Bianca Kiezenberg met haar Indonesische kookboeken. Foto: Dinès Quist

Bianca Kiezenberg met haar Indonesische kookboeken. Foto: Dinès Quist

Lokaal kookboek met Indonesisch smaakje

Algemeen

MARIËNVELDE - Twee prachtig geïllustreerde kookboeken vol heerlijke Indonesische recepten liggen op de keukentafel van Bianca Kiezenberg. Zowel de tekeningen als de recepten komen van haar hand. De roots van haar schoonvader hebben haar geïnspireerd om in de Indonesische keuken te duiken. Sindsdien komen er uit Bianca’s keuken de heerlijkste geuren van kruiden en specerijen. Haar passie voor tekenen en koken heeft zij samengebracht in de kookboeken ‘Een (tweede) Indonesische reis op tafel’, die zijzelf uitgeeft.

Door Dinès Quist

Toen Bianca zo’n tien jaar geleden aan de keukentafel van haar schoonouders het Indonesische gerecht ‘Pepervlees’ te eten kreeg wist ze: Dit ga ik thuis ook maken. “Het is een soort stoofpot maar door de mengelmoes van kruiden en specerijen, heeft het een heel bijzondere smaak. Zo lekker had ik nog nooit gegeten.” Ze schreef het recept op en besloot dat meer mensen van dit heerlijke gerecht moesten weten. De ‘Pepervlees’ had haar interesse voor koken gewekt. Sindsdien creëert Bianca vanuit de landelijke keuken in haar woning aan de rand van Mariënvelde, de meest verassende gerechten waarmee ze haar kookboek vult.

Een beetje van Indonesië, Suriname en Nederland
“Mijn schoonvader is van origine Indonesisch maar heeft een groot deel van zijn jeugd in Suriname gewoond en is later naar Nederland verhuisd. Hij hield van koken en bracht de verschillende traditionele gerechten en kruidengebruiken bij elkaar. Hierdoor ontstonden nieuwe recepten die stuk voor stuk heerlijk zijn. Het Hollandse laurierblaadje bijvoorbeeld, zul je nooit tegenkomen in de Indonesische keuken, toch smaakt het heerlijk in de Pepervlees. Helaas zijn mijn schoonouders er niet meer, maar de trend van ingrediënten combineren heb ik voortgezet. Het voordeel hiervan is dat de ingrediënten van mijn recepten gewoon bij de plaatselijke supermarkt te koop zijn. En, ook belangrijk, de gerechten zijn niet moeilijk om te maken iedereen kan het.”

Laatjes vol recepten en stapels tekeningen
In alle keukenlaatjes liggen briefjes van ingrediënten die Bianca gebruikt voor haar gerechten. “Ik probeer kruidencombinaties uit en schrijf ze op. ‘s Avonds is mijn vriend de testpersoon, als het recept verfijnd genoeg is verdient ie een plekje in het kookboek.”

Niet alleen voor koken heeft Bianca een passie, al vanaf haar jonge jaren tekent ze alles wat los en vast zit. “Als ik vroeger bij mijn grootouders op de bank zat, altijd met papier en potlood in mijn hand, dan tekende ik de poes die naast me kwam liggen of de kopjes op tafel. Stapels tekeningen heb ik gemaakt.” Tegenwoordig tekent Bianca vooral paprika’s, uien, kipfilets, hele ovenschotels en nog veel meer, alles komt in haar kookboek. “Het eerste kookboek heb ik helemaal met de hand geschreven, dat was heel veel werk. Als er een letter verkeerd ging, moest de hele bladzijde opnieuw. In het tweede boek heb ik daarom van mijn eigen handschrift een lettertype gemaakt in de computer.” Door deze persoonlijke stijl zien de boeken er fraai uit en kunnen prima op de keukenplank als decoratie dienen.

‘Mijn
schoonvader
hield van
koken en
bracht diverse
traditionele
gerechten en
kruidengebruiken bij
elkaar’

Derde boek op komst
Bianca heeft momenteel twee kookboeken op haar naam staan te weten; ‘Een Indonesische reis op tafel’ en ‘Een tweede Indonesische reis op tafel’. En een derde kookboek is op komst. Dit keer wordt het een kookboek met nog veel meer invloeden, want het boek krijgt de naam ‘Een culinaire wereldreis’.

Op facebookpagina’s Kook Missie Recepten en Kookboeken laat Bianca zien hoe ze gerechten maakt. De kookboeken kosten € 17,50 en zijn online te bestellen via www.kookmissie.nl.

Bloem getekend door Bianca Kiezenberg, voor in haar kookboek.
Tkening van Bianca Kiezenberg.
Indonesische kookboeken van Bianca Kiezenberg. Foto: Dinès Quist
De handgeschreven recepten zijn rijkelijk geïllustreerd. Foto: Dinès Quist

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant