Kim (links) viert feest. Een kindje verlaat het ziekenhuis. Foto: eigen foto

Kim (links) viert feest. Een kindje verlaat het ziekenhuis. Foto: eigen foto

José Klein Gunnewiek zoekt hulp voor Kim Vogel bij ontwikkelingswerk in Oeganda

Maatschappij

‘Kim is iemand die onbaatzuchtig en geheel belangeloos haar leven in het teken van de medemens zet‘

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE/OEGANDA - Het is op het moment een pittige tijd voor iedereen. Ook voor Kim Vogel die met Bivamuntuyo in Oeganda al zeventien jaar ondervoede kinderen helpt in het Rakai ziekenhuis. Sinds 2012 runt ze ook zelfvoorzienende boerderij voor een gezond welzijn en ter preventie van ondervoeding. Op het moment zit ze met haar handen in het haar en ziet ze nauwelijks een financiële uitweg, omdat ze volkomen afhankelijk is van donaties en giften. De scholen zijn al bijna twee jaar dicht en de zwangerschappen van tienermeisjes rijzen de pan uit. De pasgeboren kinderen worden vaak als wees achtergelaten, omdat de moeders geen mogelijkheden zien om ze een thuis te bieden. José Klein Gunnewiek uit Lichtenvoorde is zeven jaar geleden bij Kim in het Kyotera District als vrijwilliger werkzaam geweest en wil haar graag helpen: ”Kim is iemand die geheel belangeloos en onbaatzuchtig haar leven in het teken van de medemens zet. Ze staat al zeventien jaar dag en nacht klaar voor de minstbedeelden en biedt thuislozen een thuis en (ondervoede) kinderen voeding, opvang en een opleiding. Ze heeft geen enkel financiële steun van de overheid en ze leeft van giften en donaties.”

Ondervoede kinderen
José wilde als kind al zuster bij de arme mensen in Afrika worden. Toen ze zeven jaar geleden als vrijwilliger via Be More aan deze roeping gehoor gaf en voor vier weken naar het Rakai ziekenhuis afreisde, ging er een wereld voor haar open. Ze was geraakt door de armoedige, sobere en primitieve omstandigheden waaronder het personeel in het ziekenhuis moest werken en de bevolking leeft en kwam daar in contact met Kim. Kim gaf daar in eerste instantie les op scholen. Ze was zeventien jaar geleden als vrijwilliger naar Oeganda vertrokken met de bedoeling er enkele maanden te blijven. In die tijd werden er twee baby’s gered uit een latrine. Over hen heeft zij zich toen meteen ontfermt. Hierdoor kwam ze op het idee om ondervoede kinderen te gaan helpen. Ze heeft ook enkele van deze kinderen geadopteerd. In het Rakai ziekenhuis kreeg ze een eigen zaaltje dat ze Nutrition noemde. Ze knapte het zo goed en kwaad als het ging op.

‘Nu staat het
water echt tot
aan de lippen
en ik hoop dat
mensen zich
haar lot
aantrekken’


Zelfvoorzienende boerderij
In 2012 richt ze met een groep lokale gemeenschapsleden een boerderij op zonder steun van de overheid, maar met donaties en giften. Het doel hiervan is: het aandragen van kennis en vaardigheden op het gebied van voeding en landbouw, die de leden van de gemeenschap in staat zouden moeten stellen om ondervoeding in kinderen te verminderen en gebruik van lokale beschikbare bronnen te bevorderen met het oog op een gevarieerd dieet voor het welzijn van het gezin. Op de boerderij werken jongeren, maar bijvoorbeeld ook ouders van voormalig ondervoede kinderen, zodat ze verzekerd zijn van een inkomen en iets terug kunnen doen voor de hen geboden hulp. Op de boerderij zijn onder andere kippen, varkens, koffieplantjes en groente. Het is de bedoeling dat de boerderij uiteindelijk zelfvoorzienend wordt.

Leren
Bivamuntuyo betekent letterlijk ‘het komt van zweet’ ruimer gezien ‘hard werken loont’. Op het moment wil Kim graag geld voor: de pindavoorraad (soort van pindakaassaus waarmee de kinderen worden gevoed, red.), wasplaats voor de moeders, zonnepanelen voor het slaapvertrek, een goede weegschaal voor de boerderij en de renovatie van de keuken in Nutrition. Eigenlijk is er op dit moment geen geld voor projecten en is Kim op zoek naar bedrijven, organisaties en individuen die een vast bedrag (1000 euro of meer) per jaar willen bijdragen. Dan ontstaat er wat vastigheid in de inkomsten. Kim loopt in Oeganda marathons om geld op te halen voor haar goede doel. José: ”Ik hoop dat mensen willen doneren, alles wat ze teveel hebben verkopen en dat geld overmaken aan Kim. Ik heb een paar jaar geleden geld opgehaald via een vastenactie bij de Regenboogschool en in januari heb ik een statiegeldactie bij de Jumbo voor haar gehouden. Dat laatste hoop ik volgend jaar weer te doen. Zelf verkoop ik mijn overtollige spullen waarvan de opbrengst naar Kim gaat. Nu staat het water echt tot aan de lippen en ik hoop dat mensen zich haar lot aantrekken. In de tijd dat ik als vrijwilliger in Oeganda was leerde ik veel aan de mensen in de kliniek op het gebied van onder andere hygiëne, zelf leerde ik ook veel van de bevolking. Ze hebben weinig, maar zijn toch tevreden en gelukkig. Al hebben ze wel veel zorgen om voedsel. Als mensen meer informatie over Kim willen, kunnen ze op haar site kijken. Ze vlogt er regelmatig op.”

Donaties kunt u overmaken naar IBAN NL62 INGB 0006 1565 61 ten name van: K. Vogel P.O. Box 48, KYOTERA Uganda


www.bivamuntyo.org

Eigen foto

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant