De eindhindernis in Beltrum. Foto: PR
De eindhindernis in Beltrum. Foto: PR Foto: PR

Inschrijven voor 'Beltrum'
kan weer

Beltrum - Sinds vorige week kan men zich weer inschrijven voor de legendarische survival in Beltrum. De editie van 2016 is een bijzondere: voor het eerst kunnen zich ook koppels inschrijven voor de wedstrijd.

Door Kyra Broshuis

De Survivalrun in Beltrum is beroemd tot over de landsgrenzen. De run is ontstaan in de jaren 80 toen Stef Beunk en Jan Maarse een zogenoemde vossenjacht uitzetten voor ruiters en honden. De doek met vossenurine moest zo snel mogelijk door het landschap getrokken worden. De honden mochten de twee mannen uiteraard niet inhalen. Beunk en Maarse vonden dit prachtig om te doen en zo is uiteindelijk de Survivalrun van Beltrum geboren. In eerste instantie was de run in Beltrum er een met een tiental kunstmatige en natuurlijke hindernissen. In de loop der jaren is het aantal hindernissen uitgebreid en nu komen de deelnemers onderweg vele tientallen obstakels tegen. Veel plaatsen in de omgeving volgden het voorbeeld van Beltrum. Zo werden ook in Zelhem, Gendringen, Dinxperlo en Neede verenigingen opgericht en wedstrijden georganiseerd. In 1991 is de nationale Bond opgericht om zo een landelijke competitie te kunnen starten.
De run, zoals die in de beginjaren in Beltrum werd gelopen, bestaat niet meer in die vorm. Daar waar er vroeger een simpele swingover stond, zie je nu soms vier van dergelijke elementen achter elkaar die samen een hindernis vormen. De atleten kropen vroeger over de netten heen, ook dat is niet meer. In de huidige runs is het verplicht om hangend aan armen en benen of alleen armen onderlangs de netten te gaan. De race kent ook steeds meer spektakel: tokkelen, abseilen en boogschieten zijn vaak onderdelen van de survival van nu.
De komende editie zal niet in het eerste weekend maar in het tweede weekend van januari worden gehouden. Dit heeft te maken met de benodigde opbouwdagen voor het evenement. De vrijdag is altijd nodig om op te bouwen maar die valt in 2016 op 1 januari, geen optie voor organisatoren. Daarom is de run gepland op zondag 10 januari 2016. Voor het eerst in de geschiedenis is er een koppel-run mogelijk. De survival kende al langer meerdere inschrijfmogelijkheden, zoals uiteraard de hele of halve run individueel, de groepsrun en de jeugdafstanden in verschillende leeftijdscategorieën.
Om de sport voor de toekomst veilig te stellen, is het belangrijk de jeugd erbij te betrekken. In 2005 is er in Beltrum dan ook een survivalgroep opgericht voor de jeugd. Er werd gestart met 18 leden maar inmiddels zijn er 95 jongens en meisjes die met veel plezier de sport beoefenen.
De inschrijving voor de 27e editie van de Survivalrun is op 17 oktober jongstleden gestart. Zoals verwacht loopt het storm bij alle categorieën. De eerste twee weken is het uitsluitend voor SBN-leden mogelijk om zich in te schrijven. Op 31 oktober om 19.00 uur zal de restrictie van het SBN-lidmaatschap vervallen en kunnen ook andere geïnteresseerden zich inschrijven. Dit geldt echter niet voor de groepsrun: door een interne fout bij SBN zijn de beschikbare plekken al vergeven aan de leden.
Dat de Survivalrun in Beltrum enorm populair is, blijkt wel uit het aantal inschrijvingen. "Zaterdag zijn we gestart met de inschrijving voor SBN-leden. Al vanaf het begin was het meteen zeer druk. Voor ons een bevestiging dat we met onze opzet van de Survivalrun nog steeds op de goede weg zitten. Na 4 uur zaten we op meer dan 800 deelnemers, nu we dit schrijven zelfs al op meer dan 900," zo laat de organisatie op haar site weten.


www.survivalbeltrum.nl