Nico en dochter Zyla, temidden van soldaten die de stad weer in marcheren
Nico en dochter Zyla, temidden van soldaten die de stad weer in marcheren Foto: Henri Walterbos

Nico Tijdink verslaafd aan Groenlo

Groenlo - Afgelopen weekend kan in kapitaalletters bijgeschreven worden bij 'Hoogtepunten in de geschiedenis van Groenlo'. Een groot deel van de Grollenaren dompelde zich onder in 1627 en ging zelf in de metamorfose. Grolse mannen zorgden er in de aanloop voor dat de verkoop van scheerschuim zakte naar een historisch dieptepunt, want bij historische kleding hoort vanzelfsprekend een baard. Degenen die niet actief meededen kwamen op zijn minst wel een kijkje nemen. Kortom, als Grollenaar moest je hier toch zeker bij zijn. Zelfs vanuit Italië kwamen aldaar woonachtige oud-Grollenaren naar de veste om het feest mee te vieren. Nico Tijdink, echtgenote Marijan en dochter Zyla.

Door Henri Walterbos

Drang
Met name Nico (51) keek er al een tijdje reikhalzend naar uit. Ooit in Aalten geboren en getogen, maar zijn drang naar Groenlo was van jongs af aan al zeer groot. Hebben mensen soms wel eens het idee dat ze in een verkeerd lichaam zijn geboren, Nico vindt dat hij in de verkeerde plaats is geboren. 'Wat had ik als geboorteplaats graag Groenlo in mijn paspoort gehad,' bekent hij. Hemel en aarde bewoog hij zijn ouders om naar Groenlo te verhuizen. 'Ik was hier als kleine jongen een keer wezen vissen en was direct verknocht aan dit prachtige stadje,' vertelt hij met glimmende ogen. 'Ik heb een ontzettend groot hart voor deze stad.' Later kwam hij met een tussenstop in Eibergen met zijn gezin alsnog in zijn 'beloofde land' terecht. 'Ik kwam terecht in het huis van wijlen Jan Overbekking in de Rabeldersteeg. Een prachtige tijd hebben we er gehad.' Ervoer ook Zyla (21). 'In Eibergen vond ik niets aan. Voordat we in Groenlo gingen wonen zat ik al op het Marianum in Groenlo.' Het gezin voelde zich in het vestingstadje helemaal thuis, en ondernam zelf het initiatief om snel opgenomen te worden in de Grolse gemeenschap. 'Toen ik hier vanaf 2005 woonde was ik naast mijn werk als vertegenwoordiger voor een elektronicabedrijf altijd actief op verschillende terreinen. Als je hier als buitenstaander binnenkomt moet je wel moeite doen om er tussen te komen, vind ik. Wat kun je dan beter doen dan je aanmelden als vrijwilliger. Ik werd lid van de Compagnie Grolle omdat ik ook wel iets met de geschiedenis van Groenlo heb. Daarnaast meldde ik me aan als vrijwilliger bij De Bron, waar ik op een gegeven moment de bardiensten overnam van Jan Groot Zevert die overleed.'

Bungalowpark overnemen
Het gezin woonde slechts 4 jaar in Groenlo en verkaste in 2009 naar Italië alwaar een bungalowpark werd overgenomen: Villaggio di Sunclass Tignale, in Gardola. 'We kregen onverwacht de kans om het over te nemen. Ik kende het park al omdat ik er al werkzaamheden voor verrichtte. Die kans wilden we niet laten schieten, al hebben we het aan de kinderen overgelaten of we zouden gaan. Dat wilden ze wel, al zij het met pijn in het hart.' Zyla knikt. 'We hebben het daar altijd goed naar de zin gehad, en nog steeds, al is het daar wel totaal anders. Ook met vriendinnen. Maar of ik nu naar Groenlo ga of weer terug in Italië kom, ze wachten me altijd op. Dat is wel weer leuk,' kijkt Zyla naar het heen en weer reizen tussen twee thuishavens.

Slag om Grolle
Als Nico en zijn dochter tussen marcherende soldaten - die van het front komen - staan, genieten ze volop. Nico was een aantal dagen in touw als provoost. 'Als ik er ben dan wil ik ook iets doen. Van niets doen wordt ik alleen maar onrustig. Nu kon ik mooi hand-en-spandiensten verrichten ten bate van de kampementen met Italianen. Wat een feest.' Deze week keren de Tijdinks terug naar Bella Italia. Nico niet voor lang echter. Op 20 november keert hij alweer terug. 'Dan wil ik bij de presentatie zijn van de cd van De Gracht. Vind ik ook helemaal te gek.' Zyla blijft dan achter. Niet dat ze het niet leuk vindt. 'Nee hoor, paps en mams mogen ook wel een keer een paar dagen lekker met zijn tweeën zijn.' Dit jaar wordt er regelmatig heen en weer gependeld. Carnaval is vaste prik, maar zo kwam Nico ook al speciaal terug om een betoog te houden tegen de plannen van een immense mestvergister op de Laarberg. 'Dan voel ik me betrokken en wil ik de Grollenaren en Groenlo ondersteunen. Afgelopen weekend trouwens nog een biertje gedronken met één van mijn felste tegenstanders van het betoog,' kijkt hij met een lach terug.


Nieuwe openingstijden Erve Kots

Lievelde - Binnenkort veranderen de openingstijden van Erve Kots en het à la carte restaurant het Hoofdkwartier. Momenteel is Erve Kots dagelijks geopend, maar dat gaat veranderen. Vanaf november zal het pannenkoekenrestaurant geopend zijn van dinsdag tot en met zondag vanaf 10:00 uur, voor koffie met pillewegge, lunch, pannenkoeken en klompgerechten. Het Hoofdkwartier is voor diner op dezelfde dagen geopend vanaf 17:00 uur.

Bij het Hoofdkwartier kunt u sinds een aantal weken tevens genieten van heerlijke wildgerechten en bijpassende wijnen. Naast alle andere warme gerechten, wordt het wild wordt gebakken in 'de Josper', de unieke houtskooloven die zorgt voor een mooie, pure smaak aan het vlees of vis.
Ook tijdens de Kerstdagen kunt u in het restaurant terecht voor de houtskooloven-specialiteiten. Dit jaar organiseren de chef's en de brigade een uitgebreid kerstdiner. Het viergangendiner start met een welkomstdrankje en gaat verder met een proeverij van voorgerechten en een proeverij van soepen. De gast mag daarna een keuze maken uit een aantal specialiteiten, uiteraard bereid in de houtskooloven, en tot slot genieten van een grand dessert. Het kerstdiner is uit te breiden met een bijpassend wijnarrangement. Tevens kunt u dit jaar genieten van de welbekende buffetten bij Erve Kots. Op 1e Kerstdag bent u vanaf 15:00 uur welkom voor het Familiedinerbuffet, bestaande uit diverse koude bereidingen, salades, soepen en een warm buffet met diverse vlees- en visbereidingen. Op 2e Kerstdag is er het onbeperkte Pannenkoeken- en Grillbuffet, waarbij u de à-la-minute-gebakken pannenkoeken kunt beleggen met toppings, salades, grill- en stoofgerechten. Tot slot wordt het dessert door de brigade bij u aan tafel geserveerd. Meerdere Kerstdagen verblijven bij Erve Kots of het Hoofdkwartier? Het Logement, het hotel dat is gelegen ín Erve Kots, bestaat uit 11 prachtige kamers, waaronder 4 comfortkamers en een bruidssuite. Reserveren kan via de onderstaande websites.


www.ervekots.nl
www.hoofdkwartiervandeprins.nl.

Foto: PR