Volop bouwplannen in Lichtenvoorde

Algemeen

200 extra woningen

Door Kyra Broshuis

LICHTENVOORDE - Ook in Oost Gelre is er dringend behoefte aan woningen. De gemeente heeft daarom besloten om versneld 200 extra woningen te realiseren in Lichtenvoorde. De zogenaamde ‘menukaart wonen’ heeft voor Groenlo veel nieuwe inbreidingslocaties opgeleverd, maar de opbrengst in Lichtenvoorde viel tegen, zo leggen wethouders Frank en Porskamp uit. “En daarom willen we op korte termijn op onze eigen gronden woningen realiseren. Het gaat om huizen in alle categorieën met specifiek aandacht voor betaalbare huurwoningen voor jongeren en/of starters. Ook bijzondere woonvormen zoals tiny houses en houtbouwwoningen zijn mogelijk.” Het college vraagt de raad om in te stemmen met de visie voor ‘t Flierbos, de vrijkomende schoollocaties en De Richterspoort. 

‘t Flierbos
Plan ‘t Flierbos maakt deel uit van de totale gebiedsontwikkeling van Flierbeek. Flierbeek fase 2 is inmiddels volledig verkocht en zit in de afbouwfase. Op Flierbeek fase 2A is tijdelijk een zorgcentrum voor de bewoners van Antoniushove. Op termijn is hier woningbouw mogelijk. Flierbeek fase 3 is het meest zuidelijk deel van het gebied. Deze locatie is de afgelopen jaren voor agrarische doeleinden gebruikt. “Dit hele plangebied is in ons bezit”, legt wethouder Frank uit. “In deze nieuwe wijk ‘t Flierbos staan 55 tot 65 woningen gepland. Het wordt een unieke duurzame wijk met uitsluitend energieneutrale nul-op-de-meterwoningen.” De woningen zijn voor diverse doelgroepen en komen in een bosrijke omgeving te liggen. Daarbij is er ook aandacht voor nieuwe woonvormen. Het groen in de nieuwe wijk wordt ingericht volgens de principes van een voedselbos. Er worden dus zoveel mogelijk voedselproducerende soorten toegepast.

Schoollocaties
De vrijkomende schoollocaties in Lichtenvoorde zijn de basisschool St. Jozef aan de Schatbergstraat (komt leeg per september), de Pastoor van Arsschool aan de Oude Aaltenseweg en de voormalige basisschool De Regenboog aan de Planetenstraat. Volgens de visie van de gemeente is er voor de locatie St. Jozef ruimte voor 8 tot 12 woningen. “Deze locatie achten we vooral geschikt voor senioren of jongeren die een gezamenlijk plan willen ontwikkelen. Het gaat om goedkope tot middensegment-woningen. Minimaal 50% van de woningen wordt levensloopbestendig. De bestaande groenstructuur rondom de school worden behouden en versterkt. Er wordt een gezamenlijk buurtplein gerealiseerd met ruimte voor groen, zitplekken en wandelpaden. Er komt een doorgaande wandelverbinding van de Lisztstraat naar de Schatbergstraat en langs de Lisztstraat naar het groen aan de Delstraat.  Een optionele wandelverbinding is denkbaar midden door het plangebied van de zijde Schatbergstraat richting Delstraat. De woningen zijn gericht op het collectieve buurtplein.

Pastoor van Ars
Voor het gebied Pastoor van Ars is er volgens de gemeente ruimte voor 20 tot 25 woningen. “Dat moet een mix worden van dure koopwoningen, middensegment en goedkope huur/koopwoningen. Minimaal de helft van het aantal woningen is geschikt voor sociale huur of goedkope koop. Ook is minimaal de helft van de woningen levensbestendig”, legt Frank uit. De bestaande groenstructuur rondom de school wordt behouden. Er komt een robuuste pleinruimte midden in het plangebied, ongeveer op de plek van het huidige schoolplein. Een doorgaande wandelverbinding zorgt voor verbinding met omliggende groenstructuren en er komt mogelijk een wandelverbinding van de Hein Meijerstraat naar de Frans ten Boschstraat.

De Regenboog
Locatie De Regenboog is gelegen aan de Planetenstraat en de Rubensstraat. De locatie ligt aan een belangrijke groenstructuur in de wijk. In de omgeving staan vooral 2-onder-1-kappers en geschakelde woningen. De gemeente ziet mogelijkheden voor 10 tot 14 woningen. Het gaat dan vooral om conceptbouwwoningen. Minimaal de helft is geschikt voor goedkope koopwoningen. Ook in dit plan moet 50% van de huizen levensloopbestendig worden. Het groen rondom de school blijft behouden. Er moeten diverse wandelverbindingen komen voor de verbinding met de wijk. Voor dit plan is ook hergebruik van de school mogelijk. “Daarbij kun je denken aan kleinere eenheden voor jongeren of seniorenwoningen aan het nieuwe park op de plek van het schoolplein”, licht Frank toe.

Richterspoort
Voor De Richterspoort is het zo dat de raad al heeft ingestemd met de vestiging van de BMX-baan op de locatie Eschpark. Er zijn binnen het Eschpark recent twee gebouwen aan de N18 gerealiseerd en het derde gebouw, De Richterspoort, is de mogelijke afronding van de entree. De locatie moet een multifunctionele knoop worden met sport- en recreatievoorzieningen en een combinatie van wonen, kantoren en leisure. De gemeente heeft 30 tot 40 appartementen ingetekend in de visie. Het gaat om 3- tot 4-laags bebouwing voor een specifieke doelgroep. De gemeente denkt hierbij aan kenniswerkers, zorgwonen of eenheden voor senioren of jongeren.

Gemeenteraad aan zet
Als de genoemde visies akkoord worden bevonden door de gemeenteraad, kan er mogelijk eind 2022 worden gestart met de verkoop. De voorstellen worden in de gemeenteraad op 21 september behandeld. Daarvoor worden de stukken in de commissievergadering van 7 september besproken. Geïnteresseerden kunnen deze vergaderingen online bijwonen via de link naar de raadsinformatie op de site van de gemeente, www.oostgelre.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant