De oude brug in de Ruurloseweg, die de Grollenaren ook graag vervangen zien worden.
De oude brug in de Ruurloseweg, die de Grollenaren ook graag vervangen zien worden. Foto: Theo Huijskes

Ruurloseweg en Eibergseweg moeten het plaatje completeren

'Groenlo' wil vervanging van de twee resterende bruggen

Groenlo - Het voorstel van burgemeester en wethouders om vervanging van de bruggen in de Ruurloseweg en de Eibergseweg voorlopig te parkeren, is bij verschillende partijen in Groenlo slecht gevallen. Er is begrip voor het feit dat er in de gemeente Oost Gelre meer wensen op het investeringslijstje prijken, maar dit mag volgens critici niet betekenen dat juist in het huidige stadium van de uitvoering van het Programma Stad Groenlo de vervanging van beide bruggen wordt opgeschort.

Betrokkenen uit Groenlo bij het ten uitvoer brengen van de programmaonderdelen in het kader van het Project Stad Groenlo beseffen terdege dat niet alle plannen direct uitgevoerd kunnen worden en uitgesmeerd moeten worden over meerdere jaren. Maar een eenmaal aangepakt onderdeel, zoals nu de bruggen over de Grolse stadsgracht, dient in zijn totaliteit te worden afgerond, menen zij. Alle bruggen vervangen conform de brug in de Winterswijkseweg nabij de Boompjeswal, zorgt immers voor eenzelfde, uniforme uitstraling van de Vestingstad Grolle.

Verbazing
Wiljon en Claudia Wellink, de ondernemende initiatiefnemers van 'Welgelegen Stadscafé en Boothuis', zijn verbaasd over de opstelling van het college.

"Reeds op 18 juli 2014 hebben wij een brief geschreven om het bruggenproject zo spoedig mogelijk af te ronden. Zeker met het oog op de weg, die men in de naaste toekomst in economisch en toeristisch opzicht met Groenlo wil bewandelen, is de gracht een belangrijke, zo niet de belangrijkste trekpleister voor de stad. Maak dit kostbare bezit dan ook in zijn geheel op de juiste manier bevaarbaar, zodat er een recreatieve, door toeristen bijzonder begeerde dimensie wordt toegevoegd aan het Vestingstadje Groenlo. Het getuigt in onze ogen dan ook niet van visie en beleid wanneer je dit voor niet alleen Groenlo, maar de gehele gemeente Oost Gelre belangrijke karwei niet zo spoedig mogelijk afmaakt."

Edwin Bomers, directeur van het vakantiepark Marveld Recreatie, die de brief van juli vorig jaar mede heeft ondertekend, zegt heel goed te begrijpen dat er prioriteiten moeten worden gesteld. "Maar wordt er nu niet te voorbarig een standpunt ingenomen? Daarnaast betreurenswaardig dat men een bepaalde beslissing al zo vroeg in de openbaarheid brengt. Het jaar 2015 is nog maar net begonnen, tal van fondsen en subsidiemogelijkheden, zoals in Europees en Provinciaal verband, zijn nog maar net opengesteld en men geeft nu al, op een in mijn beleving veel te vroeg moment, een schot voor de boeg. Het zal toch niet zo zijn dat het gemeentebestuur zich nu reeds zorgen maakt over een mogelijke vorm van co-financiering?"

Doorstroming
Voorzitter Ben Verheij van de Belangenvereniging Groenlo betreurt de huidige gang van zaken. "Deze beslissing, ook al moet die nog door de gemeenteraad definitief worden gemaakt, haalt de snelheid uit de uitvoering van het Programma Stad Groenlo. Een prachtig project waar zoveel individuele personen alsook organisaties zich met veel enthousiasme voor inzetten. Ik kan niet anders dan de collegeleden adviseren om hun standpunt te heroverwegen. De schwung zit er nu goed in, iedereen in Groenlo is enthousiast en laten wij dat vooral zo houden."

Deze aanpak getuigt niet van visie en beleid

Volgens Herman Oosterholt, voorzitter van de Groenlose Hengelsport Vereniging (GHV), komen de nieuwe bruggen ook tegemoet aan een betere kwaliteit van het viswater. "Door de nieuwe bruggen komt er een betere doorstroming van het water, waardoor onder andere blauwalg kan worden voorkomen. Velen zullen het niet weten, maar de nieuwe bruggen zorgen er tevens voor dat de breedte van de gracht ter plekke naar tien meter gaat. Daarom hoop ik dat dit onderdeel van het programma zo spoedig mogelijk wordt afgerond. Uitstel betekent immers afstel."


Lees meer op pagina 5


Slag om Grolle en Fox Horeca slaan handen ineen

Groenlo/Vragender - Fox Horeca wordt de nieuwe horecapartner tijdens de Slag om Grolle, dat heeft de organisatie van het evenement bekend gemaakt. Daarbij gaat het om alle buitenhoreca tijdens het driedaagse evenement. Daarnaast opent Fox in samenwerking met Grolsch een 17e-eeuwse taveerne in de Oude Calixtuskerk. De Slag om Grolle vindt dit najaar plaats.

Optimale beleving
Fox Horeca werd gekozen uit een aantal inzendingen, die binnen kwamen na het uitschrijven van een aanbesteding. Deze weg werd ingeslagen, om een professionaliseringsslag te kunnen maken. 'We verwachten dit jaar 65.000 bezoekers en dat is een flinke groei ten opzichte van vorige edities', aldus Edwin Grothe, voorzitter van het evenement. 'We willen bezoekers een optimale beleving tijdens een dagje uit bieden. Een uitgebreide keuze aan eten en drinken hoort daar ook bij. We merkten tijdens de vorige editie dat veel bezoekers wegens drukte, zonder een hapje en drankje te kunnen nuttigen, weer naar huis gingen en vonden dat zonde. Je houdt ze op die manier niet lang genoeg in de stad, terwijl we graag willen dat ze wat besteden bij de plaatselijke ondernemers. Door ook buiten op diverse plekken horeca aan te bieden, hopen we de beleving te vergroten en ze langer in de stad te houden.'

Fox Horeca
Fox Horeca werd uiteindelijk aangewezen als partner. Dit vanwege hun ervaring, kennis van 'vergeten gerechten', originaliteit en professionaliteit. Het horecabedrijf uit Vragender heeft veel ervaring met het organiseren van grote evenementen. Zo waren zij jarenlang de uitbaters van het restaurant in Schouwburg de Storm, namen al meerdere keren deel aan de Preuverie in Winterswijk en verzorgen met enige regelmaat grote bedrijfsevents.
Fox biedt gedurende de Slag om Grolle horeca met een entertainment twist. Naast het verkopen vanuit vaste horecapunten, reizen ze ook door de stad met platte wagens, van waaruit ze hun etenswaren aanbieden.
Daarnaast wordt, in samenwerking met Grolsch, de Oude Calixtuskerk ingericht als taveerne. Hier kan men bijna dag en nacht genieten van een 17e-eeuwse maaltijd, inclusief vertier en vermaak.
De organisatie kijkt uit naar deze nieuwe samenwerking en is vol vertrouwen over de ingeslagen weg.


www.slagomgrolle.nl