Aankomst in hotel De Moriaan met veel koffers.
Aankomst in hotel De Moriaan met veel koffers.

Presentatie Verhalen van Vroeger

Groenlo - Ze moeten zelf veel plezier hebben beleefd aan de repetities en de voorbereiding op de grote uitvoering donderdagavond in De Bron.

'Verhalen van Vroeger': het project voor ouderen dat is opgestart op initiatief van de Molenberg in Groenlo en verder is ontwikkeld, begeleid en uitgevoerd door Boogie Woogie Winterswijk met als grote drijvende kracht Harrie ten Brinke.
Het was donderdagavond een muzikale en vocale show alsmede een toneeluitvoering waarbij het vroegere Hotel de Moriaan ( een nog steeds tot de verbeelding sprekend en destijds belangrijk hotel in de 2e helft van de vorige eeuw in Groenlo) een belangrijke rol speelde. De toneelspelers en speelsters hadden zich ook uitstekend in de tekst en de presentatie ingeleefd.
Oude gebruiken uit grootmoeders tijd werden op levendige wijze uitgebeeld met daarbij veel humor en soms echt verrassende spitsvondige teksten. Er werd regelmatig op het toneel gedanst en dansen als de Vleta gingen erin als koek, je merkt dat ook meteen aan de reacties in de zaal dat dit aanslaat. Er was een gelegenheidsorkest van overigens allemaal ervaren en uitstekende muzikanten die er ook nog echt zin in hadden ook. Bovendien was er een zanggroepje vooral bestaande uit de leden van de onlangs opgeheven zangvereniging Excelsior. Zij hebben geschoolde stemmen en dat spreekt ook aan. Bovendien werden de teksten die zij zongen op het grote doek gepresenteerd wat voor de mensen in de zaal aardig is omdat op die wijze de teksten uitstekend zijn te volgen.

Variatie
Een revuachtige uitvoering, zo kun je het geheel wel noemen met bovendien een heel verrassend en origineel begin.
De bezoekers konden voordat de grote uitvoering begon rondlopen in De Bron en overal waren kleine formaties van spelers gegroepeerd die of mooie gedichten voorlazen, een dialoog hielden tussen kleinkind en oma of de dochter vroeg aan vader of ze al naar de kermis mocht. Dat ging vroeger nog zo maar niet. Dat had wat voeten in de aarde! Er was bijvoorbeeld een mooi uitgebeeld gedicht van Gerri Lenssen over kinderspelen van vroeger en Lieni Hofstede had een gedicht gemaakt over de beukenhaag en de meikever. Mooie afspiegelingen van het leven in een voorbije tijd waarin iedere bezoeker natuurlijk wel iets herkende.
Al deze dingen samen maakten van de uitvoering in De Bron absoluut iets bijzonders en je zou haast zeggen dat er een vervolg zou moeten komen, de deelnemers hebben het in elk geval met veel plezier en veel enthousiasme gedaan. Tussen het beginstuk en de eigenlijke revue sprak Ferry Broshuis een humoristische column over het hier vroeger optredende R.K. Missietoneel.