De vrijwilligers van Alzheimer Trefpunt Lichtenvoorde. Foto: Barbara Pavinati

De vrijwilligers van Alzheimer Trefpunt Lichtenvoorde. Foto: Barbara Pavinati

Alzheimer Trefpunt Lichtenvoorde start in Den Diek

Algemeen

‘Het thema dementie wordt gelukkig steeds bespreekbaarder’

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE – De Antoniushove is aan het verbouwen en daarom is het Alzheimer Trefpunt Lichtenvoorde verhuisd naar een nieuwe locatie. Op woensdag 22 september om 19.30 uur is de eerste bijeenkomst in Den Diek. Daarna komen ze er elke vierde woensdag van de maand samen. Tijdens deze eerste bijeenkomst wordt gesproken over wat de afgelopen coronaperiode met de mensen heeft gedaan en kan iedereen op een laagdrempelige manier met elkaar kennismaken. Deze bijeenkomst is bedoeld voor mantelzorgers, cliënten, professionals, mensen met vragen over bijvoorbeeld een buurman met dementie, scholieren en alle andere geïnteresseerden. Ook mensen in het voortraject met het ‘niet pluis’-gevoel over dementie zijn welkom. Zij kunnen zich afvragen of ze gewoon vergeetachtig zijn of misschien toch dementie hebben. De naam van het Trefpunt is bedrieglijk, want het is ook bedoeld voor mensen uit Groenlo, Aalten en Winterswijk. Elles Nijhuis (trajectbegeleider dementie), Inge Eekelder (gespreksleider), Yvonne Eunink (wijkverpleegkundige en lid werkgroep) en Karin Vreeman (coördinator) zullen zeker aanwezig zijn en nodigen iedereen van harte uit om te komen.

Het Alzheimer Café, dat per september 2021 is omgedoopt in Trefpunt, is in 1997 in het leven geroepen door Bère Miesen, psychogerontoloog. Het zijn maandelijkse bijeenkomsten onder begeleiding van professionals waar mensen op een laagdrempelige manier over dementie, de paraplu waar Alzheimer onder valt, kunnen praten. Inmiddels zijn er meer dan 180 trefpunten verspreid door heel Nederland. Mensen kunnen uit de bijeenkomsten halen wat zij nodig hebben. De een is op zoek naar informatie over de werking van medicijnen. De ander naar mogelijkheden voor dagopvang of gespreksgroepen voor partners. Sommigen zijn juist geïnteresseerd in de werking van het geheugen. Voorlichting geeft kennis en samen met het uitwisselen van ervaringsverhalen erover kan het café het leven van mensen met deze ziekte dragelijker maken.

Hartelijk ontvangen
“Elke avond staat een bepaald thema centraal en zijn er gastsprekers. Er is eerst een half uur informatie, dan een half uur pauze en daarna een half uur de gelegenheid om vragen te stellen”, legt Karin uit. “De bezoekers kunnen hun ervaringen op een veilige manier in kleine groepjes delen.” Bezoekster Rosa is erg te spreken over de bijeenkomsten: ”Onze ervaring is heel positief. Wij wisten natuurlijk niet goed wat wij moesten verwachten. Direct bij binnenkomst werden we al hartelijk ontvangen door de gastvrouw en werd ons een plekje aan een tafel gewezen. Meteen werden we voorzien van een kopje koffie en we kwamen al snel aan de praat met een trajectbegeleider. We wisten ongeveer een jaar dat mijn vader Alzheimer had en liepen natuurlijk tegen moeilijke situaties aan. Hoe fijn is het dan dat er al direct iemand is met een luisterend oor en dat die ook al enkele goede tips kan geven.”

Bespreekbaarder
Yvonne: ”De doelgroep wil graag in de maatschappij blijven meedraaien. En aan die wens komen wij graag tegemoet. Als er mensen met dementie naar het Trefpunt komen, is dat heel waardevol. Zo herinner ik mij een man met Alzheimer die er zijn vrouw bedankte voor alle goede zorgen. Daarvan kreeg ik een brok in mijn keel. Het thema dementie wordt gelukkig steeds bespreekbaarder.” Karin vult aan: “En dat komt omdat er steeds meer publiciteit voor is. Een mooie zaak!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant