Bart de Graaf (2e van rechts) tussen de jonge aanwas. Foto: Henri Walterbos

Bart de Graaf (2e van rechts) tussen de jonge aanwas. Foto: Henri Walterbos

Jubileum 6Kamp zonder feest

Algemeen

LICHTENVOORDE - Een heuglijk feit voor Corsogroep 6Kamp. Dit jaar is het 40 jaar geleden dat de groep werd opgericht door een zestal vrienden. Vanwege de coronamaatregelen geen reden voor een jubileumfeest. “Dat vinden wij niet handig”, vertelt secretaris Bart de Graaf. “We stellen het uit naar 41 of 42 jaar welllicht. We laten nog wel speciaalbiertjes maken voor onze leden, als aandenken aan het jubileumjaar.”

Door Henri Walterbos

Verhuizen
Werden de eerste wagens gebouwd in Harreveld, daarna vele jaren bij de familie Wessels in Lichtenvoorde. Voor het 14de jaar bouwt de groep nu op het terrein van Brink en Campman aan de Galileïstraat. De groep maakt zich echter wederom op om te verkassen, aangezien de nieuwe eigenaar van de opstallen en gronden aangegeven heeft de ruimte zelf nodig te hebben voor de bedrijfsvoering. “We participeren in het plan dat de gemeente aan het organiseren is, bij de waterzuivering. Daar gaan meer corsogroepen naar toe die ruimte zoeken. Voor de komende twee jaar moeten we nog wel onderdak zien te vinden. Eisen hebben we niet. We passen onze ontwerpen en manier van bouwen aan de tijdelijke locatie aan. Dat mag gerust een boerenschuur of een halletje zijn, waar we iets beperkter moeten bouwen.”

Jonge aanwas
“We zijn één grote vriendengroep, met veel jonge aanwas”, wijst Bart naar de jonge garde die zich om 10.15 uur deze zaterdagmorgen al te goed doet aan een grote zak dampende loempia’s van de warenmarkt. Voor menig aanwezige het ontbijt. “Het is vaak zo dat iemand een keer meekomt en het dan zo gezellig vindt dat ie blijft hangen. Zo ben ik zelf ook begonnen”, vertelt Brandon Ubbink.
“De gezelligheid is het belangrijkste,” vervolgt Bart, “maar we gaan wel altijd voor de top 5.” Dat lukt niet altijd, maar hier laat de groep zich geenszins door ontmoedigen. Een lijn in het soort onderwerp hanteert de groep niet. “Het kan alle kanten op. De laatste jaren misschien al wel iets meer. Veel dieren. Niet zo kolossaal, maar het afwerkingsniveau van de wagen ligt dan wel bovengemiddeld hoog. Daar hameren we op. De laatste dag wordt het geen afraffelen. We hebben de laatste jaren steeds meer knipwerk. Daar wordt de wagen alleen maar mooier van. We steken veel energie in het opleiden van jonge mensen. Dat vinden ze hartstikke leuk.”

Tegenslag
maakt sterker,
weet 6Kamp
maar al te
goed

Noodweer
Tijdens corona is de groep niet actief geweest. “We zijn de verhuizing aan het voorbereiden. Wilden we voor sparen maar dat zit er niet in door twee jaar geen normaal corsojaar, geen neveninkomsten op onder andere de Zwarte Cross. Daar tegenover staat wel dat we ook bijna geen uitgaven hadden. We proberen de wagen dit jaar zo goedkoop mogelijk te houden, oude materialen hergebruiken en de bloemen van eigen land. We willen niet kopen en proberen onderling te ruilen met andere corsogroepen. 30% is bovendien verrot door de regen. Nog nooit gehad.” Tegenslag maakt sterker, weet 6Kamp maar al te goed. Februari 2018 waaide de tent om tijdens een noodweer. “Op dat moment een dieptepunt, maar we zijn er sterker uitgekomen”, vindt Bart. “We hebben enorm veel steun en hulp gehad uit alle hoeken. Van andere corsogroepen, van Lichtenvoordse ondernemers die veel gedaan hebben. Niet alleen in geld of materialen, maar ook opslag. Al met al was het wel een heftig jaar.”

‘Mozaïek’
Beginnen de handige jongens normaliter in april te bouwen, drie dagen in de week, deze keer is het een maand later en een dag minder. “Dit jaar gaan er ruim 80.000 bloemen op ‘Mozaïek’ waar we mee deelnemen aan de Dahlia Kunstobjecten Route. Een beeltenis van een pauw in mozaïekvorm. Een ontwerp van Jordy Mellink en Jord van den Berg. Normaal gesproken drie keer zoveel bloemen, maar je hebt nu ook veel minder mensen op de zaterdag. We hebben een groter object dan afgelopen jaar. Je hebt nu ruime voorbereidingstijd omdat we in april al wisten dat het corso niet doorging. Daar hebben we ook op ontworpen.”
Het stalen geraamte is imposant. In elkaar gezet door veelal de jonge garde. “Als iets je interessant lijkt, loop je eerst een tijdje met iemand mee en het jaar erop doe je al meer zelfstandig, met een stukje controle door de ervaren mensen. We hebben best wel veel handige jongens in de club die technische vaardigheden hebben. Het is wel iets makkelijker dit jaar omdat het object op een vaste plek komt te staan en je er niet mee rond hoeft te rijden.”

Niet zijn
laatste
ontwerp ...


Dan laat Jord (16), student grafische vormgeving, de mede door hem bedachte maquette zien. Zijn eerste project als ontwerper. “Wij zagen in Sint Jansklooster afgelopen jaar iets mozaïekachtigs. Niet het echte mozaïek, maar we werden er wel door geïnspireerd. Wij maken mozaïek zoals iedereen het kent. We hebben voor een pauw gekozen omdat een pauw sierlijk is, er veel kleur in zit, veel herhaling. De grijze voegstrepen in de mozaïek vormgeving zijn een mix van grijze verf met zand. Dat zorgt voor de structuur. Daarna tikken we de bloemen erop met het nodige knipwerk voor strakke lijnen.” Niet zijn laatste ontwerp, aan zijn enthousiasme te horen. “Ik heb al wel enkele ideeën voor wagens om ooit te bouwen”, lacht hij.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant