Afbeelding

PvdA wijst woningbouw ‘op’ N18 bij Lichtenvoorde af

Algemeen

PvdA wijst woningbouw ‘op’ N18 bij Lichtenvoorde af

De gemeente Oost Gelre is voornemens om op diverse locaties in Lichtenvoorde zo’n 145 woningen te realiseren. Als PvdA-fractie zijn wij blij met het overgrote deel van de geplande bouw van deze woningen/ appartementen in Lichtenvoorde, zeker omdat het hier voor een groot deel gaat om inbreidingslocaties. Daarnaast wordt 50 procent van deze woningen geoormerkt in de categorie goedkope koop- en sociale huur.

Maar daarentegen begrijpen wij als fractie van de PvdA niets van het plan Visie De Richterspoort Lichtenvoorde. In onze ogen is dat een megalomaan plan waarbij wij ons afvragen of hier vraag naar is en of dit passend en wenselijk is binnen onze gemeente op deze specifieke locatie. Want vanuit het oogpunt van volksgezondheid, welzijn en leefbaarheid (denk aan geluidsoverlast en fijnstof) vinden wij het, zeker met de kennis van nu, onverantwoord om bijna ‘op’ de N18 te wonen, laat staan nu nog te gaan bouwen voor bewoning van appartementen. De N18 is en blijft immers een belangrijke verkeersader, die dagelijks geluidsoverlast en potentiële gezondheidsoverlast veroorzaakt voor inwoners.

Bij historisch gegroeide situaties waarin woningen dicht op wegen staan probeer je als overheid juist een overlastsituatie te saneren, hoe onverstandig is het dan om nu doelbewust een nieuwe overlastsituatie te gaan creëren. Het is alsof je onder de rook van Schiphol een nieuwe woonwijk plant. Dit plan had op de locatie van de huidige Welkoop misschien kunnen staan… Maar goed, die planologische beslissing kunnen we helaas niet meer terugdraaien. Wel kunnen we voorkomen dat we opnieuw een planologische blunder gaan maken waarvan inwoners van Lichtenvoorde over 25 jaar zullen zeggen: ‘Hoe hebben ze dit in hemelsnaam kunnen bedenken?’ Kortom, de PvdA is blij met verdere uitbreiding van betaalbare koop- en huurwoningen, maar bouwen aan de N18 is wat ons betreft een onverstandig besluit.


PvdA-fractie
Annelies Donderwinkel
Richard Klein Tank

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant