Er kan eindelijk gebouwd gaan worden aan de Kapelweg in Vragender. Foto: Kyra Broshuis

Er kan eindelijk gebouwd gaan worden aan de Kapelweg in Vragender. Foto: Kyra Broshuis

Raad stemt in: Er kan gebouwd worden in Vragender

Algemeen

OOST GELRE - Het zag er in het begin van de zomer niet goed uit voor woningzoekenden in Vragender; het perceel op de hoek van de Pastoor Scheepersstraat en de Kapelweg in Vragender bleek niet klaar voor woningbouw. De gemeente Oost Gelre wilde deze locatie kopen als woningbouwlocatie maar de raad stemde niet in. Mogelijke archeologische vondsten gooien echter roet in het eten. Onderzoek wees uit dat het zeer waarschijnlijk was dat er belangrijke archeologische resten in de grond zitten. Volgens de wet moeten archeologische resten bij voorkeur in de grond blijven liggen. Het onderzoeksrapport gaf als aanbeveling de bodemingrepen te beperken tot een diepte van maximaal 60 centimeter. Normaliter is dat te ondiep om een huis op te funderen, tenzij er gekozen wordt voor een paalfundering met ringbalk. Bouwen was mogelijk maar het financiële risico voor de mogelijk extra kosten voor de bouw lagen bij de koper. De fracties achtten de financiële risico’s veel te groot voor de starters en andere gegadigden en de koop ging niet door. Alleen D66 stemde voor. 

Door Kyra Broshuis

Unaniem
De archeologische onderzoeken zijn nu afgerond. “Uiteindelijk bleek dat alleen in de geplande groenstrook iets van archeologische waarde ligt. Dat komt natuurlijk heel mooi uit”, zegt wethouder Bonsen. Het raadsvoorstel is nu dan ook unaniem aangenomen en de bouw in Vragender kan beginnen. ”Dit jaar nog starten we met de voorbereidende procedures”, aldus Bonsen.

Wet voorkeursrecht gemeenten 
Gezien de grote mate van onzekerheid van realisatie van particuliere inbreidingslocaties in Vragender, heeft de gemeente in juli 2019 al een voorkeursrecht gevestigd op drie locaties in Vragender op grond van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg). In de zomer van 2020 zijn de onderhandelingen gestart om een van de drie Wvg-locaties te verwerven. Het perceel op de hoek van de Pastoor Scheepersstraat/Kapelweg is één van drie Wvg locaties en is opgenomen in de strategie voor Vragender. De raad heeft ingestemd met het beschikbaar stellen van een krediet van € 148.493 voor de aankoop van het perceel en een voorbereidingskrediet van € 60.000 beschikbaar te stellen voor de planologische voorbereiding om te komen tot een bestemmingsplanwijziging.

Direct omwonenden zullen middels een brief op de hoogte worden gesteld van de aankoop van het perceel. Daarna gaat de gemeente zo spoedig mogelijk samen met de omwonenden en de dorpsbelangenorganisatie de vervolggesprekken over de planvorming opstarten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant