Afbeelding

Belazerd?

Algemeen

“Zijn we er toch ingetuind” sprak voetbal commentator Herman Kuiphof in 1974 toen de onlangs overleden Duitse doelpuntenrommelaar Gert Müller de 2-1 scoorde tijdens de WK finale van 1974. De, als groot voetbal liefhebber bekendstaande, CDA-wethouder Kok herinnert zich vast het gevoel van teleurstelling. 

Hij kan zich daarom nu ook vast goed voorstellen hoe de bewoners rondom het huidige windpark van Hagenwind zich voelen. Zes weken geleden, op 12 juli, heeft de gemeenteraad het uitnodigingskader zon en wind (UKZW) vastgesteld. Een moeizaam proces maar mede door de persoonlijke inzet van wethouder Kok kon in samenspraak met de bewoners een resultaat geboekt worden waarmee een grote meerderheid van de raad kon instemmen. In het UKZW is afgesproken dat in 2030 in Aalten 70 GWh groene energie zal worden opgewekt middels windmolens en zonnepanelen op daken en velden. De rust in de Daalse naoberschap keerde terug. Helaas niet voor lang naar nu blijkt. 

Op 24 augustus werd in de Aalten Vooruit een beeldvormende raadsvergadering voor 31 augustus aangekondigd met als onderwerp de Regionale Energie Strategie Achterhoek (RES1.0). In vakantietijd om het er zonder veel ophef doorheen te rommelen? De RES1.0 Achterhoek is een visiedocument waarin acht gemeenten samenwerken om te onderzoeken hoe zij de Achterhoek in 2030 klimaatneutraal kunnen maken. De gemeenten moeten instemmen met de RES1.0 en de opdrachten voor het opwekken van groene energie die daarin vermeld worden. De verantwoordelijke VVD-wethouder Veldhuizen heeft daarom namens het college van b&w een raadsbesluit voorbereid waarin opeens staat dat Aalten 88 GWh zal gaan opwekken en dat uitsluitend zal gaan doen met windmolens in gebied G zoals de RES1.0 dit noemt (ruwweg het huidige windpark). Aan zonne-energie wordt alleen nog maar een vrijblijvend zinnetje gewijd. 

De inkt van het nog maar 6 weken geleden door de raad vastgestelde UKZW is nog niet eens droog of er wordt alweer aan getornd. Welk vertrouwen kunnen we als bewoners nu nog hebben in de lokale politiek? Uit documenten op de site van de gemeente blijkt dat dit voorgenomen raadsbesluit al op 6 juli, dus bijna een week voor de vaststelling van het UKZW, op schrift is gezet. Het doorlopen proces voor het UKZW was dus alleen maar voor de bühne want er lag al een plan B met een 25% hogere ambitie naar nu blijkt. Dit was al bekend bij de bestuurders maar die hebben hun mond gehouden. De raadsleden en bewoners zijn in hun hemd gezet! Hoezo nieuwe bestuurscultuur? 

Aanstaande dinsdag 7 september zal de raad bij elkaar komen voor de oordeelsvormende vergadering. Ik hoop van harte dat de raadsleden deze rommelende VVD-wethouder tot de orde roepen en besluiten om de RES1.0 Achterhoek uit te voeren middels het door hen zelf zeer recent vastgestelde UKZW. Op 21 september neemt de raad een besluit, u kunt dan bepalen in welke partijen u nog vertrouwen heeft en dat laten blijken tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar! 


B.G. ten Pas
Bestuurslid Platform Zon & Wind het Goor (PZWG)

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant