Het Adema-orgel in de Calixtusbasiliek.
Het Adema-orgel in de Calixtusbasiliek. Foto: PR

Jaap Zwart bespeelt Adema-orgel

Orgelconcerten Calixtus van start

Groenlo - Op woensdag 5 augustus aanstaande wordt in de Calixtusbasiliek in het centrum van Groenlo het eerste orgelconcert gegeven uit een serie van vier dit jaar. De organist Jaap Zwart bespeelt dan het monumentale Adema-orgel van deze kerk, die zich sinds begin dit jaar officieel basilica minor mag noemen.

Jaap Zwart geeft aan het begin van elk concert een korte inleiding op het programma en laat de toehoorders daarna door zijn spel ongetwijfeld genieten van het legendarische instrument.
De andere orgelconcerten deze zomer zijn op de woensdagen 12 (met Merel Vercammen op viool), 19 en 26 augustus. De aanvang is steeds om 20.15 uur. De toegang is gratis. Na afloop kunt u met een vrije gift uw waardering voor het initiatief kenbaar maken. Bovendien bestaat de mogelijkheid om na afloop het orgel op de koorzolder van nabij te bekijken en om in het Calixtuszaaltje in de basiliek bij een kopje koffie of thee wat na te praten.
Adema-orgel
Het Groenlose Adema-orgel werd in 1926 gebouwd door Sybrand Adema in de H.H. Nicolaas en Barbarakerk te Amsterdam. In 1990 kwam het orgel naar de Calixtuskerk in Groenlo, waar het in 1993 in gebruik werd genomen. In 2012 werd het verplaatst naar de huidige plek, de koorzolder.


www.calixtus.nl/adema-orgel