Zittend vlnr Denise van der Donk, Angelique Vrijdag en notaris Edwin Roerdink en staand vlnr Arjen Visser en Klaas Hofstra.
Zittend vlnr Denise van der Donk, Angelique Vrijdag en notaris Edwin Roerdink en staand vlnr Arjen Visser en Klaas Hofstra. Foto: Theo Huijskes

Op zaterdag 27 juni zwemfestijn in Grolse stadsgracht

De Vrije Slag door Grolle definitief een feit

Groenlo - De Vrije Slag door Grolle oftewel een groots opgezet zwemfestijn in de Grolse stadsgracht is definitief een feit. Afgelopen maandagmiddag werd ten kantore van notaris Edwin Roerdink in Groenlo de hiervoor benodigde stichtingsakte gepasseerd en ondertekend. Voor de ondertekening was het stichtingsbestuur van De Vrije Slag door Grolle aanwezig, bestaande uit Denise van der Donk (voorzitter), Angelique Vrijdag en Arjen Visser (secretariaat) en Klaas Hofstra (penningmeester).

Voor zover bekend, heeft er nog nooit eerder een zwemevenement plaatsgevonden in de Grolse stadsgracht. Maar op zaterdag 27 juni a.s., de dag waarop tevens het populaire festijn 'Dancing in the street' in de Grolse binnenstad op het programma staat, gaat het in de middaguren dan echt gebeuren.

Voorzitter en initiatiefneemster Denise van der Donk benadrukt dat het hier wel gaat om een evenement en absoluut niet om een soort competitie-element inhoudende wedstrijd. Het niet alleen in Groenlo, maar eigenlijk in de gehele regio unieke evenement wordt 's middags om 15.00 uur ingeluid met de officiële opening van de verbeterde, tevens verbrede gracht in Groenlo. Eén van de vele onderdelen in het kader van het Programma Stad Groenlo. De organisatie van dit programmaonderdeel is in handen van het gemeentebestuur van Oost Gelre. Vervolgens wordt om 15.30 uur het startschot gegeven voor direct al de belangrijkste uitdaging, te weten een afstand van 2,3 kilometer zwemmen oftewel het totale rondje Vestingstad Grolle. Vervolgens worden er een tweetal zogenaamde gezinsafstanden gezwommen van respectievelijk 1.500 en 750 meter. Het laatste zwemonderdeel behelst een afstand van 350 meter, alleen bedoeld voor kinderen in de leeftijd tot 12 jaar. Start en finish van het zwemspektakel zijn op de Boompjeswal nabij de nieuwe brug aldaar. Overigens kan er eind juni nog sprake zijn van een vervelende spelbreker: de blauwalg. Een verschijnsel dat met name voorkomt bij zomerse temperaturen en dan vooral in plassen, grachten e.d. met zowel laag- als stilstaand water.

Maar vooralsnog worden door de organisatie de nodige voorbereidingen getroffen voor opnieuw een spectaculair programmaonderdeel op de jaarlijkse evenementenkalender van Groenlo. Want het blijft op de laatste zaterdag van juni niet alleen bij zwemmen. Ook vindt er een spinning marathon plaats alsmede tal van andere randactiviteiten. Ook zal 's middags als een soort opwarmertje voor de topact 'Dancing in the street' later op de avond oud-Grollenaar Peter Groot Kormelink zijn nieuwe cd komen promoten.