Zwarte Crosser Bert Wagendorp

Op 5 november 1956 werd journalist, schrijver en columnist Bert Wagendorp in Groenlo geboren. Naast zijn nationale en internationale journalistieke loopbaan geniet hij vooral landelijk veel bekendheid vanwege de door hem geschreven sport- en andere boeken. In het afgelopen weekend verzorgde de tegenwoordig in Culemborg woonachtige Wagendorp een aantal optredens tijdens de Zwarte Cross en ik was daarbij.

In de afgelopen week stond, zo leek het althans, alles in het teken van de Zwarte Cross en vooral de Nijmeegse Vierdaagse. Want het dagblad De Gelderlander raadplegende, zou je haast denken dat er in de wereld niets belangrijker gaande was dan vier dagen lang 30, 40 en 50 kilometer wandelen. De aan dit evenement gewijde pakken krantenpapier, om het nog maar niet te hebben over het grote bataljon verslaggevers en fotografen dat op dit evenement was gezet, doet vermoeden dat het nog niet zo slecht gaat in de krantenindustrie. Daarmee vergelijkende kwam het mega-evenement de Zwarte Cross er in dezelfde krant bekaaid af. Persoonlijk ken ik niet het echte Zwarte Cross gevoel, om het over het echte Vierdaagse gevoel maar helemaal niet te hebben. Het door de organiserende Feestfabriek verzonnen manifest, met daarin teksten als 'Geniet met volle teugen en zorg daarbij voor een druppel lachen, een klontje ouwehoeren en een snufje dom lullen om het juiste recept te hebben voor de ideale Zwarte Cross', is aan mij dus niet besteed. Wel op het lijf geschreven van ene Ome Wally, die er helemaal voor gaat en dientengevolge met veel passie en verve 'verslag dut' in deze krant en via Social Media. Let wel, zeker als inwoner van Oost Gelre ben ik er trots op dat wij hier een dergelijk fantastisch evenement hebben. Dat is ook de belangrijkste reden dat ik er ieder jaar een kijkje ga nemen. Meer dan 250 muziekbands, honderden theatervoorstellingen, de aanwezigheid van bijna 30 podia en speelweides, tientallen spectaculaire stunts, gigantische vuurwerkshows en dat allemaal naast een motorcross met circa 1.500 deelnemers. Ga er maar aan staan! Dat een dergelijk, van alle kanten spetterend festival, dat langzamerhand een bezoekersaantal van 200.000 nadert, afgelopen vrijdag het NOS Journaal van 20.00 uur haalde, is dan ook heel normaal. Wat dan weer niet normaal is, betreft de inhoud van de daarbij door NOS-nieuwslezer Rik van de Westelaken uitgesproken tekst. Het van oudsher in de Randstad en in dit geval in het Mediapark van Hilversum aanwezige kleinerende beeld van onze prachtige, innovatieve en energieke Gelderse Achterhoek, schijnt namelijk nog steeds aanwezig te zijn. Hoe denigrerend kun je namelijk zijn om in alle huiskamers van Nederland de opmerking te slingeren dat niemand in dit land plaatsjes als Lievelde, Vragender en ook Lichtenvoorde kent?
Onder andere daarover een gezellig onderhoud gehad met Bert Wagendorp na afloop van zijn literaire, razendsnelle show tijdens de Zwarte Cross. Een show, die hij samen met de in Ulft geboren schrijver Marcel Rözer, eveneens een rasechte Achterhoeker, voor het voetlicht bracht. Geen wonder dat beide stylisten van het woordgebruik op papier elkaar feilloos aanvoelden. Ik kijk mede daarom terug op een aangename ontmoeting met Bert Wagendorp. De man die als hoofdcolumnist van de Volkskrant de opvolger is van de bijna legendarische Jan Blokker, de schrijver van de roman Ventoux, waarvan er inmiddels al meer dan 100.000 exemplaren zijn verkocht, alsmede degene die onlangs samen met zijn dochter Hannah een succesvol vader- dochtersboek heeft uitgegeven, is een non-nonsense persoon. Een bijzonder vriendelijk mens zonder enige vorm van blabla dan wel kapsones gedrag. Nadat hij ons gesprek even onderbreekt om op zijn smartphone de uitslag van de dagetappe in de Tour de France te raadplegen, zegt de man die als sportverslaggever van de Volkskrant La Grande Boucle volgde gedurende de jaren 1989-1994, en dat in het Grolse dialect: "Luuster moar good noar Bennie Jolink as den zegt: Achterhoekers bunt d'r trots op dat ze plattelanders bunt, zee schaamt zich doar neet veur!"


Reacties of tips: delibero@contact.nl