiken en planten direct op de goede plek komen. Tussen de bomen komen kruiden- en/of bloemenlagen en behalve het wateren van de jonge aanplant en het gefaseerd maaien, hoef je er verder niets meer aan te doen. Zo’n bos kan verschillende functies gaan vervullen. Een verkoelend bos tegen hittestress, een inheems bos waarbij de natuurbeleving en ‘voedsel plukken’ voorop staan, een klimaatadaptief bos om water te bergen, enzovoort.”

Keuze voor coöperatie
Met het groeien van de opdrachtenportefeuille ontstond ook de behoefte aan een website en ander pr-materiaal. Oswald vertelt: “Mijn kameraad Eric Harms en zijn buurman Peter Heijnsdijk hebben een communicatiebureau en ik had hen gevraagd ons verhaal eens aan te horen. Zij stelden verdiepende vragen en stelden naar aanleiding daarvan een ondernemingsplan op hoe we ons bedrijf moesten opstarten. Enthousiast geraakt over ons bedrijfsidee wilden zij graag meedoen en aangezien Eltjo, Dyon en ik goed zijn in plannen bedenken maar slecht in structureren, hebben we hun aanbod met beide handen aangegrepen.”

Oswald vervolgt: “Eric en Peter gaven ook aan dat als wij met opdrachtgevers als gemeentes, provincies en Rijkswaterstaat in zee gingen, de projecten financieel flink in de papieren konden lopen. Om dit zakelijk goed te regelen, hebben we ervoor gekozen een coöperatie op te richten. Zo kunnen we op basis van onze passie samenwerken en delen in het werk, de opbrengsten en de risico’s zonder daarvoor onze autonomie op te geven.”

Project Remisepark Olde Tram
Eén van de projecten die De Groene Ruyt onlangs als opdracht wist binnen te slepen, is de herinrichting van het Remise-park aan de Varsseveldseweg in Lichtenvoorde. In samenwerking met de gemeente, uitvoerder Dusseldorp maar vooral met de buurtbewoners is er door De Groene Ruyt een ontwerp gemaakt voor een ontmoetingspark. Dyon vertelt: “Op een groot bord gemaakt van whiteboardfolie hadden we de contouren van het park laten drukken. Vervolgens mocht de buurt met de whiteboardmarkers onder onze begeleiding als ontwerpteam aan de slag. Naar aanleiding van deze sessie hebben we een ontwerp gemaakt dat een enorm draagvlak heeft onder alle betrokkenen.”

Het nieuw aan te leggen Remise-park zal grotendeels bestaan uit ‘struinnatuur’(een bloemrijk grasland met kruidenlaag) met daarin diverse kunstwerken die verwijzen naar de geschiedenis van deze plek, zoals de oude trambaan en borstelfabriek Weijenborg. “De kunstwerken zijn nadrukkelijk geen officiële speeltoestellen maar nodigen kinderen wel uit tot spelen en ontdekken. Voor de uitvoering van de kunstwerken maken we weer gebruik van trottoirbandjes, stoepklinkers en andere materialen die Dusseldorp overhoudt aan de wijkrenovatie. Die materialen gebruiken we ook om hoogteverschillen in het park op te lossen en zo tevens een plek te creëren waar insecten kunnen huizen.”

Naast struinnatuur komt er in het Remise-park ook een ontmoetingsplek en een bloemenpluktuin. Eltjo besluit: “Behalve een prachtig park waar iedereen straks van kan genieten, gaat dit ontwerp de gemeente ook nog een groot voordeel opleveren; met uitzondering van het op gezette tijden maaien van de ontmoetingsplek en langs de wandelpaden, onderhoudt dit park zichzelf. Dat gaat de gemeente veel werk én geld besparen.”

Meer informatie over De Groene Ruyt en reeds gerealiseerde projecten vindt u op www.degroeneruyt.nl

(Apart kader)
Uitleg IBR-methode
De Integrale Beplantingsmethode Ruyten houdt in dat bomen en struiken al direct op de gewenste afstand van elkaar worden aangeplant en zich zonder verder menselijk ingrijpen tot een volwaardig bos kunnen ontwikkelen. Dit in tegenstelling tot de traditionele methode om een bos aan te leggen waarbij jonge boompjes dicht op elkaar worden geplant en men regelmatig bomen moet rooien om uiteindelijk enkele bomen tot grote exemplaren te kunnen laten uitgroeien. Een IBR-bos is direct na aanplant geschikt om in te recreëren, behoeft enkel bewatering van jonge aanwas en na enkele jaren onderhoudt het zichzelf.

Foto: Annekée Cuppers
Eltjo Rendering en Oswald te Dorsthorst inspecteren het demobos. Foto: Annekée Cuppers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant