Spelers van De Raddreijers.
Spelers van De Raddreijers. Foto: PR

De Raddreijers op jubileuminstuif

Het 20-jarige bestaan van de Instuif zal op zondag 1 februari in Antoniushove gevierd worden met een optreden van revue De Raddreijers. Daarnaast zal een drietal medewerkers van de Instuif gehuldigd worden en neemt voorzitter Ad van Schaijk na twintig jaar afscheid van de Instuifcommissie.

Revuegezelschap De Raddreijers
De Raddreijers zijn opgericht op 10 mei 1966. De vereniging volksfeest Corle had in dat jaar niet de financiële middelen om een gezelschap te contracteren. In navolging van andere buurtschappen werd geprobeerd iets te organiseren met eigen leden. Even daarvoor hadden de bedenkers van dit idee, de heren Jan ter Maat en Jan Uwland, de haalbaarheid van een gezelschap met eigen leden al eens onderzocht. De Jannen werden zo enthousiast dat ze op zoek gingen naar geschikte mensen. Ook werden teksten op papier gezet. De teksten en liedjes werden ingestudeerd en op de vrijdagavond van het volksfeest Corle 1966 trad men voor het voetlicht. Dit werd een gigantisch succes. Alras werd besloten een nieuw programma te schrijven voor het jaar daarop, ook dit werd een succes.
Het gezelschap achtte inmiddels de tijd rijp voor het bedenken van een naam. Dit werd uiteindelijk De Raddreijers. Symbolisch voor gangmakers tijdens een feest. Na eerst een aantal optredens te hebben verzorgd op Winterswijkse bodem, werd daarna opgetreden elders in de Achterhoek en de Liemers. Jaren later ging het nog verder richting de Veluwe, Twente en zelfs Drenthe, eigenlijk overal waar men Achterhoeks begrijpt.

Glashelder
Met trots presenteert het Achterhoeks reveugezelschap De Raddreijers nu zijn geheel nieuwe programma Glashelder. Glashelder speelt zich af in een klein cafeetje, ergens in de Achterhoek. Ook hier heeft de recessie toegeslagen. Het café draait niet best meer en het is maar de vraag of het open kan blijven.
Ook nu weer bestaat het programma uit sketches afgewisseld met liedjes. Natuurlijk, zoals al bijna 50 jaar bij de Raddreijers, in het Achterhoeks dialect: Alledaagse, vaak actuele thema's, onder een vergrootglas gelegd of wat uit zijn verband getrokken, leveren komische sketches op. Ze worden omkleed met afwisselende liedjes, ondersteund door live muziek. Het gezelschap telt 13 personen en staat onder de regie van Henk te Brummelstroete.

Toegangskaarten
De recreatiezaal van Antoniushove, sinds kort Grand Café, mag maximaal 120 zitplaatsen bevatten. Om teleurstelling te voorkomen is het nodig dat de bezoeker over een toegangskaart beschikt. Voor het verkrijgen daarvan wordt u verwezen naar de Keitjes, elders in dit blad.