Vlnr: Femke, Wilco, Jurjen en Tim, het team van Bandmobiel Lichtenvoorde. Foto: Mark Ebbers
Vlnr: Femke, Wilco, Jurjen en Tim, het team van Bandmobiel Lichtenvoorde. Foto: Mark Ebbers

Bandmobiel Lichtenvoorde: bandenservice op locatie

Lichtenvoorde - Bandmobiel Lichtenvoorde heeft twee locaties in het dorp. Een opslagruimte aan de Koningslinde, en aan de Mercatorstraat op bedrijventerrein De Kamp een werkplaats. Maar het eigenlijke bedrijf Bandmobiel staat op vier wielen: een Mercedes Sprinter waarmee mobiele bandenservice op locatie wordt verleend in de regio, aan bedrijven en particulieren.

Ondernemer Jurjen Wisselink - sinds 2002 bezig met Wisselink Caravans - begon in 2013 met het concept Bandmobiel en startte zelf de Lichtenvoordse vestiging als standplaats voor de servicebus. "We zijn eigenlijk een bedrijf zonder openingstijden," legt hij uit. "Mensen kunnen altijd terecht op de website en de webshop. Online afspraken maken en online banden en velgen aankopen." Bandmobiel is dus feitelijk een autoservicebedrijf zonder sluitingstijden.
Het Bandmobiel-concept is eigenlijk in één zin samen te vatten, zegt Jurjen: "Klanten komen niet naar ons, wij komen naar de klanten toe. Wij vervangen banden, verrichten reparaties en plegen onderhoud op de locatie die de klant wenst. Bijvoorbeeld op de parkeerplaats van het bedrijf of kantoor waar de klant werkzaam is. Het kost hem niet of nauwelijks tijd, terwijl je bij het bezoeken van een garagebedrijf toch altijd een of twee uur nodig hebt, en in die tijd je werk of andere zaken moet laten liggen." De klant kan hiervoor zelf een afspraak inplannen. Een lekke band of andere acute en onverwachte bandenproblemen zijn meestal niet in te plannen. "Daarvoor komen we - na een telefoontje of whatsappje naar ons - naar de plek waar de klant gestrand is," zegt Jurjen. "Voor het geval de band vervangen moet worden hebben we altijd wat banden op voorraad. Die kunnen we dan binnen twee dagen vervangen door een bestelde definitieve band."
Naast een voorraadje 'thuisbrengers' wordt de opslag van Bandmobiel aan de Koningslinde op Lindenbrook gebruikt voor de stalling van winter- dan wel zomerbanden van klanten. "Deze tijd van het jaar is voor heel wat mensen weer de tijd van het overgaan op winterbanden, dat kunnen we goed merken," aldus Jurjen.

Milieubewust
Milieubewust ondernemen, er is bijna niet aan te ontkomen. Jurjen: "Er wordt veel nadruk op gelegd, ook vanuit Europa. En terecht. Wij doen dat als Bandmobiel onder andere met ons bandenspanningsabbonnement. Klanten kunnen voor een bedrag van 19 euro per jaar regelmatig hun bandenspanning laten controleren door ons en zo nodig die bandenspanning laten aanpassen, in de praktijk betekent dat bijna altijd: verhogen." En dat levert een eenvoudig te realiseren bijdrage aan een beter milieu, bandenspanning staat op niveau 3 van de veel gehanteerde CO2-prestatieladder. Jurjen: "Vier tot zes keer per jaar je bandenspanning laten checken en op peil laten brengen zorgt voor minder wrijving tussen het bandoppervlak en de ondergrond. Dat betekent minder brandstofverbruik en minder slijtage. Dus goed voor het milieu en voor de portemonnee van de autobezitter. Wat dat laatste betreft: 100 tot 150 euro bespaar je gemiddeld per jaar bij een correcte spanning. Dus dat bandenspanningsabbonnement is er dan ruimschoots uit."

Toekomst
Bandmobiel is er op dit moment alleen nog in Lichtenvoorde en heeft klanten in, met name het oosten van, de regio Achterhoek. Wat Jurjen betreft hoeft het in de toekomst zeker niet bij die ene bus te blijven: "Als het rendabel is kunnen er meer bussen volgen. Die dan andere regio's bedienen vanuit andere standplaatsen. Amersfoort bedienen vanuit Lichtenvoorde zou bijvoorbeeld niet te doen zijn." Hij denkt aan een systeem waarbij zzp-ers hun eigen Bandmobiel gaan runnen, in feite als franchisers. Dat Bandmobiel een goed concept hanteert, daarvan is Jurjen overtuigd: "Mensen moeten in hun hoofd de omschakeling maken dat het ook zo kan. Je banden laten verwisselen, repareren of onderhouden terwijl jezelf doorgaat met waarmee je bezig was." Zijn ervaring tot nu toe is dat als iemand eenmaal klant is, hij dat ook blijft.