De leegstaande Villa Adriana in Groenlo.
De leegstaande Villa Adriana in Groenlo. Foto: Theo Huijskes

Vestiging particulier zorgcomplex in 'villa De Groen' gaat niet door

Gemeente wijst plannen voor Adriana af

Groenlo - Het principeverzoek voor de vestiging van een particulier zorgcomplex in Villa Adriana aan de Eibergseweg in Groenlo is door het college van burgemeester en wethouders van Oost Gelre afgewezen. Volgens verantwoordelijk portefeuillehouder Vincent van Uem heeft het college niet één, maar meerdere redenen om niet aan het verzoek tegemoet te komen. Het gevolg hiervan is dat deze locatie, het voormalige kantoor van JPR Advocaten, grenzende aan de Grolse stadsgracht en dicht bij het centrum van Groenlo, nog steeds geen bestemming heeft.

Door Theo Huijskes


"Het is de bedoeling van de initiatiefnemer om er in totaal 28 luxe zorgappartementen te vestigen, te weten 14 in de bestaande bouw en 14 in de nieuwbouw," aldus wethouder Van Uem. "Wanneer een dergelijk verzoek binnenkomt, heb je als gemeentebestuur in eerste instantie de taak om te kijken of er aan zo'n voorziening niet alleen plaatselijk en gemeentelijk, maar zeker ook regionaal behoefte is. Uit onderzoek is komen vast te staan dat er tot het jaar 2023 in deze regio geen behoefte is aan dergelijke zorgappartementen."

Businesscase
Volgens Van Uem is het bekend dat de initiatiefnemer oftewel aanvrager zich wil richten op een landelijke doelgroep. "Maar de werving moet volgens de businesscase nog beginnen. Het is daarom niet duidelijk of er (landelijk) vraag is naar woonruimte in dit beoogde zorgcomplex. De businesscase gaat niet in op reeds bestaande leegstand en de relatie tussen deze leegstand en dit plan. Op basis van deze gegevens moet geconcludeerd worden dat niet wordt voorzien in een actuele regionale behoefte. Wanneer ik mij vervolgens alleen tot Groenlo beperk, is er op dit terrein naast het plan De Gracht aan de Houtwal tevens weinig tot geen belangstelling voor deze voorziening bij de Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé, alsmede bij de particuliere Residence Het Groene Bosch aan de Lichtenvoordseweg." Aangevuld door wethouder René Hoijtink, onder andere verantwoordelijk voor de uitvoering Programma Stad Groenlo: "Het is niet de bedoeling dat wij op deze manier gaan bouwen voor leegstand. Hieraan medewerking verlenen, betekent dat we straks te maken hebben met een wachtlijst van appartementen dan wel kamers in plaats van een wachtlijst met gegadigden voor een dergelijke zorgvoorziening."

Stedelijke ontwikkelingen
Desgevraagd wilde Hans Doest namens Scheers & Roes Makelaars, die het riante pand in de verkoop heeft, niet de naam aanreiken van de desbetreffende initiatiefnemer. "Het is niet aan mij om dat naar buiten te brengen." Als reactie op de door wethouder van Uem genoemde naam van Thomas Weyn Banning, wilde Doest wel kwijt dat die er alleen zijdelings mee te maken heeft. "Wat overigens de vervolgstappen van de initiatiefnemer op het collegebesluit zijn, is mij niet bekend."

"We willen geen wachtlijst van appartementen"

Wat bij het college hoog in het vaandel staat, is de verdere duurzame verstedelijking van Groenlo. "En dit plan voldoet niet aan de eisen uit de wettelijk verplichte 'ladder' voor duurzame verstedelijking," zegt van Uem. "Bovendien bestaat de bestaande bebouwing uit een gemeentelijk monument met daarachter moderne nieuwbouw. Het uitbreidingsplan gaat uit van een historiserende nieuwbouw in een koetshuisstijl. Vanuit stedebouwkundig oogpunt past deze nieuwbouw niet. Er worden teveel tijdsbeelden door elkaar gehaald met het gevolg dat er geen stedebouwkundig geheel ontstaat."

Grachtenvisie
In de afwegingen van het college is vanzelfsprekend ook de grachtenvisie meegenomen. Daarin is onder andere bepaald dat de buitenkanten van de grachten groen moeten blijven. "En aangezien het ingediende plan voorziet in een aanzienlijke nieuwbouw dicht aan de Grolse stadsgracht, dient in het kader van die visie een dergelijke nieuwbouw te worden voorkomen. Alleen een parkachtige ontwikkeling is hier gewenst. Bovendien is hier een doorlopend openbaar toegankelijk wandelpad langs de gracht gewenst. Een plan dat een nieuwe invulling geeft aan de bestaande bebouwing is mogelijk wel passend. Een gemeentelijk monument kan dan een nieuwe bestemming krijgen. Daarbij moet rekening worden gehouden met een aantal punten. Door het nu nog onbebouwde terrein vrij te laten van bebouwing en het gebied openbaar toegankelijk te maken, kan een bijdrage worden geleverd aan de groene kwaliteiten van de grachten en parken rond het centrum," aldus het college van burgemeester en wethouders.
Herman van der Heijden van De Witte - Van der Heijden Architecten is als indiener van het totale plan bijzonder teleurgesteld in de opstelling van het gemeentebestuur. Van der Heijden wil binnenkort graag opnieuw tekst en uitleg geven over de plannen.

Het schetsplan voor Villa Adriana.