Elke donderdag genieten de mannen van de Pannenkoekclub van hun pannenkoek, een drankje en de verhalen. Foto: Kyra Broshuis

Elke donderdag genieten de mannen van de Pannenkoekclub van hun pannenkoek, een drankje en de verhalen. Foto: Kyra Broshuis

Pannenkoekclub Lievelde bestaat 50 jaar

Algemeen

Hang naar verleden, oog op de toekomst

Door Kyra Broshuis

LIEVELDE - Prachtige verhalen over de strijd tussen Groenlo en Lichtenvoorde, vrolijke anekdotes over de zakenmensen van toen en nu en dan onthullende inkijkjes in het leven van ondernemers en ambtenaren. Elke donderdagmiddag komen ze aan de orde bij ‘De Pannenkoekclub’, een club mannen die gezamenlijk een biertje drinken en een pannenkoek eten bij Erve Kots in Lievelde.

Ontstaan aan de stamtafel bij Reijrink
Voorzitter George Reijrink uit Lievelde en secretaris/penningmeester Frans Ticheloven uit Lichtenvoorde vertellen over het succes van hun club. “Officieel zijn we helemaal geen voorzitter of secretaris, hoor. We zijn helemaal geen officiële vereniging, misschien dat we het daarom al 50 jaar volhouden!”, lacht het duo. De Pannenkoekclub is ontstaan bij hotel Reijrink aan de stamtafel. “Mijn vader Harrie Reijrink en mijn broer André Reijrink ontvingen elke donderdag om 17:00 de gebroeders Vos van het verderop gelegen slachthuis. Er werd dan vaak een zakelijke bespreking gehouden onder het genot van een borreltje. Ook Theo Hoitink van het transportbedrijf zat er vaak bij. Mijn moeder vond dat ze, nadat de zaken waren afgerond, wel een pannenkoek hadden verdiend. Uiteraard met spek van het slachthuis erbij. Later sloten ook Jan Cuppers van de carrosserie en Hesselink van de koffie aan. Steeds meer ondernemers en mensen van de gemeente schoven aan. De politiek van Groenlo en Lichtenvoorde was vaak onderwerp van gesprek en Do Kraakman fungeerde dan als scheidsrechter. Er werd van alles besproken en het ging er soms hard aan toe”, herinnert Reijrink  (76) zich. “Toen er in de jaren ‘90 meerdere leden bijkwamen werd Frans Groot Kormelink aangesteld als voorzitter. Na zijn overlijden werd ik zelf tot voorzitter gebombardeerd.”

VVD en vuurwerk
Frans Ticheloven (80) is oprichter van de lokale afdeling van de VVD en heeft daar veel succes mee gehad. “We waren op een gegeven moment de snelst groeiende afdeling van Nederland. In Den Haag kenden ze ons allemaal. We hebben zelfs Ayaan Hirsi Ali naar Lichtenvoorde gehaald.” Het duo vertelt over een stunt die de Pannenkoekclub uithaalde in Groenlo. “Daar was nog jaarlijks het ‘nieuwjaar-schieten’ met het kanon. Wij wilden ook wel eens vuurwerk afsteken in Groenlo. Met hulp van Peter Gunnewijk hebben een afspraak gemaakt met Lesli Vuurwerk uit Lichtenvoorde. Zij kwamen met gruwelijk zwaar vuurwerk dat we twee minuten voor twaalf afschoten vanaf villa Adriana. Wat een lawaai!! Een paar minuten later waren er een paar zachte plofjes van het Grolse kanon te horen…”

‘De politiek
van Groenlo
en Lichtenvoorde was
vaak
onderwerp van
gesprek en
Do Kraakman
fungeerde dan
als scheidsrechter’


Teach-In
Het ene na het andere mooie verhaal komt ter tafel. “Wat ook mooi was, was toen met Teach-In. Mijn vader was een echte ondernemer en ook wel een avonturier. Op zondagavond organiseerde hij dansen bij Reijrink. Een paar maand voordat Teach-In in 1975 het Eurovisiesongfestival won met Dinge Dong, had hij de groep al gecontracteerd. Een week na het songfestival kwamen ze hier optreden. Het was gigantisch druk en het hele gezin moest bijspringen. Ik had nog nooit met een blad gelopen”, vertelt Reijrink. De Pannenkoekclub kent en kende vele legendarische leden. “Harrie Blanken was natuurlijk een heel aansprekend persoon. Net als de oude Willy Groot Kormelink en Hans Wallerbosch. Eén keer per jaar gingen we paling roken bij Hans thuis, hij regelde dat. Carel van Ooijen kocht die vis vaak in Nunspeet en Frans Groot Kormelink in Ellewick. Frans kon ongelooflijk veel eten. Hij ging brood en vis halen in Ellewick en at het vervolgens bij Ludwig al op. Kwam ie met lege handen bij ons aan”, lacht Ticheloven.

Erve Kots 
Hotel Reijrink is niet meer en daarmee kwam ook de locatie voor de club te vervallen. Het oude interieur van Reijrink, met name de stamtafel, is gelukkig bewaard gebleven. “Bart Eeftink bewaart het oude interieur zorgvuldig, geweldig dat het er nog steeds is. Wij zitten nu zelf elke donderdag bij Erve Kots en dat bevalt ons prima, zeker met oog op de pannenkoeken! We zitten nu op 18 leden en die zijn doorgaans allemaal aanwezig. Ons oudste lid is Wim van Tilburg die ook al heel lang bij onze club zit. Het gemeente- en ander nieuws wordt nog altijd besproken onder het genot van een biertje en een pannenkoek. We hebben als stelregel dat er, als er iemand afvalt (door overlijden), er ook weer een nieuw iemand welkom is. Het moet dan wel een ondernemend iemand zijn die ook echt iets te melden heeft. Ook de dames zijn welkom, één per jaar wel te verstaan. Dan gaan we samen op een interessant bedrijfsbezoek en daarna gezellig ergens eten. We willen graag nog minimaal 50 jaar verder!”

Belangstelling voor deze bijzondere groep? Neem dan contact op met Frans Ticheloven via frans.ticheloven@gmail.com. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant