Kamer praat eindelijk over rekenmachines

Algemeen

Probleem aangezwengeld door Ruurloër Arjen van Gijssel

RUURLO - Ruurloër Arjen van Gijssel heeft er lang op moeten wachten maar op 1 december vergaderde de Commissie Onderwijs van de Tweede Kamer na twee uitgestelde debatten dan toch eindelijk met de ministers over digitalisering in het onderwijs. Daar kwamen ook de grafische rekenmachines ter tafel, die ouders op hoge kosten jagen omdat er voortdurend nieuwe versies van aangeschaft moeten worden. Arjen van Gijssel bracht dat onderwerp afgelopen zomer ter sprake.

Peter Kwint (SP) wist wel waar al die euro’s die ouders aan rekendoosjes besteedden,terechtkomen: bij een paar grote leveranciers die slapend rijk worden. Partij Denk wilde gratis rekenmachines, D’66 vond een app als alternatief niet zo geschikt en de PvdA ziet de rekenmachines voortaan graag in de Wet Gratis Schoolboeken opgenomen. Puntje voor het nieuwe kabinet. Kansengelijkheid en toegankelijkheid van het onderwijs zijn in het geding. René Peters (CDA) vertelde dat hij zijn moeder nog had gebeld: zijn oude rekendoosje deed het nog steeds. Waarom moeten ouders eigenlijk steeds nieuwe versies kopen?

Lang
Minister Slob verdedigde zich door te zeggen dat er toch echt een behoorlijk stabiele lijst van rekendoosjes is, vooral voor havo (vwo wist-ie niet zo). Dus daar kon je volgens hem echt best wel lang mee doen. Maar Kwint zei: “Ik hoor van ouders hele andere verhalen.“ Slobs collega Van Engelshoven bekende spontaan dat ze de rekendoosjesellende herkende: ze had er thuis inmiddels ook al drie liggen. Peters zei: “Scholen zeggen dat ze maar lesgeven met één type doosje. Tja, dat was dan niet aan de minister, vond minister Slob zelf. Slob beloofde wel dat hij of zijn opvolger nog eens ging praten met het College van Toetsing (die de doosjeslijst beheert). Kijken of er wat kan, bijvoorbeeld ook zo’n app.
“We zijn er dus nog niet”, reageert Arjen van Gijssel. “Praatjes vullen geen gaatjes. Ik ben voor een ferme Kamermotie en overleg daarover met Kamerlid René Peters. Laat de minister maar praten wat-ie wil. De Kamer moet nu ferm zijn en de ouders uit dit gekke systeem trekken. Dus: Kamer, verzoek de regering de verplichte aanschaf door ouders van grafische rekenmachines in het rekenonderwijs met ingang van schooljaar 2022/2023 af te schaffen en te komen tot een voor alle betrokkenen (leerling, ouder, school, leraar) betere oplossing, bij voorkeur digitaal. Ik droom erover”, aldus Van Gijssel.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant