De Ni-je Veste Buitenschans straks de enige locatie? Foto: Theo Huijskes
De Ni-je Veste Buitenschans straks de enige locatie? Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Straks naar één locatie?

Groenlo - Ook tijdens de vorige week gehouden raadsvergadering van Oost Gelre kwam de mogelijke sluiting van de basisschool De Ni'je Veste locatie Wheme ter sprake. Het was andermaal VVD-raadslid Kees Porskamp, die bij wethouder René Hoijtink informeerde naar de laatste stand van zaken en naar de uitkomsten van een door de wethouder eerder aangekondigd overleg met het bestuur van Delta.

Door Theo Huijskes

Porskamp meldde daarbij dat hij in deze krant had gelezen dat Ruud Beekhuizen als voorzitter van het schoolbestuur Delta had aangegeven dat de locatie Wheme van De Ni-je Veste nog zeker drie jaar open blijft. "Maar in hetzelfde artikel laat Delta in het midden of de onderbouw reeds het komende schooljaar overgeheveld gaat worden. Ik kan hier melden dat diverse ouders ter ore is gekomen dat bij aanmelding van nieuwe leerlingen actief gestuurd wordt op doorverwijzing naar de locatie Buitenschans van De Ni-je Veste. Bent u als wethouder op de hoogte van een hieromtrent op 18 juni van dit jaar verstuurde brief aan de ouders?" Portefeuillehouder onderwijs Hoijtink deelde Porskamp mee dat het gesprek met het bestuur van Delta al wel gepland is, maar nog niet heeft plaatsgevonden. "Het vindt plaats op maandag 16 november. Wanneer vooruitlopende daarop de voorzitter van Delta bepaalde uitspraken doet, dan zijn die voor zijn rekening. Over de opmerking dat er nu reeds gestuurd zou worden bij de aanmelding van nieuwe leerlingen, is mij niets bekend. Ook een mogelijk daarover aan de ouders reeds verstuurde brief ken ik niet. Dat er in het kader van de krimp het een en ander staat te gebeuren, is zeker. En dat dezelfde krimp bij de onderbouw het meest merkbaar is, zal niemand verbazen. Henk-Jan Kok is in de functie van krimpcoördinator in deze regio volop bezig, waarbij de juiste spreiding van het onderwijs het belangrijkste uitgangspunt is. Want wat er ook gaat gebeuren, er mogen geen zogenoemde witte plekken ontstaan. Overal in deze regio moet er binnen een bepaalde afstand een school zijn. Maar laat ik hieraan wel toevoegen dat wij als gemeentebestuur geen bevoegdheden hebben. Wij kunnen onze wensen en adviezen kenbaar maken, maar de beslissingsbevoegdheden liggen bij het schoolbestuur."
De beide locaties van De Ni-je Veste, die door Delta, ook in het kader van de krimp, worden aangemerkt als één school, hebben op dit moment samen 305 leerlingen, waarvan 121 Wheme. Desgevraagd deelde voorzitter Beekhuizen onlangs mee dat wanneer de uitstroom op de locatie Wheme ieder jaar 25 leerlingen is en de instroom slechts 5 leerlingen, dan iedereen wel kan invullen welke kant het op gaat. Daarbij wel aangevende dat de kwaliteit van het onderwijs te allen tijde voorrang geniet boven de financiën. "Het stadje Groenlo, het buurtschap Zwolle meegerekend, telt op termijn nog maar drie basisscholen. De Ludgerusschool in Zwolle willen wij zolang mogelijk open houden. Dit laatste heeft te maken met de forse kleine-scholen-toeslag, die wij van het rijk krijgen om scholen als die in Zwolle in stand te houden," aldus Beekhuizen, die daarmee dan het accent wel legt op de financiën. Beekhuizen in een afsluitende reactie: "Voor scholen waarvoor geen extra toeslag wordt geïncasseerd, geldt een minimaal aantal leerlingen van 225, waar wij ons overigens tot op heden niet aan houden. Het is wel zo dat een school op slot moet wanneer men met het opheffingsaantal van 75 leerlingen heeft te maken. Maar wat voor al onze scholen, en dus ook in Groenlo, geldt is dat wij bij al onze overwegingen en beslissingen de ouders van de kinderen tijdig zullen betrekken. Zeker in dit soort aangelegenheden is een goede communicatie eerste vereiste."