Vlnr. Chantal Rensing, Marieke Rensing en Karin Blankenborg. Foto: PR
Vlnr. Chantal Rensing, Marieke Rensing en Karin Blankenborg. Foto: PR

Rensing Light Design straalt al 30 jaar

Algemeen

LICHTENVOORDE - Rensing Light Design aan de Korte Rapenburgsestraat in het hart van Lichtenvoorde bestaat dertig jaar, al die tijd op dezelfde vertrouwde locatie. Dat wordt gevierd met ruim een week met allerlei acties, van vrijdag 1 tot en met zaterdag 9 oktober, waarin de winkel ook op zondag 3 oktober is geopend. Marieke (62) runt de zaak vanaf het begin in 1991, sinds begin vorig jaar samen met haar dochter Chantal (31), en daarnaast al jaren bijgestaan door medewerkster Karin Blankenborg.

Door Mark Ebbers

De familie Rensing kocht het huidige pand - waar daarvoor een zaak met elektrische apparatuur en verlichting was gevestigd - met de bovenwoning en begon er de speciaalzaak in verlichting. “Het idee voor de naam Rensing Light Design kreeg ik door een artikel in vtwonen”, herinnert Marieke zich. In 2007 werd de winkeloppervlakte meer dan verdubbeld.
Door het wegvallen van een aantal winkels in dezelfde markt, heeft Rensing een meer regionale functie gekregen, merkt ze: “We hebben naast klanten uit Lichtenvoorde, veel klanten uit de ruime omgeving.” Die klanten worden bediend met een uitgebreid aanbod in het middensegment, verlichting maar ook verschillende accessoires. Naast verkoop, advies en montage is het bedrijf ook actief in reparaties – achter de winkel is een eigen werkplaats.

Trends
In de drie decennia heeft Marieke verschillende trends in de wereld van de verlichting voorbij zien komen: “In de jaren 90 was het vooral brons, daarna veel staal. Momenteel is zwart erg populair.”
Maar Rensing Light Design beperkt zich niet alleen tot de actuele trends, vult Chantal aan: “We hebben gelukkig een grote zaak, waardoor we altijd een aanbod hebben in lampen en armaturen van verschillende stijlen, kleuren en materialen.”
Om bij te blijven, bezoeken Marieke en Chantal regelmatig verlichtingsbeurzen, waar ze vaak inkopen. “We weten wat er leeft onder de klanten en we gaan ook op ons eigen gevoel af”, vertelt Marieke. Chantal bevestigt dat: “Meestal zitten mijn moeder en ik wel op één lijn wat dat betreft.”
In de wereld van verlichting en lichtontwerp gaan de trends een stuk langer mee dan in de modewereld. “Gelukkig maar”, vindt Marieke. “Mensen zouden anders gek worden, en wij ook.” Chantal: “Bij de meeste leveranciers zijn er elk jaar wel aanpassingen of uitbreidingen van de bestaande modellen, maar niet per se echt nieuwe modellen.”

Corona
De coronatijd ging vanzelfsprekend ook aan Rensing Light Design niet ongemerkt voorbij. “Vorig najaar dachten we nog: als we maar niet in december en januari dicht moeten”, kijkt Marieke terug. De donkere maanden zijn normaal de maanden waarin de vraag naar verlichting het grootst is. “Maar toen moesten we als ‘niet-essentiële’ winkel vanaf 15 december tot in maart dicht.”
Toch hebben ze terugkijkend nauwelijks te leiden gehad onder de situatie, stelt Chantal: “We hebben in die tijd meer gedaan aan bezorging en advies aan huis en we hebben aan onze website gewerkt.” Marieke: “Omdat mensen meer in huis waren en meer gingen klussen, was er zelfs meer vraag naar verlichting. Mensen gingen minder op vakantie, minder uit eten, dus er was geld over voor andere dingen. En toen we weer open mochten, merkten we dat de vraag aantrok, niet alleen uitgestelde aankoop, maar echt wel een blijvend stijgende lijn.”

Jubileumweek
En nu staat dan de viering van het dertigjarig bestaan voor de deur. Een dikke week wil Rensing Light Design wat terugdoen voor de klanten. Bij een aankoop krijgt de klant een leuk cadeau en er zijn kortingen tot 30% op geselecteerde armaturen. Iedereen is welkom voor een kop koffie en wat lekkers. De jubileumweek begint op vrijdag 1 oktober en wordt afgesloten op zaterdag 9 oktober. Naast de reguliere openingstijden is de winkel dan ook open op zondag 3 oktober, van 12.00 tot 17.00 uur.

Vlnr. Chantal Rensing, Marieke Rensing en Karin Blankenborg. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant