Oost Gelre, om te omarmen!

Rond de jaarwisseling worden er altijd op grote schaal talloze 'goede' voornemens gemaakt. De praktijk wijst uit dat deze voornemens doorgaans van korte duur zijn. De standaard voornemens zijn vanzelfsprekend afvallen in gewicht, meer sporten en stoppen met roken.

In de eerste uitgaaf van uw Elna of Groenlose Gids in 2015, wil ik met u beste lezers een voornemen afspreken om het vervolgens gezamenlijk in de praktijk waar te maken. Een voornemen, dat ik op geen enkele Kerst- of Nieuwjaarskaart of anderszins in een advertentie dan wel goed bedoelde boodschap heb kunnen lezen. Op 1 januari 2015 bestond de gemeente Oost Gelre 10 jaar. Na een niet nader meer te belichten moeizame start, gevechten voor het behouden van bepaalde voorzieningen e.d., wordt het mijns inziens nu de hoogste tijd om met ons allen de prachtige gemeente Oost Gelre te omarmen.

Want wees eens eerlijk, op recreatief, toeristisch, cultureel, sportief, educatief en ander gebied mogen wij met ons allen in een gemeente leven en wonen, die de voorzieningen toch uitstekend voor elkaar heeft. De kleine kernen barsten nog altijd van energie, hetgeen doorlopend onvoorstelbaar goede initiatieven tot gevolg heeft. Bovendien blinken de kerkdorpen uit door een grote, tevens bewonderenswaardige mate van saamhorigheid en zelfredzaamheid. Los van de onderlinge gezonde rivaliteit, die nooit verloren mag gaan, hebben verder Lichtenvoorde en Groenlo de zaken goed voor elkaar, werken er hard aan om de kwalificatie goed in uitstekend gewijzigd te krijgen en komen in denken en doen steeds dichter bij elkaar, waarbij het uiteindelijke gemeentelijke resultaat alleen maar baat heeft. Dit laatste mede dankzij de inbreng van tal van vrijwillige organisaties en individuele burgers met daarboven de Stichting Promotie Lichtenvoorde en de Stichting Geniet Stad Groenlo.

Oost Gelre is mede daardoor rijkelijk bedeeld met al die jaarlijkse, over beide grote kernen verdeelde evenementen, activiteiten en festiviteiten. Ook wanneer ik de kalender van 2015 raadpleeg, is bijvoorbeeld het aantal festivals weer ongekend groot. Eigenlijk teveel om op te noemen. Daar waar Lichtenvoorde scoort met het Over De Top Festival en het Keifestival, doet Groenlo dat onder andere met het Dweilorkestenfestival en het Jazz Vesteval. Om nog maar niet te spreken over een tweetal internationale driedaagse evenementen. In dit geval de Zwarte Cross in Lichtenvoorde-Noord (om anonieme brieven richting de redactie te voorkomen, praat ik niet meer over Lievelde) en de Slag om Grolle in Groenlo. En natuurlijk volksfeesten als carnaval en kermis, waarbij steeds meer Grollenaren tijd vrij maken voor het unieke bloemencorso in Lichtenvoorde en carnavalisten uit laatstgenoemde grote kern zich opmaken voor het feest der zotten in het naburige Grolle. Het bewijs daarvan wordt deze week nog geleverd wanneer één van de vijf uitverkochte gala-, pronk- oftewel buutavonden van de Grolse CV De Knunnekes wordt bezocht door een record aantal Lichtenvoordenaren.

Over de omvangrijke sportieve beleving in Oost Gelre deze keer niet al teveel. Komt in de maand maart weer aan de orde wanneer bij de derby der derby's: Grol - Longa '30 in Groenlo de fanatieke clubaanhangers van beide rivalen andermaal in de goede zin van het woord over elkaar heen vallen, al dan niet met terechte of onterechte commentaren achteraf.

De politiek in casu ons gemeentebestuur heeft vanzelfsprekend een voorbeeldfunctie wanneer wij het voornemen, te weten de omarming van Oost Gelre, gestalte gaan geven. Zonder uitgebreid in te gaan op voorbeelden uit het afgelopen jaar, wil ik hier de kwesties met betrekking tot de Welkoop in Lichtenvoorde en de biovergister in Groenlo niet onvermeld laten. Een oproep daarom aan alle politiek en bestuurlijk verantwoordelijke dames en heren: 'Vergeet niet om te blijven luisteren naar en vooral in gesprek te blijven met de individuele burgers en met name de direct betrokkenen, waaronder de belanghebbende ondernemers.'

Om af te sluiten met een tekst, die ik schreef op een Nieuwjaarskaart voor een bekende in mijn eigen omgeving: 'De tijd bepaalt wie je in je leven ontmoet, je hart bepaalt wie je in je leven toelaat, maar je gedrag bepaalt wie er in je leven blijft!'

Reacties of tips: delibero@contact.nl                                                 

De Libero