Team Oranje dames waterpolo op de Olympische Spelen in 2021. Foto: eigen foto

Team Oranje dames waterpolo op de Olympische Spelen in 2021. Foto: eigen foto

Vivian maakt droom waar met Olympische Spelen

Algemeen

‘Ik denk dat het nog even duurt voor ik besef wat ik heb bereikt‘

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE - Met het Oranje dames waterpolo behaalde Vivian Sevenich (28) de zesde plaats op de Olympische Spelen. Met deze deelname maakte ze een droom waar, want vroeger schreef ze al in vriendinnenboekjes dat ze naar de Spelen wilde. Toch komt ze thuis met gemengde gevoelens: ”Als sporter wil je altijd winnen. Wij gingen voor een podiumplaats. In theorie hadden we Olympisch kampioen kunnen worden en zelfs de favoriet Amerika kunnen verslaan. Ik baal dat dat niet gelukt is. We hebben niet ons beste spel laten zien. Er zat meer in. Bij waterpolo ligt de top dicht bij elkaar. De verschillen zijn klein. Dan moet je geluk hebben, komt het aan op detail. Het zat ons niet mee en in onze verdediging zaten te veel gaten. Ik denk dat het nog even duurt voordat ik besef wat ik heb bereikt. Het is een prestatie om trots op te zijn, een droom die is uitgekomen. Toch hoop ik over vier jaar wel een medaille te winnen!”

Geselecteerd
“Dit jaar speel ik mijn tweede seizoen bij CN Mataró in Spanje,” vertelt Vivian, “met dat team ben ik tweede in Spanje geworden en zesde in Europa. In Spanje wordt er op een hoger niveau gespeeld dan in Nederland. Ook is de competitie daar beter. Voordat ik bij hen terecht kwam, heb ik bij verschillende clubs in Nederland gespeeld en ben ik ook nationaal kampioen geweest. Tot 2008 speelde ik bij LIVO in Lichtenvoorde. Ik viel daar op. Vanaf mijn elfde trainde ik bij Jong Oranje. Dat is een overkoepelend sportprogramma naast je gebruikelijke sportteam. Toen ik zestien werd ging in naar de seniorenselectie van Oranje. Daarvoor train in nu nog steeds in Spanje. Zo ben ik ook geselecteerd voor de Olympische Spelen. Bij Oranje ben ik midvoor en -achter. Ik ben fysiek sterk, kan goed verdedigen en communiceren in het water. Ook ben ik een betrouwbare speler. Verder ben ik linkshandig, wat een voordeel is.”

Discipline
“Ik train twee tot drie keer per dag. Dat kost me vier tot vijf uur, afhankelijk van of er wel of geen krachttraining plaatsvindt. Dit doe ik zes dagen in de week. Ik ben er fulltime mee bezig,” legt Vivian uit, “topsport bedrijven is niet vrijblijvend. Het is soms best wel zwaar, want je sociale leven staat op een laag pitje. In de zomer speel ik voor het Nederlandse team. Dan woon ik in mijn appartement in Utrecht, want we trainen in Zeist. Naast professioneel sporten doe ik een studie rechten aan de Open Universiteit. Ik hoop over twee jaar af te studeren. Wat
ik er precies mee wil, weet ik nog niet. Tot je 30ste/32ste kan je met waterpolo sporten op topniveau, daarna begint je maatschappelijke carrière. Vroeger was daar binnen het waterpolo nauwelijks ruimte voor, maar in 2015/16 kwam er een omslag. Nu studeert praktisch heel mijn team naast de sport. De discipline voor die studie breng ik zelf op. Het vergt wel veel van me, maar ik doe het met plezier. De lessen zijn allemaal online. Gelukkig heb ik nog af en toe nog wel tijd om te netflixen, koffie te drinken met vrienden en uit eten te gaan.”

Gouden ketting
“Vanaf mijn zesde doe ik al aan waterpolo. Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. Het is begonnen omdat ik het een erg leuk spel vond en er veel lol in had. Ik rolde van het een in het ander, omdat ik goed was. Selynn uit Lichtenvoorde is een vriendin van mij die alles vanaf het begin heeft meegemaakt. Ze volgt mijn carrière op de voet en viert al mijn successen met mij mee. Voordat ik naar de Olympische Spelen ging, kreeg ik van haar en al mijn andere Lichtenvoordse vriendinnen een gouden ketting met de welbekende zes ringen. Dat vind ik heel bijzonder! Sport is ook plezier met elkaar en het team hebben. Je doet het samen. Waterpolo bevat alle aspecten die sport voor mij interessant maken. Het is technisch en tactisch. Het is ook een zware sport. Je kan er alle energie in kwijt. De dynamiek van het team haalt het beste uit jezelf. Het water en de bal geven alles een extra dimensie. Je bent altijd aan het bewegen, je staat nooit stil,” besluit Vivian.

Vivan Sevenich. Foto: eigen foto
Vivian, Sabrina, Nomi en Dagmar op de Olympische Spelen 2021. Foto: Ernst Wijsmuller
 Viviane Sevenich op de Olympische Spelen in 2021. Foto: eigen foto
Vivian Sevenich en Dagmar Genee op de Olympische Spelen in 2021. Foto: eigen foto
Vivian Sevenich. Foto: eigen foto

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant