Van café naar appartement; op deze plek worden acht wooneenheden gerealiseerd. Foto: Kyra Broshuis

Van café naar appartement; op deze plek worden acht wooneenheden gerealiseerd. Foto: Kyra Broshuis

willen we afwijken van de parkeernormering voor de appartementen.”Door Kyra Broshuis

Woningen op plek Heutinck

Algemeen

MARIËNVELDE - Bouwen in alle kernen, dat is een belangrijk speerpunt voor de gemeente Oost Gelre. In de kern Mariënvelde staan acht wooneenheden gepland op het perceel van het voormalige café Heutinck aan de Waalderweg 2 in het centrum. De gemeente wil in principe meewerken aan de bestemmingswijziging van horeca naar wonen. “Dat biedt de mogelijkheid om acht wooneenheden op het perceel te realiseren”, zegt wethouder Marieke Frank. ”Daarvoor moeten we wel afwijken van de minimale bruto vloeroppervlak van 50 m2 voor één appartement. Ook willen we afwijken van de parkeernormering voor de appartementen.”

Door Kyra Broshuis

Feestzaal wordt gesloopt
De initiatiefnemers willen op het perceel woningen en appartementen realiseren. Daarvoor wordt het zogenaamde voorhuis, waar het café in gevestigd was, verbouwd tot zes appartementen. De feestzaal aan de achterzijde wordt gesloopt. Op de vrij te komen ruimte worden dan twee aaneen gebouwde woningen gerealiseerd. Volgens de wethouder past het verzoek binnen het vastgestelde beleid. “In oktober 2019 heeft de gemeenteraad de ‘ruimtelijke verkenning wonen kleine kernen’ vastgesteld. In de ruimtelijke verkenning zijn diverse zones aangeduid voor mogelijke woningbouwlocaties per kern. Voor zowel de gemeenteraad als het college is het realiseren van woningbouw in de kleine kernen een belangrijk speerpunt. Om goede keuzes te maken over welke gebieden/plekken het meest wenselijk zijn, is de zogeheten ‘leefbaarheidsthermometer’ opgesteld. Deze heeft als uitgangspunt: bouwen op plekken waar het de leefbaarheid van de kernen het meest ten goede komt. Voor Mariënvelde stond de locatie aan de Waalderweg 2 in de ruimtelijke verkenning als een kansrijke ‘inbreidingslocatie’ benoemd, net als de ‘breimodefabriek’. Bij dit nieuwe plan wordt voor een substantieel deel ingezet op appartementen en kleine senioren/starterswoningen met kleine tuintjes. Dat sluit goed aan op de actuele vraag.”

Buitenruimte en berging
Eén appartement zal niet voldoen aan de minimale eis van 50 m2. Daarnaast krijgt één appartement een frans balkon en de zullen de overige woningen beschikken over een buitenruimte. Alle appartementen krijgen een eigen berging. Bij de twee aaneen gebouwde woningen geldt een normering van 1,8 parkeerplaats per woning waardoor er minimaal 4 parkeerplaatsen op eigen terrein gerealiseerd moeten worden. Deze worden hiervoor aangelegd. Voor zes appartementen geldt, bij koopwoningen, ook een parkeernormering van 1,8 waardoor er voor zes appartementen minimaal elf parkeerplaatsen op eigen terrein gerealiseerd moeten worden. De initiatiefnemer wilde hiervoor het buitenterrein gebruiken, maar het terrein tussen het café en de bestaande leilindes is te beperkt. De gemeente wil dan ook afwijken van de norm en akkoord gaan met één parkeerplaats per appartement. Deze kunnen op het eigen terrein gerealiseerd worden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant