Het Zwarte Cross-terrein op de Besselinkschans.
Het Zwarte Cross-terrein op de Besselinkschans. Foto: Eveline Zuurbier

Zwarte Cross inspiratiebron voor invulling gemeentelijke visie

Lichtenvoorde - Een groot evenement als de Zwarte Cross zonder gratis wifi is in 2015 ondenkbaar geworden. De Besselinkschans is tijdens de Zwarte Cross na een proef vorig jaar rond het hoofdpodium voor iedereen goed bereikbaar. Goed voor een app om de hoogtepunten niet te hoeven missen en het dient ook de veiligheid en toegankelijkheid. De organisatie heeft meerdere masten op het terrein opgericht waarin bij elkaar 192 accespoints hangen om een gebied van 145 hectare en tienduizenden bezoekers tegelijk te voorzien van wifi. Er zijn meters glasvezel de grond ingegaan. Op de glasvezel aan de Eijkendijk na - want die is aangelegd door de gemeente Oost Gelre - pakt de Zwarte Cross het hele netwerk weer in om het vervolgens voor een ander festival van de Feestfabriek op te richten.

De gemeente Oost Gelre zou willen dat ze voor het inrichten van de Besselinkschans zover was. "We praten er wel over, er zit een gemeenschappelijk belang in, maar we moeten ons eerst bezig houden met de aanleg van een goede basis, zoals stroom en water," reageert de gemeente. "Wifi levert daarentegen veel informatie op, die we kunnen gebruiken om een verdere invulling te geven aan de Visie Besselinkschans. De visie is vorig jaar vastgesteld en sindsdien zijn er meerdere avonden gehouden waar mensen met ideeën konden komen voor nieuwe ontwikkelingen voor zowel de recreatie en toerisme als voor de natuur, het landschap en de agrariërs rond de Besselinkschans. Er zijn op gemeenteniveau werkgroepen in het leven geroepen die, rekening houdend met de gebruikers in het gebied, een nadere invulling gaan geven.

Evenementengemeente
"Het wifi-netwerk heeft zo z'n voordelen. Behalve dat het een service is voor de Zwarte Cross bezoeker, draagt het netwerk bij aan de veiligheid en toegankelijkheid," legt Ronnie Degen van de Feestfabriek uit. "Ons telefoonnetwerk is minder belast en bezoekers die ingelogd zijn, kunnen we volgen. Zo weten we welke acts veel publiek trekken en welke minder. Dit geeft ons informatie over wat we moeten uitbreiden of waarmee we moeten stoppen. Bij calamiteiten en voor de voorlichting is een wifi een supergoed middel. Barmedewerkers zijn uitgerust met een scanner zodat we precies weten hoe het met de voorraad is gesteld," vertelt Degen. Voertuigen die ingezet worden bij het opbouwen en afbreken van het terrein zijn voorzien van een barcode waarop gegevens voor de veiligheid af te lezen zijn. De wijze van crowd- en veiligheidsmanagement via wifi en de informatie die daaruit voortkomt, spreekt de gemeente Oost Gelre erg aan. Tussen de organisatie van de Zwarte Cross en Oost Gelre bestaan goede verhoudingen. De Zwarte Cross is een goed uithangbord om Oost Gelre te positioneren als evenementengemeente. "Het betekent echter niet dat we alles investeren voor recreatie en evenementen in de Besselinkschans. We hebben ook andere publiekstrekkers die we aantrekkelijk willen houden. Het bloemencorso en de Slag om Grolle zijn daarvan goede voorbeelden. Voor evenementen en andere vormen van recreatie kunnen we als gemeente op een andere manier de helpende hand bieden waarmee organisaties hun voordeel kunnen doen. Denk aan een vereenvoudigde vergunningverlening, vrijwilligers steunen of een bijdrage leveren aan de ontsluiting. Voor de Besselinkschans moeten we goed kijken naar de belasting van het gebied. Al of niet investeren in deels verharde wegen is zo'n punt waarover we moeten praten," licht gemeentewoordvoerder Brandt Keegstra toe.

Oase voor rust en verkoeling
Ronnie Degen vertelt over een nieuw toegevoegd item bij de Zwarte Cross: De Oase langs de visvijver van de hengelsportvereniging De Rietvoorn, waar mensen zich kunnen onttrekken aan het festivalgeweld. Aan de oever zijn hangmatten en loungeseats geplaatst. Bordjes nodigen de festivalbezoekers uit om de meridianen los te kloppen. "Volgend jaar krijgen we een eigen vijver met een strand. Het naastgelegen weiland ter grootte van een hectare, wordt het komend jaar afgegraven. We hebben overeenstemming bereikt met het waterschap, de gemeente Oost Gelre, de provincie en met het wijndomein.
Het water sluit aan op de visvijver van De Rietvoorn." Het initiatief van de waterpartij met strand waar bezoekers van het festival verkoeling kunnen zoeken, ligt bij Clemens Weenink van Wijndomein Besselinkschans. Hij laat de vijver graven en neemt de exploitatie voor zijn rekening. De vijver krijgt een recreatieve bestemming en de Zwarte Cross kan er vanaf volgend jaar gebruik van maken. De vijver staat los van de plannen voor waterberging tussen de Eijkendijk en de Visserijdijk. Ook daarvoor is een plan bij de gemeente Oost Gelre ingediend.


Winnaars Coöperatiefonds bekend

Oost Gelre - Met het Coöperatiefonds wil Rabobank Noord- en Oost Achterhoek een positieve bijdrage leveren aan het welzijn en de leefbaarheid van de regio. Stichtingen en verenigingen kunnen daarom een aanvraag indienen bij het fonds. Dat vindt de bank belangrijk omdat het een coöperatieve bank is die zich betrokken voelt bij de omgeving.

Alle leden van Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek hadden vanaf 15 juni de mogelijkheid om hun stem uit te brengen op ingediende projecten van het Coöperatiefonds. Meer dan 200 verenigingen/stichtingen dienden wat in. Ruim 21.800 stemmen werden uitgebracht. Inmiddels is de stemperiode afgesloten en zijn de stemmen geteld. Dus de winnaars zijn bekend. Zo heeft de Voedselbank Oost-Achterhoek (categorie Zorg en Wonen, regio Oost-Gelre) een eerste prijs bemachtigd. En de Oudheidkundige Vereniging Oud Vorden (categorie Cultuur, regio Lochem-Bronckhorst) een tweede plek. Alle winnaars staan op de website.

Eerste en tweede prijs
Per categorie in elke regio is gekeken welke vereniging of stichting de meeste stemmen heeft gekregen. Dat zijn de eerste prijswinnaars. Zij krijgen het door hun aangevraagde bedrag met een maximum van 10.000 euro. Deze prijs wordt tijdens de Rabobank coöperatieavonden die in oktober plaatsvinden uitgereikt.
Alle verenigingen en stichtingen die per categorie in elke regio op een tweede plek terecht zijn gekomen krijgen de mogelijkheid om hun project tijdens één van de vijf coöperatieavonden te presenteren. Vervolgens bepalen de leden in de zaal wie welke prijs krijgt.

De overige verenigingen en stichtingen maken nog kans op een prijs uit de Hoge Hoed. Deze worden ook tijdens de coöperatieavonden vergeven. Zo zijn het de Rabo-leden die met elkaar bepalen welke projecten in hun leefomgeving een bijdrage verdienen.


www.stemophetcooperatiefonds.nl