De situatie bij de brug over de Slinge, waar binnenkort een fietspad met fietsbrug komt. Foto: Theo Huijskes
De situatie bij de brug over de Slinge, waar binnenkort een fietspad met fietsbrug komt. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Eerste fase fietsverbinding Groenlo-Zwolle
in afrondende fase

Groenlo - De voorbereidingen voor de aanleg van de eerste fase van de fietsverbinding tussen Groenlo en Zwolle zijn in een afrondende fase beland. De totale kosten voor de aanleg van dit relatief korte stuk fietspad worden geraamd op een bedrag van maar liefst € 650.000,00. Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om hiermee akkoord te gaan, dit mede omdat de provincie Gelderland, in de vorm van een cofinanciering, een projectsubsidie heeft toegezegd van 50% van de werkelijke kosten met een maximum van € 325.000,00.

Door Theo Huijskes

Volgens wethouder René Hoijtink is er een duidelijke verklaring te geven voor de hoogte van het bedrag. "Naast de aanlegkosten van het fietspad, gerekend vanaf de afslag naar de tennisbanen en de pitch & putt golfbaan van het sportpark 'de Blanckenborg' van Marveld Recreatie tot over de Slinge-brug, is er een behoorlijk bedrag nodig voor de voor de aanleg van het pad noodzakelijke grondaankopen en moet er over de Slinge ook nog eens een extra fietsbrug worden gerealiseerd. Bovendien wordt er direct van de gelegenheid gebruik gemaakt om een loze leiding te leggen voor glasvezel. Na een mogelijk akkoord van het voorstel door de raad in haar vergadering van 24 november a.s., vindt nog dit jaar de aanbesteding plaats, waarna de uitvoeringswerkzaamheden in het voorjaar van 2016 kunnen worden uitgevoerd."
De voor het project opgestelde sluitende begroting, waarvan het collegebesluit een onderdeel vormt, is reeds vóór 9 oktober jl bij de provincie Gelderland aangeleverd. Het betreft hier de uiterste aanleverdatum om in aanmerking te komen voor een subsidie in het kader van een zogenaamde 'koepelnotitie'.

Tweede fase fietspad
Overigens moet de aanleg van de fietsverbinding worden gezien als een maatregel, voortkomende uit het 'Integraal verkeersprogramma Oost Gelre 2014-2014'. In dit, reeds door de gemeenteraad vastgestelde, programma is opgenomen dat het hier betreffende hoofdnetwerk in stand moet worden gehouden en daar waar mogelijk versterkt moet worden. Een en ander houdt automatisch in dat er ook op de weg Groenlo-Zwolle extra aandacht moet zijn voor fietsers en dientengevolge voor subjectieve onveiligheid. Volgens het college wordt door de aanleg van de eerste fase van het fietspad de subjectieve onveiligheid weggenomen en het hoofdnetwerk voor langzaam verkeer op dit traject aanzienlijk versterkt.
Op de vraag wanneer de tweede fase van de fietsverbinding tussen Groenlo en Zwolle op de rol staat, kon Hoijtink nog geen antwoord geven. Zoals bekend gaat dit gedeelte van het fietspad over of parallel aan het zogenoemde Reijrinckspad naar het hartje van het buurtschap Zwolle. "Hiervoor vindt nog het nodige overleg plaats met de bestuurders van de belangenorganisatie Contactgroep Zwolle en is tevens de medewerking nodig van enkele belangrijke grondeigenaren," aldus Hoijtink, die fase 2 zeker met het oog op de als sluipweg steeds drukker wordende Oude Winterswijkseweg als een noodzakelijke aanpak ziet.