Afbeelding

Motie OOG voor krachtige samenwerking met succes aangenomen

Algemeen

Motie OOG voor krachtige samenwerking met succes aangenomen

Vorige week dinsdag was er sinds lange tijd weer een fysieke raadsvergadering. Eindelijk konden we elkaar tijdens het debat weer in de ogen kijken, en dat was heel goed want er waren belangrijke onderwerpen om te bespreken.

RES (regionale energiestrategie)
De ambities voor zonne- en windenergie worden onhaalbaar wanneer Liander, onze netwerkbeheerder, niet in staat is om alle opgewerkte stroom te transporteren. Dit maakt dat de discussie rond zonne- en windenergie voor een belangrijk deel gestuurd wordt door de beschikbaarheid van het netwerk. De OOG-fractie vindt het te gek voor woorden dat we onze industriegebieden niet massaal aan de zonnepanelen kunnen zetten doordat door de netwerkbeheerder het belang van Oost Gelre onvoldoende is onderkend. Oost Gelre betaalt een evenredig deel als het gaat om investeringen in het energienetwerk, dan kan het niet zo zijn dat de Achterhoek de achterhoede wordt wat betreft de energievoorziening. Samenwerking is voor ons het sleutelwoord, energiebeleid houdt niet op bij de gemeentegrens maar vraagt om samenwerking met naburige gemeenten. De OOG-fractie heeft met succes een motie ingediend die oproept om regionaal samen te werken om hiermee het energievraagstuk op te kunnen pakken, kerktorenpolitiek is funest.

Evaluatie Achterhoek Raad
De OOG-fractie is niet tegen samenwerking maar wij blijven erbij dat samenwerking moet leiden tot win-win situaties voor Oost-Gelre. Bovendien lezen we regelmatig over plannen in bijvoorbeeld Doetinchem en Winterswijk waaruit blijkt dat daar van een gedachte van een noaberpolitiek geen sprake is. In de evaluatie wordt aangegeven dat er in de Achterhoek 50 politieke partijen zitting hebben in de afzonderlijke gemeenteraden. Dat zijn er echter 52. Twee partijen zijn uit de AchterhoekRaad gestapt als protest tegen een ondemocratisch proces en het, ondanks het feit dat dit wordt ontkend, het ontstaan van een vierde bestuurslaag die ervoor zorgt dat politiek op afstand komt te staan van onze inwoners.

De OOG-fractie heeft van begin af aan betoogd dat deze vierde bestuurslaag een opmaat is naar één gemeente Achterhoek. Een dergelijke grootschalige gemeente is de doodsteek voor de lokale politiek, iets waarvan je zou kunnen denken dat dit door landelijke partijen ook wordt beoogd.


Fractie OOG
José Konings
René Hoijtink
Freek Jansen
Ronald Willering

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant