De kaveleigenaren kregen symbolisch een bats uitgereikt. Foto: Annekée Cuppers
De kaveleigenaren kregen symbolisch een bats uitgereikt. Foto: Annekée Cuppers

Eerste bats de grond in bij Hof aan de Boog

Algemeen

MARIËNVELDE - Met de overhandiging van een bats aan alle kaveleigenaren ging zaterdag 25 september officieel de eerste schop in de grond van nieuwbouwproject Hof aan de Boog in Mariënvelde. Hiermee gaat de wens van een gemêleerd gezelschap (oud) Mariënvelders in vervulling om (weer) in het dorp te kunnen (blijven) wonen.

Door Annekée Cuppers

De eerste plannen voor het nieuwbouwproject waarbij in het totaal 15 woningen worden gebouwd aan de oostkant van het kerkdorp stammen al uit 2012, zo vertelt André Bokkers, voorzitter van Mariënvelds Belang tijdens een bijeenkomst waarbij de toekomstige bewoners, buurtbewoners, wethouder Frank en andere genodigden aanwezig zijn. “De grond die voorheen was aangekocht door de toenmalige gemeente Ruurlo met het voornemen hier in de toekomst te gaan bouwen, was na de gemeentelijke herindeling overgenomen door Oost Gelre. Het duurde echter nog tot na de verkiezingen van 2018 tot in juni 2019 ook politiek het sein op groen stond voor verdere woningbouw.” Aangezien voorafgaand aan deze ontwikkeling veel overleg en afstemming tussen gemeente, Mariënvelds Belang en de inwoners van Mariënvelde had plaatsgevonden en zodoende alle neuzen dezelfde kant opstonden, verliepen de procedures met in achtneming van alle wettelijke termijnen bijzonder soepel. “Dankzij het vele voorwerk zijn we probleemloos door het hele project gehobbeld, sneller had het niet gekund.”

Wethouder Marieke Frank sluit zich hierbij aan en is blij dat de toekomstige bewoners van de woningen inwoners of oud-inwoners van Mariënvelde zijn. “Mariënvelds Belang had de wens uitgesproken woningen te mogen bouwen zodat jong en oud in het dorp konden blijven wonen. Echter mag de gemeente volgens de wet (oud) inwoners geen voorrang verlenen bij het toewijzen van bouwkavels. Mooi om te zien dat deze woningen toch bij de doelgroep terecht zijn gekomen.”

Schop in de grond
Om het officiële moment kracht bij te zetten, krijgen alle kavelbezitters daarna een bats uitgereikt om daarmee de ‘schop in de grond’ op een ludieke manier te onderstrepen. Roy Visser die enkele jaren met zijn partner in Vragender woonde omdat er in Mariënvelde geen passende woongelegenheid te vinden was, is blij dat hij weer terug kan keren naar zijn geboortedorp. “Mooi dat we hier nu straks met zijn allen kunnen wonen. Vooraf had ik gedacht dat het allemaal sneller zou gaan maar je zit nu eenmaal met al die stappen die je moet doorlopen. We zijn nu al een heel eind op weg met zijn allen en het doet me plezier te zien dat de bouw nu echt gaat beginnen. En hopelijk kunnen we volgend jaar als buurt Oud & Nieuw vieren met zijn allen.” Een wens waarop door alle aanwezigen eensgezind wordt geproost. Een passender begin voor de toekomstige bewoners van Hof aan de Boog is op deze Nationale Burendag is nauwelijks denkbaar.

André Bokkers voor een van de bouwkavels in voorbereiding. Foto: Annekée Cuppers
Nieuwe bewoners, buurtbewoners en genodigden worden verwelkomd met koffie. Foto: Annekée Cuppers
Roy Visser en zijn partner. Foto: Annekée Cuppers
De bouw vordert gestaag. Foto: Annekée Cuppers
De kleintjes konden zich vermaken op een springkussen. Foto: Annekée Cuppers
Wethouder Marieke Frank:
De groep nieuwe bewoners van plan De Boog bestaat uit een gemêleerd gezelschap. Foto: Annekée Cuppers
Alle kaveleigenaren krijgen symbolisch een bats uitgereikt als teken van 'eerste schop in de grond'. Foto: Annekée Cuppers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant