Een beeld van het Stadscafé.
Een beeld van het Stadscafé. Foto: Theo Huijskes

Recensie

De metamorfose van Welgelegen in Groenlo

Niemand in Groenlo en omgeving zal het nog ontkennen, de plaats lijkt met een soort inhaalrace bezig om zich als Vestingstad te profileren en vooral te onderscheiden. Een meer dan positieve ontwikkeling. Dit zeker in het kader van belangrijke zaken als toerisme, recreatie en dientengevolge economie. Naast de welkome vruchten, die het door de gemeente Oost Gelre geïnitieerde Programma Stad Groenlo reeds volop afwerpt, zijn het ook plaatselijke zelfstandigen die het voortouw nemen. Ondernemers die de stad Grolle in hun hart hebben gesloten en daarom niet alleen in hun eigen zakelijke belang, maar ook in het belang van Groenlo en Oost Gelre groots uitpakken.

Door Theo Huijskes


Het is zaterdag 11 april 2015. Wat tot voor kort nog als verpauperde villa een doorn in het oog was van menige Grollenaar, toont in de vroege avond als een luxe, uitnodigende horeca-accommodatie aan de oever van de Grolse stadsgracht. Met uitvergrote belangstellende blikken betreden wij, via de authentieke helemaal in stijl gerestaureerde hoofdingang, Welgelegen Stadscafé en Boothuis.

Terwijl op de zondag een 80-tal bouwvaklieden de culinaire kunsten van de koks mogen testen, zijn wij naast een 40-tal buren een dag eerder uitgenodigd om naast de letterlijke proeverij ook de met veel smaak bewerkstelligde inrichting en aankleding te proeven dan wel te bewonderen. De conclusie is al snel gevormd: Groenlo heeft er een Vestingstadparel bij!

De ontvangst door het initiatiefrijke Grolse ondernemersechtpaar: Wiljon en Claudia Wellink is warm en hartelijk. Op slechts enkele meters afstand straalt horecavakman en exploitant Willem Verhoeven van oor tot oor. Terwijl een drietal koks onder leiding van chef-kok Mario in een hypermoderne keuken alles in het werk stelt om smaakvolle couverts te bereiden, valt direct de vriendelijke uitstraling op van het overige, in stijlvolle bedrijfskleding gehuld bedienend personeel. De champagne wordt ontkurkt en er wordt geproost. Het is direct helemaal duidelijk, de historie van het monumentale pand, de gastvrijheid van de exploitant met zijn personeel en de stijl en kleurschakering van de inrichting bepalen helemaal de intieme sfeer van het nieuwe Welgelegen. Omdat hier een vorm van traditie gecombineerd wordt met modern comfort en nostalgische gastvrijheid, heeft het historische pand bij de entree van de Vestingstad Grolle een ware metamorfose ondergaan. Een resultaat waarbij onder het motto 'Vier het leven!' alle vier de jaargetijden zijn verwerkt. Een plaatje, waarop geheel Groenlo, geheel Oost Gelre trots mag zijn!

Het eerste fameuze initiatief van Wiljon en Claudia Wellink dateert van 2007. Als geboren en getogen Grollenaren stak het hen dat er plannen waren om op deze unieke, historische plek appartementen te bouwen. Vervolgens werd de Welgelegen-trein in werking gezet, hetgeen gepaard ging met een ondernemersreis met diverse obstakels. Maar op 28 januari 2014 kende het enthousiasme van met name de Grollenaar geen grenzen toen in CC De Bron de plannen gepresenteerd werden. Plannen die op 25 februari 2014 groen licht kregen van de gemeenteraad van Oost Gelre. De trein schakelde vervolgens naar een hogere versnelling waardoor er iets majestueus groeide. Ondernemer Wiljon Wellink, vanwege een niet te onderdrukken vorm van enthousiasme op ieder moment aangevuld door echtgenote Claudia, raakt er niet over uitgepraat. "Wat is hier een werk verzet, wat heb ik een bewondering voor al die vakmensen. Iedereen heeft met een niet in woorden uit te drukken betrokkenheid aan dit resultaat meegewerkt. Weet je dat wij een topdag hebben geregistreerd waarop maar liefst 72 vakmensen tegelijkertijd op deze locatie werkzaam waren?"

Echtpaar Wellink Wat is hier een werk verzet

De nieuwe accommodatie met onder andere stadscafé, restaurant, wijnbar, waanzinnig mooi buitenterras, boothuis voor feesten en partijen, ruime parkeergelegenheid en nog veel meer is weliswaar luxe, maar scoort vooral omdat het voor iedereen toegankelijk is vanwege de laagdrempeligheid. Kortom een plek voor alle 'Grolse burgers' en buitenlui. Hier waait een warme, gastvrije Grolse Wind!