Een toast op de Slag om Grolle 2015. Foto: Theo Huijskes
Een toast op de Slag om Grolle 2015. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Jarige Grolsch participeert in eerste lustrum Slag om Grolle

Groenlo - Het in het afgelopen weekend gehouden driedaagse, grensoverschrijdende evenement de Slag om Grolle werd in alle opzichten een megasucces. De massale herbeleving van de overwinning van Prins Frederik Hendrik in 1926 op de Spanjaarden kende tal van hoogtepunten. Hiertoe mag zeker ook gerekend worden de viering van het 400-jarig bestaan van de Koninklijke Grolsch. De directie van deze bierbrouwer had in geboorteplaats Grolle het historische decor van de herbeleving van De Slag aangegrepen om voor genodigden en zeker ook niet-genodigden een jubileumprogramma te presenteren.

Door Theo Huijskes

De hoofdmoot van dat programma vond plaats op de eerste dag van De Slag met als absolute uitschieter het moment (16.15 uur op de vrijdag en daarmee refererende aan het geboortejaar van Koninklijke Grolsch) waarop Gildemeester Peter Kuijper op een bomvolle Markt in hartje Groenlo het eerste fust Grolsch Dagvers Pilsner aansloeg. Naast presentator Frans Miggelbrink werd Gildemeester Kuiper tijdens dat ceremoniële moment geassisteerd door de huidige Grolsch Meesterbrouwer Wim Vermeulen. Samen met burgemeester Annette Bronsvoort, Grolsch marketing-directeur Gisela Rule en Grollenaar Edwin Grothe, voorzitter van de organisatie van De Slag om Grolle, werd er vervolgens een toost uitgebracht op een dat moment reeds meer dan geslaagd evenement.

Nieuwe brouwerij in Groenlo?
Voorafgaande aan het gebeuren op de Markt vond in De Oude Calixtuskerk voor tal van genodigden een officieel, door spreekstalmeester Frans Miggelbrink gepresenteerd openingsprogramma plaats, dat bol stond van stijlvolle onderdelen. Het spits werd hierbij afgebeten door burgemeester Annette Bronsvoort, die evenals de overige vier leden van het College in klassieke historische kledij aanwezig was. Bronsvoort roemde alle onderdelen van het evenement, dat zij samenvatte als een gebeuren van en voor vrijwilligers.
"De grote kracht is de beleving van het evenement, waarbij niet alleen het grote spektakel op het slagveld centraal staat, maar zeker ook het leven van alledag, nu in de daarvoor uitermate geschikte binnenstad van Grolle, zoals dat in 1627 het geval was. Dat Grolsch in dit festijn op een dergelijke wijze participeert, zegt genoeg over de wederzijds goede relatie tussen Groenlo en Grolsch," aldus de burgemeester van Oost Gelre, die en passant de investeringen in het kader van het Programma Stad Groenlo in de Grolse Vestingstad niet onbelicht liet. "Mede als gevolg daarvan komt het unieke karakter van Groenlo vooral deze dagen nadrukkelijk naar voren. En wat is het dan een enorm pluspunt dat Grolle en Grolsch samen aan tradities hechten. Als burgemeester is dit laatste voor mij een reden om hier de wens uit te spreken dat Groenlo ooit weer een kleine brouwerij terug gaat krijgen."

Grote familie mét karakter
Algemeen directeur Andrei Haret van Koninklijke Grolsch was blij verrast om de Slag voor de eerste maal mee te maken. "Een groots evenement met een omvangrijke historische waarde. Reden voor mij om met Groenlo de herinneringen aan Willem Neerfeldt te delen, in 1615 de allereerste brouwer van Grolsch. In die tijd, mede door het toetreden van schoonzoon Peter Kuijper, reeds een grote familie met karakter. Daarom op naar de volgende 400 jaar."
Ook marketing-directeur Gisela Rule besteedde aandacht aan de grondleggers van Grolsch. Verder kreeg de familie De Groen een extra vermelding in haar toespraak.
Als voorzitter van de organisatie van De Slag om Grolle werd het officiële gedeelte afgesloten door Edwin Grothe, die naast het gigantische bolwerk aan voorbereidingen nog eens de enorme progressie in de slagen van de eerste editie in 2005 tot nu de vijfde editie in 2015 belichtte. "Blij en trots zijn wij dit jaar met niet minder dan 1400 deelnemers oftewel re-enactors uit zestien verschillende landen. En dan te bedenken dat er nog circa vijftig groepen uit allerlei landen op de wachtlijst staan. Wij zijn hiermee op dit gebied thans het grootste 17e-eeuwse evenement op deze wereld. Als bijna onneembare veste is Grolle dit weekend daarom op zijn best."
Het openingsprogramma werd vrijdag afgesloten met een informeel programma, dat bestond uit onder andere een bezoek aan de kampementen langs de stadsgracht, het nuttigen van het brouwersmaal en de brouwersfeesten met daarbij het alom populaire Bokbierfestival.