Curls on Fire in De Lange Gang. Foto: Huub Wellink
Curls on Fire in De Lange Gang. Foto: Huub Wellink Foto: Huub Wellink

Café's puilen uit tijdens
Bokbierfestival

Groenlo - Muziek in combinatie met drankgelag is van alle tijden. Zo ook vrijdagavond, tijdens het Bokbierfestival, waar ook nog eens de jaartallen 1615 (geboorte Grolsch), 1627 (Slag om Grolle) en 2015 samenkomen. Geen minstrelen, minnezangers of troubadours maar gewoon het hedendaagse muziekinstrumentenarsenaal. Straten stromen vol, café's puilen uit. Re-elnactors, sommigen zelfs 'zwaar gewond' of 'gehavend' gaan op in de massa burgers anno 2015. Gezamenlijk aan het bokbier of de 'gewone' beugelfles bij café de Kroon, en samen genieten van een zeer gemoedelijk sfeertje, bovendien voorzien van lekkere live-muziek. Bij de Kroon lekker laagdrempelige rock'n roll door een enthousiast Landing the Apollo. De heren hebben het duidelijk naar de zin. Bij drummer Joshua Kater verdwijnt de genietende grijns geen seconde van zijn gezicht, zanger Mirko Sitter biedt de liefhebbers een gratis cd aan van de band. Live is de band een feestje dat op deze manier een vervolg krijgt in de cd-speler.

Door Henri Walterbos

'I like it here'
Van kroeg naar kroeg lopend ontmoet een groepje stappers een soldaat die niet meer zo okselfris oogt. Als hem gevraagd wordt hoe het met hem gaat brabbelt hij een mix van Pools en Engels. Soldaat Stawonir, van the Polish Regiment. "I like it here," begint hij met een stevige hik. "I was here before, five years ago." Als hem gevraagd wordt waar hij slaapt fronst hij zijn wenkbrauwen. '"That's the problem. I don't know." De groep stappers buldert van het lachen. "Maybe you must look for a girl. Then you have a place to sleep," krijgt hij als tip mee van een heerschap. De Pool lacht, dankt hem voor het goede idee, en vervolgt zijn weg op weg naar een slaapplaats. De stappers ook, richting de Lange Gang echter, waar het zowel in het voorcafé als in de achterzaal volle bak is. In de achterzaal het aanstekelijk enthousiaste Curls on Fire, met het betere coverwerk. De band heeft een groei doorgemaakt en hoopt in de toekomst ook eigen werk te kunnen presenteren. De band weet wat een feestje bouwen is. Luchtgitarist Peter Legro waant zich een ware held als hij de band mag komen versterken met een opblaasbare gitaar.

'Nog mooier dan carnaval'
In het voorcafé hangt een kroonluchter vol hoeden van een groep Engelse strijders. Hennie Schovers zit aan de bar en straalt volop. "Wat ne mooien oorlog. Ik snap neet woar ze zich vrogger zo drok umme maakten," roept hij lachend tegen eenieder die het maar wil horen. Als koster van de Calixtusbasiliek vertelt hij in geuren en kleuren een anekdote die hij de afgelopen dagen meemaakte. "D'r kwam volk bi-j de karke. Ze vroogen mi-j of ik in de karke nog völle wark had met de Slag um Grolle. Ik zeg: "Nee, moar noa de slag wal met al dee begrafnissen van de slachtoffers van den slag.' '' Iedereen lacht. Het is de typische sfeer die in Groenlo hangt deze avond. Ook uitbater Tom Rooks staat buiten te genieten van de sfeer. "Dit is nog mooier dan carnaval. Met carnaval moet ik zowat alles van de muren halen uit angst voor vernielingen. Nu hangt alles er nog en niks geen last." Als iemand hem vraagt hoe het dagvers bier smaakt antwoordt de uitbater als de ware kenner. "A'j d'r doar twintig van drinkt, bu'j de hele wekke an de race."

Prima sfeer
Tom Broshuis, gitarist van Mister and Mississippi, heeft het weekend vrij en gaat eveneens op in het middeleeuws feestgedruis. "Ik kan het tempo van het bier drinken bijna niet meer bijbenen," lacht hij, als hem een nieuwe volle bierpul in de handen wordt gedrukt. Naast het normale Grolsch-bier, vindt ook het bokbier en het dagvers-bier gretig aftrek. In sommige café's is het bokbier na middernacht zelfs uitverkocht. Overal een gemoedelijke gezelligheid en een prima sfeer. Grollenaren en Lichtenvoordenaren vallen elkaar zelfs in de armen. Blij elkaar te zien. Beiden trots en proostend op een prachtig evenement.


Muzikale middagen bij
Seniorenvereniging

Groenlo - Dinsdagmiddag 6 oktober was het optreden van het Shantykoor Clippers Crew uit Haaksbergen een groot succes. Voor een bijna volle grote zaal van City Lido zong het koor zestien prachtige nummers uit zijn repertoire. Het enthousiaste publiek genoot volop, er werd aandachtig geluisterd naar de serieuze nummers en goed meegezongen met de meezingers. Op 3 november heeft de Seniorenvereniging het volgende optreden gepland.

Op die dinsdagmiddag is er in de Pelikaan van City Lido om 14.30 uur een muzikale en humoristische middag in het dialect. Dan komt Harmonic Anders uit Eibergen optreden. De groep bestaat uit zes personen. Ook is er de mogelijkheid voor een dansje.

Kerstmiddag
De vereniging vraagt mensen te denken aan het opgeven en betalen voor de Kerstmiddag op dinsdag 15 december. In verband met de organisatie graag voor 7 december. Deze middag begint om 14.00 uur in de grote zaal van City Lido, met aansluitend een uitgebreide broodmaaltijd. Het gezelligheidskoor Gewoon Hollands uit Winterswijk zal dan optreden met kerstrepertoire.

Lid worden
Bent u nog geen lid van de vereniging, maar hebt u wel interesse: u mag altijd vrijblijvend een middag komen. Voor informatie kunt u terecht bij T. Giezen, telefoon (0544) 463480 of M. Peters, telefoon (0544) 462481.