Jan Geerdinck van AVOG onthult samen met burgemeester Bronsvoort het nieuwe monument. Foto: Kyra Broshuis

Jan Geerdinck van AVOG onthult samen met burgemeester Bronsvoort het nieuwe monument. Foto: Kyra Broshuis

Monument voor Lichtenvoordse verzetshelden

Algemeen

‘Luister naar het verhaal achter het metaal’ 

Door Kyra Broshuis

LICHTENVOORDE - Een propeller en een gedenkmonument sieren het Joep ter Haar plantsoen in Lichtenvoorde. Zondagochtend is de nieuwe gedenkplek met de titel ‘Klein Engeland’ officieel onthuld. AVOG’s Crashmuseum in Lievelde heeft de propeller beschikbaar gesteld.

Omringd door verzetshelden
Walter Leemreize van de Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde spreekt in zijn welkomstwoord zijn dank uit naar Frans Rensing die ervoor heeft gezorgd dat de propeller stevig op de sokkel staat. “En als Frans zegt dat het in orde komt, dan komt ook echt in orde!  Het monument staat hier op een prachtig plek, omringd door straten met de namen van Lichtenvoordse verzetshelden.”

Trots 
Burgemeester Bronsvoort van Oost Gelre zegt dat de onthulling van het monument in een prachtig weekend valt. “Een weekend waarin Herman ter Haar een koninklijke onderscheiding heeft gekregen en waarin Lichtenvoorde een prachtige dahlia-kunstobjecten-route heeft gerealiseerd. Ik ben trots op de gemeenschap die dit allemaal heeft verzorgd. Het is goed dat de mensen van AVOG’s Crashmuseum, met name Jan Geerdinck, ook eens in het zonnetje staan. Dat gebeurt denk ik te weinig. Het is ontzettend belangrijk dat dit monument er nu is; een plek waar mensen samenkomen en waar de herinnering levend wordt gehouden.

Onderbelicht
Gerda Brethouwer van het Nationaal Onderduikmuseum refereert in haar toespraak aan de iconische foto waarop Dina Geurkink, samen met 3 kinderen, naar boven kijkt. Brethouwer zegt dat het verhaal van het verzet in Lichtenvoorde in de landelijke geschiedschrijving onderbelicht is gebleven. Peter Monasso van AVOG benadrukt hoe belangrijk het is om de verhalen te blijven vertellen. “We hebben heel veel wrakken van vliegtuigen gevonden in dit gebied en overal zit een verhaal achter. Laten we dat ‘verhaal achter het metaal’ blijven vertellen.  Wij zijn de helden uit deze verhalen veel respect verschuldigd. Vervolgens is het de eer aan Jan Geerdinck om samen met de burgemeester de propeller te onthullen. Het bijbehorende monument wordt onthuld door Vlinder Kruip (14). Vlinder is een achterkleinkind van verzetsheld Joop Kruip en speelt de hoofdrol in de docufilm ‘Vlinder op zoek naar vrijheid’. Ook is zij één van de spelers in de theatervoorstelling ‘Spiegelingen’ die in 2022 in de Hamaland plaatsvindt.

Op het monument staat de volgende tekst:

Klein Engeland

De vliegroute van tienduizenden geallieerde vliegtuigen naar Duitsland ging in de Tweede Wereldoorlog vaak over het Achterhoekse luchtruim. Niet elk vliegtuig kon de vlucht voltooien. Ruim 400 vliegtuigen zijn in de Achterhoek neergestort. Vanuit de driehoek Achterhoek, Hengelo (O) en Raalte kwamen bemanningsleden van gecrashte vliegtuigen en ontsnapte militairen uit Duits krijgsgevangenschap via de Pilotenlijn veelal naar Lichtenvoorde. Daar ving het plaatselijke verzet ze op en zorgde voor tijdelijke huisvesting, kleding en voedsel. Als de kust veilig leek, werden ze daarna door bezet gebied begeleid naar Zuid-Limburg en Noord-Brabant, waarna ze via België naar bevrijd gebied gingen. De belangrijke rol die Lichtenvoorde in deze Pilotenlijn speelde, zorgde voor de geuzennaam Klein Engeland. Deze propeller dreef een motor aan van een 4-motorige Amerikaanse bommenwerper die in 1944 is gecrashed. De 10-koppige bemanning heeft de crash overleefd.

De propeller is beschikbaar gesteld door de Stichting AVOG uit Lievelde.

Walter Leemreize van de Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde overhandigt de microfoon aan Vlinder Kruip. Achter haar staat Jan Geerdinck. Foto: Kyra Broshuis

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant