Het comité met staand vlnr Maria Monasso, Sylvia Wentink, Marianne Frank en Diny Vennebekken en zittend vlnr Boukhiyar Taouil en Tonny Koppers.
Het comité met staand vlnr Maria Monasso, Sylvia Wentink, Marianne Frank en Diny Vennebekken en zittend vlnr Boukhiyar Taouil en Tonny Koppers. Foto: Theo Huijskes

Hoop gevestigd op meer toeloop van jongeren

Nieuw programma Comité Dodenherdenking 4 mei

Groenlo - Wanneer het aan het Comité Dodenherdenking 4 mei in Groenlo ligt, wordt er nog meer jeugd bij de jaarlijkse herdenkingsdienst betrokken. Dit zeker in een tijd dat vrijheid totaal geen vanzelfsprekendheid is en dagelijks via de media alleen maar tragisch nieuws over oorlog en onderdrukking onder ieders aandacht wordt gebracht. De zes leden van het comité in Groenlo willen daarom bij de herdenking op maandag 4 mei a.s., en dat 70 jaar na de bevrijding, een indrukwekkend programma verzorgen.

Het is donderdag 9 april 2015 wanneer Maria Monasso (voorzitter), Sylvia Wentink (secretaris), Marianne Frank (penningmeester) en Diny Vennebekken, Tonny Koppers en Boukhiyar Taouil (bestuursledenleden) terugblikken, maar vooral vooruit kijken. Was de organisatie voorheen alleen in handen van de gemeente, begin jaren negentig is daarin verandering gekomen.
Gaf burgemeester Corrie van Zon van toen nog de gemeente Groenlo de eerste aanzet, onder het bewind van burgemeester Petra van Wingerden werd er een zelfstandig, de Groenlose bevolking vertegenwoordigend comité in het leven geroepen.

Degene die zich vanaf dat begin met ziel en zaligheid inzet voor het stijlvolle gebeuren op 4 mei is Tonny Koppers. De persoon in kwestie wil daarvoor niet al teveel aandacht. "Samen vormen wij een hecht team, waarbinnen ieder een eigen taak heeft en dientengevolge samen zorgt voor een goede, geprogrammeerde uitvoering."

Thema
Het thema voor de herdenking van dit jaar is 'Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst'. Een thema dat door het Nationaal Comité wordt uitgezet, maar in dit geval helemaal naar de plaatselijke situatie in Groenlo wordt ingevuld.

Het zeshoofdige comité is blij en trots op de altijd spontane medewerking vanuit de gemeenschap. "Wij hoeven maar te roepen en men staat er. Wat dat betreft geeft Scouting Groenlo, ieder jaar van de partij, het goede voorbeeld aan de jeugd. Naast de medewerking van de Muziekvereniging Groenlo wordt er ieder jaar gekozen voor een ander koor.

Dit jaar is dat Songs4All met daarnaast inbreng van de basisschool St. Ludgerus uit Zwolle. Maar nogmaals, wij rekenen en vertrouwen op meer toeloop c.q. instroom van jongeren. Ook al is het alleen maar om de aanleiding voor het gebeuren door te geven aan volgende generaties. Dat zijn wij verplicht aan hen die zelf geweld, onderdrukking en vervolging hebben meegemaakt", aldus het Comité.

Programma afgestemd op het thema voor 2015

Programma
Zoals één keer in de vijf jaar het geval is, wordt er ook deze keer om 16.00 uur 's middags begonnen met een herdenking op de RK Begraafplaats aan de Lichtenvoordseweg bij de graven van de Geallieerden. Hier worden tevens de namen, inclusief leeftijd en plaats van overlijden, voorgelezen van de 110 in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde Grollenaren. Vervolgens begint om 19.15 uur de plechtigheid in Cultureel Centrum De Bron.

Na afloop hiervan trekt men in stille tocht naar het monument in de Nieuwstad nabij de RK Calixtusbasiliek en aansluitend naar het Glazen Monument hoek Winterswijkseweg/Lichtenvoordseweg. Wordt in De Bron de themavoordracht verzorgd door Sylvia Wentink namens het Comité, bij het Glazen Monument is het burgemeester Annette Bronsvoort van de gemeente Oost Gelre, die een toespraak zal houden.