Henk Gerrits en Maria Monasso-Roes in gesprek met Jules Schelvis.
Henk Gerrits en Maria Monasso-Roes in gesprek met Jules Schelvis. Foto: Gerwin Nijkamp

Grollenaren als vrijwilliger van de

partij bij herdenking in Westerbork

Groenlo - De Grollenaren Henk Gerrits en Maria Monasso-Roes, die onder andere betrokken zijn bij de Stichting Stolperstenen en het Comité 4 mei-herdenking, hebben afgelopen maandag in Westerbork als vrijwilliger deelgenomen aan het voorlezen van de namen van 102.000 Nederlanders, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het vernietigingskamp Auschwitz om het leven zijn gekomen. Afgelopen dinsdag (27 januari 2015) was het exact 70 jaar geleden dat het vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd.

In Westerbork meldden zich in totaal 700 vrijwilligers uit het gehele land. Dit betekende dat men per persoon circa 150 namen kreeg voor te lezen. De voorleessessie, waarmee op donderdag 22 januari jl. om 19.00 uur een start werd gemaakt en vervolgens dag en acht doorging, duurde tot en met afgelopen dinsdag en nam dientengevolge 116 uur in beslag. Overigens is er dinsdag jl. wereldwijd stilgestaan bij de moord van destijds op 6 miljoen Joden. Van hen kwamen er dus 102.000 uit Nederland. Allen kwamen naamloos om in Auschwitz, Sobibor, Theresiënstadt, Bergen Belsen en al die andere verschrikkelijke oorden. En deze week werd dus 102.000 maal de moord op een uniek mens, met een naam en een ge-zicht, op waardige wijze herdacht en twee Grollenaren verleenden daaraan hun medewerking.

Desgevraagd deelt Henk Gerrits mee zeer onder de indruk te zijn van het totale gebeuren. "Het was met name confronterend wanneer je bijvoorbeeld naast de namen van oudere mensen ook de namen van nog hele jonge kinderen voorlas. En dan te bedenken dat al deze gruwelijke daden van 70 jaar geleden ook heden ten dage nog kunnen gebeuren, dat er nog altijd mensen zijn die hier niets van geleerd hebben of er niets van begrijpen. Neemt niet weg dat ik het als een enorme ervaring heb ervaren. Wat daarbij niet onvermeld mag blijven, is dat de organisatie en de begeleiding tot in de puntjes was verzorgd."
Ook Maria Monasso-Roes is blij dat zij zich als vrijwilliger had opgegeven.
"Een indrukwekkende herdenking. Eervol, eigenlijk heel fijn om het te mogen doen. Tevens heb ik met deze ervaring weer het bewijs gekregen hoe belangrijk het is om jongeren, en dat in de vorm van doelgerichte educatie, bij deze oorlogsherinneringen te betrekken."
Overigens kregen beide Grollenaren in Westerbork nog met een plezierige omstandigheid te maken op het moment toen zij in gesprek raakten met de 94-jarige Jules Schelvis, die zelf zeven concentratie- en vernietigingskampen overleefde en wordt gezien als de Nederlandse kenner van de Jodenvervolging.