De huidige situatie van de locatie Wellink in Zwolle. Foto: Theo Huijskes
De huidige situatie van de locatie Wellink in Zwolle. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Nieuwbouw woningen op locatie Wellink in Zwolle

Nieuwe ontwikkeling maakt einde aan puinhoop

Door Theo Huijskes

Zwolle - Indien de gemeenteraad van Oost Gelre meegaat in de plannen van het college van burgemeester en wethouders, zullen de burgers in het buurtschap Zwolle op korte termijn verlost worden van de puinhoop op de voormalige locatie van Machinefabriek Wellink. De situatie ter plekke is de Zwollenaren en ook anderen al enkele jaren een doorn in het oog. Er ligt thans een nieuw ontwikkelingsplan ter behandeling klaar, dat voorziet in de nieuwbouw van woningen ter plekke.

Dit betekent dat het opvallende, aan het hekwerk opgehangen spandoek met de tekst 'Wie ruimt deze ZOOI op!?' zo goed als zeker kan verdwijnen.
"Dit terrein krijgt gelukkig eindelijk een invulling. De burgers van Zwolle en met name de omwonenden van het terrein doen reeds lange tijd een klemmend beroep op de gemeente om iets aan de situatie te doen," reageert wethouder Vincent van Uem. "Er heeft zich een gegadigde, in de persoon van Arnold Bosman Vastgoed BV uit Halle, gemeld die het terrein, nu nog een rotte kies, verder wil gaan ontwikkelen. Hij heeft plannen voor de bouw van 13 woningen, zijnde 7 vrijstaande, 2 twee-onder-één-kap-woningen en vier geschakelde woningen. De grond zal worden aangeboden tegen een sterk concurrerende prijs van € 145,00 per vierkante meter. De reactie van Bosman herhalende, is hiervoor nu al de nodige belangstelling, vanuit Zwolle zelf en van buiten Zwolle. Daarom wil hij ook vaart zetten achter zijn plannen. Wanneer het aan hem ligt, wordt er reeds in het voorjaar van 2016 met de nieuwbouw van woningen begonnen."

Saneringskosten
Het college van Oost Gelre gaat nu de raad voorstellen om een financiële bijdrage toe te kennen in de kosten van de sanering van het terrein. Deze kosten bedragen in totaal € 250.000,00 en voorgesteld zal worden om daarvan de helft voor eigen rekening te nemen. De raad zal hierover een beslissing nemen in de vergadering van 24 november a.s., dit nadat het eerst in de raadscommissievergadering van dinsdag 10 november a.s. aan de orde is gesteld. Van Uem voegt er wel nadrukkelijk aan toe dat deze tegemoetkoming pas betaald wordt nadat de provincie heeft aangegeven dat de sanering goed is uitgevoerd. Wanneer de raad akkoord gaat, kan zowel de sanering als de uitgifte van de kavels vrij spoedig daarna plaatsvinden.
Met de uitvoering van het plan kan tevens een punt worden gezet achter de bemoeienissen van de nu wel of niet failliete projectontwikkelaar Innové, waarmee tot op heden ondanks alle inspanningen geen weg is te bewandelen. Volgens Van Uem is Innové met Arnold Bosman Vastgoed BV uit Halle een concept-deal overeengekomen. Neemt niet weg dat de gemeente nog een vordering op Innové heeft openstaan, zijnde een bedrag van € 19.615,63.
"Deze vordering wordt afgeboekt, omdat de kans op invordering nihil is, zeker wanneer je ziet hoeveel grote schuldeisers in deze voorrang hebben en krijgen. Er rusten alleen al een drietal hypotheken op de kavel ter grootte van in totaal € 1.055.000,00. De afboeking van onze vordering vindt dus plaats omdat de kansen op inning bijzonder klein of eigenlijk niet aanwezig zijn. In formele zin blijven de boetes wel opgelegd aan Innové. Het afboeken van de vordering is een bevoegdheid van het college van b en w."